Popotnik
664 ogledov

Nove Fužine - KoloPark za vse

KoloPark
1/21
Klemen Humar
Največji KoloPark v Sloveniji se veseli velike priljubljenosti.

Septembra so na Novih Fužinah odprli tretji KoloPark v Ljubljani. Razteza se na 700 kvadratnih metrih površine in omogoča vožnjo po 200 metrih dolgi progi. Tako velja za največjega v Sloveniji.

Tako kot KoloPark Spodnja Šiška in KoloPark Bežigrad so se zanj hitro navdušili številni rekreativci. "Sprejet je odlično, med prebivalci širše in daljne okolice ter tudi kolesarji iz drugih delov Ljubljane in celo Slovenije. Vendarle je to največji in najsodobnejši tovrstni objekt v Sloveniji in vsi so ga hitro vzeli za svojega," ugotavlja Grega Stopar, podpredsednik kolesarskega društva Rajd.

KoloPark | Avtor: Klemen Humar Klemen Humar

Dobrodošli so tudi vsi drugi na "koleščkih"

Proga na Novih Fužinah je t.i. pump track - poligon, ki je sestavljen iz gričkov, kolesar pa med vožnjo ne poganja kolesa, ampak ohranja hitrost s pomočjo gibanja telesa. Zaradi same konstrukcije KoloParka je najbolj primeren za kolesarje, Stopar pa dodaja, da so dobrodošli tudi vsi ostali na "koleščkih". Tako je dovoljena tudi vožnja s skiroji, rolarji ali rolkami. KoloPark je odprt vsak dan, obisk pa zelo niha glede na čas dneva. "Dopoldan je obiskovalcev malo, na lep popoldan ali preko vikenda že skoraj preveč. Težko govorim o konkretni številki, a mirno ocenim, da je na lep dan na posamezni progi tudi več kot 200 obiskovalcev," ocenjuje podpredsednik društva Rajd.

KoloPark | Avtor: Klemen Humar Klemen Humar
Najbolj navdušeni nad poligonom pa so po besedah Stoparja otroci, ki imajo novo "super" igrišče, na katerem se lahko podijo in zabavajo: "Glede KoloParkov gre poudarit, da so to resnično poligoni, ki so primerni za vsakogar, čeprav v prvi vrsti za mlade. So neke vrste sodobna otroška igrišča, kjer se lahko zdivjajo in ob tem naredijo še nekaj zase."

 

Varna zabava predpostavlja sledenje pravilom

Za varnost na progah KoloParkov je odgovoren vsak sam, opozarjajo predvsem na obvezno uporabo čelade in spoštovanje pravil uporabe, ki so ob vsakem poligonu navedena na tabli tik ob progi. Stopar pa dodaja, da "promet" najbolje steče v terminih programa Gremo na kolo, ki ga pripravlja kolesarsko društvo Rajd: "V teh terminih je na progi naš učitelj ali vodnik in poleg vsega ostalega skrbi za red na sami progi - da na njej ni preveč otrok, da se vsi vozijo v isto smer, da se nameni minute samo za kolesarje in nato samo za skiroje ipd. Šele, ko je "promet" urejen se res lahko vozi tako kot je treba."

KoloPark | Avtor: Klemen Humar Klemen Humar

Rajd pripravlja tudi druge dogodke za kolesarske navdušence, ki potekajo skozi celo leto. Na progi KoloParka Nove Fužine je zaenkrat potekalo nekaj terminov programa Gremo na Kolo, kjer kolesarjem tudi svetujejo glede tehnike vožnje, na progah drugih dveh KoloParkov pa so letos potekale tudi dirke serije Pumpaj Slovenija in številne brezplačne delavnice. Poligone pa društvo koristi tudi za kolesarsko šolo za mlade od 5. do 18. leta starosti.

"Furanje v večernih uricah ob malce nižji temperaturi je pravi užitek."

KoloParki v Ljubljani nudijo vsem navdušencem nad vožnjo na dveh kolesih možnost za izboljšanje svojih sposobnosti in zdravo rekreacijo. KoloPark Šiška je opremljen tudi z žarometi, ki progo ob določenih dnevih razsvetlijo in tako omogočijo tudi vožnjo v večernih urah. Več večernih terminov pa je tudi želja podpredsednika društva Rajd, saj je "furanje v večernih uricah ob malce nižji temperaturi pravi užitek". Dodaja pa še največjo željo durštva Rajd: "Največja želja vseh pa je seveda očitna - še več KoloParkov po drugih delih Ljubljane, k čemur je mesto na srečo zelo naklonjeno in že obstajajo načrti za naslednje lokacije."

KoloPark | Avtor: Anže Furlan Anže Furlan

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice