Popotnik
733 ogledov

Ljubljana vzor drugim mestom

Ljubljana Anže Petkovšek
Slovensko glavno mesto v ugledni družbi.

National Geographic je Ljubljana uvrstil med 25 svetovnih mest, ki si uspešno prizadevajo za "zero-waste" oz. nič odpadkov. Po podatkih Svetovne banke so mesta po vsem svetu le v letu 2016 proizvedla več kot dve milijardi ton odpadkov. Na spletni strani National Geographic so zapisali, da bo nagla rast svetovnega prebivalstva maso odpadkov le še povečala, kar bo imelo resne posledice za okolje, če ne bomo hitro ukrepali.

odpadki | Avtor: Gregor Katič Gregor Katič

Zato je izjemno pohvalno, da se mnogi posamezniki, podjetja in lokalne skupnosti zavezujejo načelom "zero waste". Pristopov je mnogo, a imajo vsi nekaj skupnega – manj je boljše. Manj odpadkov namreč pomeni bolj zdravo, varno in trajnostno življenje – za ljudi in okolje.

Ljubljana ob boku Vancouvra in New York Cityja

Ljubljana se je načelom "zero waste" zavezala leta 2014 in tako postala prva evropska prestolnica, ki se je zavezala tem trajnostnim ciljem. Na družabnem omrežju Instagram je Mestna občina Ljubljana zapisala, da je "Ljubljana prva evropska "zero waste" prestolnica" in ima "najboljši sistem ravnanja z odpadki" izmed vseh evropskih prestolnic.

National Geographic je izpostavil učinkovito zbiranje odpadkov "od vrat do vrat" in jasno komunikacijo glede omejevanja in predelovanja odpadkov. Do leta 2025 naj bi Ljubljani uspelo prepoloviti količino preostankov odpadkov.

Poleg Ljubljane je na seznamu "zero waste" načelom predanih mest še Vancouver, škotski otok Bute, Dubaj, belgijska regija Flamska, španska provinca Gipuzkoa, italijansko mesto Cappanori, južnoafriška lokalna skupnost Hout Bay, Gvam, irsko mesto Cashel, Buenos Aires, New York City, San Francisco, japonsko mesto Kamikatsu, ameriško mesto Santa Monica, indijsko mesto Pune, hrvaški okraj Medžimurje, Sardinija, Tajvan, Švedska, San Diego, Wales, romunsko mesto Targu Lapus, filipinsko mesto Alaminos in Auckland.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.