Kaj dogaja
153 ogledov

Kolesarska tura z zgodbo in kulinariko ob železni zavesi

Kolo kolesarji zavore sedeže
Turistično društvo Palinka vabi v soboto, 27. aprila, na kolesarsko potepanje ob nekdanji železni zavesi, med gozdove in hribovite vinograde ter nekdanja naftna in plinska polja.

Železna zavesa (Iron Curtain) je politični izraz za simbolično, ideološko in delno fizično mejo, ki je razdelila Evropo v času hladne vojne na dva dela: na kapitalistične zahodne (Nato pakt) in socialistične vzhodne države (Varšavski pakt). Železna zavesa je poleg ideološke pregrade predstavljala tudi gospodarsko, jezikovno in kulturno bariero. SFRJ (Socialistična Federativna Republika Jugoslavija) je bila na socialistični strani železne zavese dejansko le do leta 1948, ko je prišlo do spora s Sovjetsko zvezo t.i..spor Informbiro med Stalinom : Titom. Kasneje so se jugoslovanske meje proti zahodnjaškim (Nato) sosedam čedalje bolj odpirale.V času spora s Stalinom so se meje železne zavese z Jugoslavijo zelo okrepile; na jugoslovansko-madžarski meji so bile postavljene protipehotne mine, okrepile so se vojaške straže, neredko je prišlo tudi do strelskih obračunov med mejnima vojskama. Z razpadom vzhodnega bloka v 90-ih letih, se je hkrati tudi razpadla strogo varovana železna zavesa. Desetletje pozneje sta Slovenija in Madžarska stopila v Evropsko Unijo, decembra 2007 pa v skupno šengensko cono, meje so padle. Kolesarili bodo ob nekdanji železni zavesi, kjer naletimo na kakšen vojaški objekt, ki nas spomni na nekoč napete razmere na tem mejnem področju.

Kolesarjenje bo potekalo v okolici Lendave in Lentija na Madžarskem. Če se želite dobro spotiti, nadihati svežega zraka in okusiti lendavsko kulinariko, se nam pridružite. Opisane kolesarske ture so večinoma off-road. Upajo, da boste uživali v naših krajih, kjer vas bo poleg lepote okolice očarala tudi naša prijaznost. Tura je primerna samo za gorska kolesa in zahteva nekaj kondicije.

Udeleženci se dobijo v soboto, 27. aprila, pred čentibskim vaškim domom, kjer vas čaka okrepčilo, nato pa se bomo odpravili na pot. Začeli bodo v Čentibi, z vzponom po Čentibskih goricah, kjer bodo zavili v smeri Doline, v mogočne bukove gozdove, mimo nekdanjega plinskega črpališča. Tukaj boste lahko prisluhnili zgodbi o pridobivanju nafte in plina. Pri mejnem kamnu ob nekdanji vojaški opazovalnici bodo zavili v gozd in prestopili zeleno mejo. V goricah bodo imeli postanek na Lendvadedesu, ki je idealen za počitek in uživanje v panoramskem razgledu. Sledil bo spust in pustolovsko potepanje po grebenih hribovitih gozdov. Pot je težko opisati in jo je potrebno doživeti. Med potjo bodo imeli več postankov za selfije in počitek. Pri izbranem lokalnem vinogradniku nvas čaka degustacija vina. (Degustacija je zajeta v ceno vodenja.) Načrtujejo tudi postanek pri jezeru Lendvadedes, kjer si bodo lahko privoščili kavo. (Lasten strošek). Nadaljevali bodo po gozdovih Madžarske in ob zloglasni železni zavesi, ob mejnih kamnih in zapuščenih vojaških objektih. Med potjo boste lahko prisluhnili resničnim zgodbam o življenju ob železni zavesi. Peljali se bodo tudi po novi kolesarski stezi ob železni zavesi, po kateri se bodo vrnili v Čentibo v zidanico našega člana, kjer nas bo čakal sveže pripravljeni lendavski bograč, za posladek pa si bodo lahko privošččili čentibski retaš. Vse to bodo zalili z domačo lendavsko kapljico. Trajanje ture je okoli 4-5 ur.

Cena kolesarske ture z zgodbo in kulinariko ob železni zavesi je promocijska in znaša 15 evrov, ki jo vsak udeleženec poravna ob prihodu na štartno mesto. V to ceno je všteto vodenje ture, jutranje okrepčilo, 1 x degustacija vina in bograč s sladico na koncu in seveda 2 lendavska špricerja ali 3 dcl soka. Prijava je obvezna, najpozneje do petka 26.4.2019 na email: lendavaonnet@gmail.com

Udeležba na kolesarski turi je na lastno odgovornost. Vozili bodo približno 45 km v 4 urah.
Obvezna oprema je gorsko kolo, plastenka z vodo, osebni dokument, nekaj drobiža za kavo in primerna obutev, kolesarska oprema, čelada, rokavice …

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.