Šport
68 ogledov

''Najhujša kazen, kar jih je dobila HNS''

hrvaška navijači EPA
Hrvaškega nogometna zveza (HNS) je v pričakovanju največje kazni v njeni zgodovini zaradi navijaških izgredov na tekmi s Češko v Saint-Etiennu.

Disciplinski odbor Evropske nogometne zveze (Uefa) bo danes Hrvaško obvestil o kazni, ki jo bo prejela zaradi incidentov na tekmi drugega kroga skupine D evropskega prvenstva v Franciji.

Manjša skupina hrvaških navijačev je na tekmi s Češko na igrišče zmetala več bakel in povzročila nekaj minutno prekinitev. Kockasti, ki so v času incidenta vodili, so povsem izgubili ritem in v zaključku srečanja prejeli zadetek, ki je nasprotniku prinesel točko.

Hrvaški grozi kazen zaradi uporabe pirotehničnih sredstev, metanja predmetov na igrišče, nemirov na tribuni in rasističnega vedenja nekaterih navijačev.

Predsednik HNS Davor Šuker je hrvaškemu narodu obljubil, da reprezentanca ne bo izključna z Eura 2016, izvršni direktor Damir Vrbanović pa svari, da bo Hrvate doletela ena najhujših kazni v njihovi zgodovini.

''V ponedeljek okoli poldneva bomo izvedeli, kakšne so sankcije. Ne verjamem, da bo prišlo do najslabšega možnega izida (izključitev, op. a), prepričan pa sem, da bo šlo za eno najhujših kazni, kar jih je HNS kadarkoli dobila,'' je dejal Vrbanović.

Policija je po zadnjih informacijah identificirala 25 huliganov, ki bodo aretirani takoj po prečkanju hrvaške meje. HNS je za incident, s katerim je skupina navijačev protestirala proti vodstvu hrvaškega nogometa, obtožila pripadnike navijaške skupine Torcida. ''Vse kaže na to, da je bila pobudnik in organizator Torcida. Dejstva kažejo na to," je povedal vidni funkcionar hrvaške zveze Krešimir Antolić in dodal: "Očitno je, da so državljani izgubili zaupanje v hrvaške institucije, a takšne stvari mora reševati država, ne pa navijači."

Navijači nogometnega kluba Hajduk iz Splita so se na obtožbo odzvali z uradno izjavo. ''Uslužbenci hrvaške nogometne zveze so Torcido označili za organizatorje terorističnega napada (kot so poimenovali osem bakel na igrišču) na hrvaško državo. Njihove izjave kažejo na to, da do Torcide in vsega, kar predstavlja, navijačev Hajduka in mesta Splita ter regije, ki ji pripadamo, čutijo sovraštvo in prezir. Z lažnimi obtožbami, ki temeljijo na nepreverjenih indicih, nas ne bodo zaustavili v boju za poštene odnose v hrvaškem nogometu,'' so med drugim zapisali Spltičani.

 

Na nagradno igro se prijavite TUKAJ.

Komentarjev 5
  • izRODEk 15:32 20.junij 2016.

    Vprašanje, kaj je prekršek povzročanja splošne nevarnosti na stadionu, kjer naj bi UEFA imela pristojnosti izdajanja sankcij in pa prekršek kršenja javnega reda in miru ter povzročitve splošne nevarnosti na splošno, kjer gre za prekrške po zakonih, ki veljajo v ...prikaži več Franciji.Zganjanje fašizma in neonacizma pa tako in tako.. za v Haag. Samo kaj, ko, če bi tam resnično vse obravnavali, se tam znajde pol EU.Vsekakor pa je dober argument ponavljanje - na to priznam, nisem pomislil. To bi znalo pretehtati v smer, da se jih dodatno kaznuje.Vztrajam pri tem, da bi jih morali po pički dobiti tudi organizatorji. Padli so na izpitu iz varnosti in organizacije!

  • vzev 12:22 20.junij 2016.

    Kakšna dvojna pravila neki. Hrvaška sploh nebi smela biti na tem prvenstvu, saj bi jo morali izključiti že zaradi neredov na kvalifikacijah. Hraška ima pogojno kazen in zato druge kazni kot izključitev sploh nebi smela biti. Pa ne pisati o ...prikaži več nekaj par huliganov. Mogoče je par osebkov vrglo baklo na igrišče, podpira jih pa veliko Hrvatov. Prav tako so na stadion prinesli fašistične simbole in peli fašistične pesmi. Tako, da jih je potrebno nujno izključiti.

  • izRODEk 12:19 20.junij 2016.

    1. če so dali Rusom opomin in 150.000, naj enako kaznujejo Hrvate. V nasprotnem bodo to dvojna merila.2. Morali bi kaznovati prireditelja tekem, ker kljub opozorilom, ni poskrbel za varnost.3. Morali bi kaznovati tudi Angleže, od predvčerajšnjim tudi ...prikaži več Madžare4. Če bi pri UEFA-i želeli zajeziti huliganijo na tekmah, bi to storili z obvezno legitimacijo vseh obiskovalcev. S tem bi v EU v dobrem letu dni dobili sezname kršiteljev. Tem se enostavno vstop prepove.Vse je denar, tem starim prdcem (mnogi med njimi nikoli niso bili športniki!!) bi bio potrebno zavezati kravate. Enkrat za vselej.