Popotnik
2061 ogledov

To zanima turiste v naši prestolnici

Ljubljana
Sodobni turisti vse bolj povprašujejo po lokalnih in avtentičnih izkušnjah, značilnih za utrip mesta ...

V poletnih mesecih, v juniju, juliju in avgustu, je Statistični urad RS (SURS) v Ljubljani zabeležil 876.274 nočitev tujcev. To je 96 odstotkov vseh nočitev v slovenskem glavnem mestu. Najbolj je bila Ljubljana obiskana avgusta, ko je v mesto prišlo 145.686 tujih obiskovalcev, ki so ustvarili 391.062 nočitev. Glede na preteklo leto so v Ljubljani lahko zaznali povečano število prihodov, tako se nadaljuje trend zadnjih let.

Nebotičnik Ljubljana Znamenitost Popotnik V sredini septembra pozdravili milijontega obiskovalca letos

Medtem ko je bilo največ turistov iz Italije, jih je bilo julija iz Nemčije, junija pa je bilo celo največ državljanov Združenih držav Amerike. Skozi leto pa Ljubljano še vedno obišče največ Italijanov. "V zadnjih petih letih so naši glavni gostje iz Italije, Nemčije, Velike Britanije, ZDA, drugih azijskih držav ter Francije," sporoča Turizem Ljubljana.

Dodajajo, da pridejo v Ljubljano popotniki, ki si želijo ogledati mesto, uživati v kulturni ponudbi, obiskati festivale, doživeti kulinariko in življenjski stil. Gre za mestni turizem, ki je globalno v vzponu. Predvsem pa gre v Ljubljani tudi za kulturni turizem.

Na Turizmu Ljubljana, pa kulturnega turista ne vidijo le kot obiskovalca kulturnih ustanov, ampak kot gosta, ki "je usmerjen in odprt tudi za doživljajske oglede, kulinariko in sodobnega življenjskega sloga". Razveseljuje jih, da si turisti ne želijo več zgolj togih ogledov in vodstev, ampak si želijo nekaj več: "Sodobni turisti vse bolj povprašujejo po lokalnih in avtentičnih izkušnjah, značilnih za utrip mesta, ki ga želijo doživeti. Brez izkušnje kulture v tem širšem in tudi ožjem smislu, ki se dotika vrhunske kulture, obiskovalci in turisti ne morejo doživeti zares pristnega ljubljanskega utripa."

Mestni turizem s priokusom kulture in zgodovine

Turisti v Ljubljani | Avtor: Profiemdia Profiemdia
Za tuje popotnike je Ljubljana pogosto prva točka na daljšem potovanju po Sloveniji ali Evropi, zato na ljubljanskih informacijskih točkah ne sprašujejo le o Ljubljani. "Zanima jih, kaj početi in kaj videti v Ljubljani in Sloveniji konkretno v času njihovega obiska. Svetujemo jim možnostih prevoza, organiziranih izletov, aktualnih dogodkov, kako priti z javnimi prevoznimi sredstvi v želeno destinacijo. Zanimajo jih urniki javnih prevoznih sredstev. Zanimajo jih cene turističnih storitev, vstopnic. Potrebujejo sobe za nočitve, brošure in zemljevide o Sloveniji in Ljubljani. Priporočila za dobro restavracijo s tradicionalno slovensko hrano ali bar. Želijo kupiti organizirane izlete po Sloveniji ter vodene oglede po Ljubljani ter seveda našo Turistično kartico Ljubljana," so nekaj odgovorov na naša vprašanja strnili na Turizem Ljubljana.

Bled Blejski grad Turizem Popotnik Med zmagovalci svetovnega trenda tudi Slovenija

 

Ljubljana | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice