Popotnik
2903 ogledov

To znamenitost boste našli samo v Pomurju

Expano
1/20
Razvojni center Murska Sobota - Paviljon Expano
Pomurje ne ponuja le odlične možnosti za aktiven dopust, sedaj je tudi dom interaktivne razstave EXPANO.

Kljub prelepi naravi in bogati turistični ponudbi je Pomurje še vedno nekakšen skriti biser slovenskega turizma. Letos je Statistični urad RS (SURS) v poletnih mesecih (junij, julij in avgust) v Pomurju zabeležil 36.011 tujih obiskovalcev (v tej številki niso zajeti enodnevni obiskovalci). V primerjavi je mesto Maribor samo avgusta obiskalo 31.550 turistov iz tujine.

Prekmurska gibanica | Avtor: Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota
Regija na vzhodu države ima veliko za ponuditi in svojo turistično ponudbo vsako leto tudi širi. Kakor v drugih regijah po Sloveniji, so tudi v Pomurju v zadnjih letih zaznali porast prihodov tujih turistov, ki povečano povprašujejo po aktivnem, enogastronomskem ali športnem turizmu. "Aktivni turizem je v porastu predvsem zaradi ugodnih kolesarskih in pohodniških pogojev po pomurskih ravnicah in promocije življenja ob reki Muri, ki ponuja aktivnosti na vodi. Enogastronomski turizem je povezan z razvojem kvalitetnih vinotočev, butičnih gastronomskih ponudnikov. Športni turizem in s tem tudi športni objekti se razvijajo predvsem v zdraviliških krajih, kjer termalni kompleksi nudijo možnost priprav športnikov," ugotavlja magistra Brigita Perhavec, direktorica Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota.

Eno najpogostejših vprašanj: Kaj vse si lahko ogledamo?

Veliko tujih turistov prihaja po nasvet, kaj si ogledati v Pomurski regiji, v številne turistično informacijske centre. Zanima jih, kje lahko prenočijo, katerih dogodkov in prireditev se lahko udeležijo, kje se dobi dobra domača hrana in kje vse lahko nakupijo spominke. Z Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota pa sporočajo tudi, da sprašujejo po turizmu na kmetijah, kolesarskih poteh, voznih redih avtobusov in rokodelskih sejmih ali delavnicah.

Murska Sobota | Avtor: Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota

"Priporočamo jim oglede po Murski Soboti in širše po celotni regiji. V Murski Soboti jim priporočamo ogled mestnega središča, mestnega parka in grad s stalno razstavo Pomurskega muzeja v njegovih prostorih, ki je bila nagrajena s posebnim priznanjem European Museum of the Year leta 1999. Veliko je možnosti ogledov tudi po regiji, na primer potepanje po Goričkem z ogledom največjega slovenskega gradu in doživljajskega parka Vulkanija, obisk Lendave z ogledom najvišjega razglednega stolpa v Sloveniji - Vinarium Lendava. Priporočamo tudi Luštno domačijo, kjer pridelujejo Lušten paradižnik, in ogled tropskega vrta Ocean Orchids v Dobrovniku ter sprehod ob reki Muri in vožnjo z brodom. Skok v Prlekijo ponuja čudovite poglede na Jeruzalemske gorice, Radgonski konec pa očara z Radgonsko penino," pravi Pehavec (celoten seznam znamenitosti za ogled, ki jih priporočajo, sledi na koncu prispevka).

EXPANO – dodatna, nova zanimiva turistična ponudba

Expano | Avtor: Razvojni center Murska Sobota - Paviljon Expano Razvojni center Murska Sobota - Paviljon Expano
Leta 2015 je objekt EXPANO predstavljal Slovenijo na svetovni razstavi Expo v Milano. Objekt se je nato preselil nazaj v domovino, kjer so ga postavili ob Soboško jezero ob avtocesti. EXPANO na inovativen in tehnološko napreden način obiskovalcem predstavlja življenje ob Muri.

V objektu bo nastalo gospodarsko vozlišče regije, ki bo poslovnim obiskovalcem nudilo vse informacije o možnostih in priložnostih v regiji. V paviljonu bo tudi trgovina z regijskimi produkti in spominki, center mobilnosti, restavracija kot kulinarični laboratorij panonskih dobrot in prijeten kotiček za posedanje ob kavi. Razstavni del paviljona bo razdeljen na več tematskih točk, ki bodo obiskovalce popeljali po Pomurju in jih preko novih tehnologij nagovarjal k nadaljnjemu raziskovanju in odkrivanju skritih kotičkov.

Ogledi Murska Sobota

Hranilnica prekmurski dobrot | Avtor: Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota
- Rimokatoliška cerkev in evangeličanska cerkev
- Spomenik zmage na Trgu zmage
- Pivnica Zvezda z znamenitim balkonom, s katerega je Vilmoš Tkalec leta 1919 izklical Mursko republiko
- Hranilnica prekmurskih dobrot
- Judovska pot
- Po poti arhitekta Novaka
- Dvorec v Rakičanu
- Šunkarna Kodila
- Brod na Muri v Krogu

Murska Sobota | Avtor: Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota

Možnosti ogledov po regiji:

Lončarstvo | Avtor: Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota
- Grad na Gradu na Goričkem
- Vulkanija na Gradu na Goričkem
- Vinska klet Marof
- Čebelji gradič
- Kmetija Mali raj na Goričkem
- Rimokatoliška cerkev v Turnišču
- Pomelaj v Veliki Polani
- Lončarska vas Filovci
- Mlin na Muri v Ižakovcih
- Otok ljubezni v Ižakovcih
- Apiturizem Šemen v Melincih
Murska Sobota kolesarjenje | Avtor: Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota
- Kopanje v pomurskih termah
- Bukovniško jezero in adrenalinski park ob jezeru
- Grad Negova
- Grad Gornja Radgona
- Špital v Gornji Radgoni
- Dom penine v Gornji Radgoni
- Jeruzalem
- Center Duo Veržej
- Grad Lendava
- Sinagoga v Lendavi
- Judovsko pokopališče v Dolgi vasi pri Lendavi
- Gledališka in koncertna dvorana Lendava

Seveda mesto in regija ponujata poleg naštetih še številne možnosti za oglede. Za več informacij se lahko obrnete na TIC Murska Sobota, kjer vam bodo z veseljem pomagali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.