Šport
4392 ogledov

Hrvaška ima novega olimpijca: "Nudil sem se Sloveniji, zdaj bom Hrvat!"

Aria Daniel Dinata 24sata
Indonezijec Aria Daniel Dinata bo na naslednjih olimpijskih igrah branil barve hrvaške reprezentance v badmintonu, potem ko ni dobil odgovora s strani slovenske zveze.

Hrvaška bo na naslednjih olimpijskih igrah lahko računala na zanimivega aduta, saj naj bi kmalu postal član hrvaške reprezentance v badmintonu komaj 19-letni Indonezijec Aria Daniel Dinata, ki se je zaradi svoje ljubezni do športa podal v tujino.

"Če bi ostal v Indoneziji, ne bi mogel postati profesionalni športnik. Ko enkrat dopolnite 19 let, če niste v reprezentanci, je vaša kariera končana. Jaz pa si želim biti profesionalni igralec badmintona. Zato sem prišel na Hrvaško," je za tamkajšnje medije spregovoril bodoči hrvaški reprezentant.

Aria Daniel Dinata | Avtor: 24sata 24sata

"Do sedaj smo mu priskrbeli delovno dovoljenje in začasno bivališče, vložili pa smo zahtevo za pridobitev državljanstva po kriteriju pomembnosti za Hrvaško. Zbrali smo vse papirje, imamo potrebna priporočila in zelo pomembno je, da dobi potni list pravočasno, da lahko nastopi na državnem prvenstvu Hrvaške v začetku februarja," je situacijo glede svojega novega varovanca pojasnil predsednik hrvaške badmintonske zveze Ratko Galjer.

In zakaj je mladi Indonezijec izbral Hrvaško? "Ker nisem imel druge izbire! Pred sedmimi meseci sem se nudil tudi drugim državam, pogovarjal sem se z ZDA in Bahrajnom, a so mi nudili zgolj mesto trenerja ali sparing partnerja njihovim reprezentantom. Jaz pa si želim igrati! Star sem komaj 19 let, sem zdrav in pripravljen! Nato pa je moja mati poslala e-mail hrvaški zvezi. Tudi slovenski in madžarski, ki pa mi nista odgovorili," je za 24sata pojasnil Dinata.

Aria Daniel Dinata | Avtor: 24sata 24sata

Badminton sicer v Indoneziji igra podobno vlogo, kot na Kitajskem namizni tenis. Gre za nacionalni šport, v katerem vlada izjemna konkurenca. Mnogi Indonezijci so se tako odločili zastopati druge države, ker se zavedajo, da bi v domovini težko dobili pravo priložnost. Tako kot imajo številne namiznoteniške reprezentance v svojih vrstah Kitajce, ali košarkarske Američane, so na badmintonskem trgu najbolj iskani ravno Indonezijci.

"Lahko bi ostal v Indoneziji in tu igral domače prvenstvo za katerega izmed klubov, toda sam si želim mednarodnih tekem. Zato sem se odločil oditi. Na turnirjih po Evropi pa je konkurenca enako zahtevna kot v Indoneziji," je še povedal kmalu novopečeni Hrvat, ki je pred svojim prihodom na Hrvaško o njej vedel le, da ima zelo dobre nogometaše.

Z badmintonom se je začel ukvarjati s sedmimi leti, tekom svoje mlade kariere pa je v izjemno težki indonezijski konkurenci osvojil tudi nekaj medalj. Dosti lažje bo do njih prišel na Hrvaškem.

Aria Daniel Dinata | Avtor: 24sata 24sata

"Kako dober je? Zagotovo je kandidat za olimpijske igre! Indonezija ima toliko registriranih igralcev badmintona, kot ima Hrvaška prebivalcev! A to vseeno ne pomeni, da tu ne bo imel nobene konkurence, da mu nihče ne seže do kolen. Dva naša igralca se mu lahko zoperstavita, Filip Špoljarec in Luka Ban. V Evropi sta sicer najmočnejši sili Francija in Danska, a obema bi lahko Dinata konkuriral," pa je o novem orožju spregovoril hrvaški selektor Igor Čimbur.

Kot kaže, je Slovenija zamudila priložnost, da bi pod svoje okrilje pripeljala zelo obetavnega športnika, ki se je sam ponujal naši reprezentanci.

Komentarjev 17
  • robi2107 09:28 29.januar 2023.

    Ne pravim, da bi ga morali vzeti, ampak da mu na vlogo (ponudbo, whatever) sploh odgovorili niso, je pa arogantno, podcenjevalno in skrajno neprimerno. Tako se ne dela. To krši osnovne manire. V bistvu smo se pokazali kot eht primitivci. ...prikaži več Nekdo bi moral za to prevzeti odgovornost.

  • malarin 09:11 29.januar 2023.

    Vidš, včasih si se lahko prtožu na tramvajkomando u Lublan . . .

  • pravičnik77 08:39 29.januar 2023.

    škode glih ne bo...

Sorodne novice