Popotnik
1412 ogledov

Slovenska prestolnica piva v poletnih mesecih privabila 15.058 turistov

Velika planina
Tako različne so želje tujih gostov v Sloveniji.

Tudi v Kamniku so letos zaznali porast števila tujih gostov, razmerje med tujimi in domačimi gosti pa je v poletnih mesecih (junij, julij in avgust) znašalo kar 81 odstotkov proti 19 odstotkov v prid prvih. Večje število turistov iz tujine je pomenilo tudi rekorden obisk turističnih informacijskih točk, največ obiska so zaznali 14. avgusta, ko so na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik zabeležili kar 146 obiskovalcev. V primerjavi z avgustom leta 2017 je obisk narasel za kar 40 odstotkov.

Bled Blejski grad Turizem Popotnik Med zmagovalci svetovnega trenda tudi Slovenija

Navdušeni že nad lepo naravo, svežim zrakom in čisto reko

Velike razlike v vprašanjih turistični informatorji zaznavajo tudi na osnovi države, iz katere prihajajo tuji gosti. »Francoze, Nemce, Nizozemce in Špance pritegnejo gore, Čehe Plečnikova dela v Kamniku, Skandinavci si želijo aktivnega oddiha in zato najpogosteje sprašujejo po izposoji električnih gorskih koles, Špance, Italijane in deloma tudi Francoze pa zanima naša srednjeveška zgodovina ter obisk gradov. Obiskovalci iz Kitajske pa so navdušeni že nad lepo naravo, svežim zrakom in čisto reko. Vsem turistom pa je skupno, da jih pritegne kulinarika – Okusi Kamnika ter Velika planina,« ugotavlja Samo Trtnik iz Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik.

Od srednjeveškega mestnega jedra do planšarjev na Veliki Planini

Stari grad nad Kamnikom | Avtor: Ana Pogačar Ana Pogačar
Glede na zanimanja obiskovalcev jim nato v točkah TIC svetujejo glede možnih aktivnostih. Ljubiteljem gora priporočajo obisk Velike planine, bolje pripravljenim pa gorske poti v Kamniško-Savinjskih Alpah. Arboretum Volčji Potok, dolino Kamniške Bistrice in Stari grad nad Kamnikom priporočijo tistim, ki jim je všeč narava in lepi razgledi. Tistim, ki želijo potovati v preteklost pa svetujejo ogled srednjeveškega mestnega jedra z Malim gradom, Šutno in Plečnikovo dediščino. Tujim gostom, ki iščejo predvsem počitek, pa priporočajo obisk term Snovik v Tuhinjski dolini – najvišje ležečih term v Sloveniji.

»Veliko tujih in domačih turistov navduši tudi dejstvo, da imamo v Kamniku kar pet mikropivovarn,« dodaja Trtnik. Tako Kamnik postaja tudi destinacija pivoljubov. Največji pivovarni, Maister in Mali grad, gostom nudita tudi ogled pivovarne. Ostale, manjše pivovarne, so Barut Brewing and Blending, pivovarna Lampelj in domača pivovarna Pod Menino.

Komentarjev 2
  • ode 08:27 18.oktober 2018.

    Semafor pri semaforju, krožišča vsakij 100 metrov. Prava mora se je z avtom odpraviti iz Lj. smeri v Kamnik ali skozi njega.

Sorodne novice