Šport
17 ogledov

Hrvaška zveza se distancira od navijačev

italija hrvaška bakle EPA
Hrvaška nogometna zveza (HNS) se je po četrtkovi tekmi proti Italiji v Poznanju, ki se je končala z 1:1, znašla v disciplinskem postopku. Evropska nogometna zveza (Uefa) bo Hrvate močno kaznovala, ne samo zaradi metanja bakel, ampak, kar je še bolj pomembno, zaradi rasističnega skandiranja in razkazovanja rasističnih simbolov.

Hrvaška nogometna zveza (HNS) se je v odzivu za javnost že distancirala od početja nogometnih huliganov, ki Euro 2012 izkoriščajo za zdravljenje svojih ksenofobnih frustracij. Hrvaška zveza je že prejela kazen v višini 25.000 evrov, če pa se izkaže, da so bili res Hrvati tisti, ki so Mariu Balotelliju vrgli banano, jim grozi še višja kazen.

V odzivu je HNS zapisal, da se zveza, igralci in strokovni štab zavzemajo za to, da bi Uefa hitro in učinkovito našla in kaznovala krivce za navijaške prestopke, neglede na to, iz katere države prihajajo.

Hrvatom grozi kazen

"Uefa je odprla disciplinski postopek proti Hrvaški nogometni zvezi (HNS) zaradi prižiganja in metanja pirotehničnih sredstev in neprimernega obnašanja navijačev (rasistično skandiranje, rasistični simboli) na tekmi Eura 2012 v skupini C proti Italiji v Poznanu v četrtek," so v uradnem sporočilu zapisali pri krovni nogometni organizaciji.

Tarča rasističnega skandiranja je bil temnopolti napadalec Italije Mario Balotelli, ki ga je po poročilih opazovalcev več sto navijačev z igrišča pospremilo z "opičjim oglašanjem", na zelenico pa je priletela tudi banana. Kakšna kazen čaka HNS zaenkrat še ni znano. Uefa vsa poročila še preiskuje.

Organizacija Fare (Football Against Racism in Europe/Nogomet proti rasizmu v Evropi), ki na turnirju tesno sodeluje z Uefo in ima na vsaki tekmi dva "mednarodna opazovalca", je v petek na Twitterju zapisala, da sta opazovalca poročala o "300 do 500 hrvaških navijačih, ki so rasistično skandirali Balotelliju". Uefa bo o primeru odločala v torek.

Uefa še vedno preiskuje domnevno rasistično skandiranje na tekmah Italije proti Španiji v Gdansku in obračunu Češke z Rusijo v Vroclavu na prvi dan turnirja. Češki branilec Theodor Gebre Selassie, prvi temnopolti nogometaš v zgodovini države, je novinarjem po prvi tekmi priznal, da je slišal rasistične opazke.

Tarča rasizma so bili tudi člani reprezentance Nizozemske, ki so opičje oglašanje slišali na odprtem na trenigu v Krakovu že pred začetkom turnirja.

 

 

Komentarjev 3
  • grega.prebil 01:10 17.junij 2012.

    ** Komentar je bil zaradi neprimerne vsebine odstranjen **

  • Kunaver 16:35 16.junij 2012.

    No, sta pa hrvaški navijačici, ki sta kazale joške, dobili brezplačne počitnice:http://slo-kronika.si/svet/euro-2012-jelena-in-viktorija-ki-sta-na-euru-pokazali-joske-povabljeni-na-brezplacne-pocitnice-v-cavcat-ali-dubrovnik/

  • Kunaver 16:35 16.junij 2012.

    Potem je treba prepovedati tudi Neco Falk:-)