Šport
37 ogledov

Hrvaški privrženci divjali v Milanu

Italija Hrvaška San Siro navijači neredi
1/11
EPA
Veliki derbi nedeljskega večera evropskih kvalifikacij med Italijo in Hrvaško na San Siru so dodobra pokvarili hrvaški navijači, ki so z baklami večkrat prekinili srečanje, po posredovanju policije pa so se nekateri tudi spopadli z organi pregona.

Srečanje so hrvaški huligani večkrat motili z metanjem bakel na igrišče, nizozemski sodnik Bjorn Kuipers je že v prvem polčasu za krajši čas prekinil obračun, da so gasilci lahko odstranili goreče predmete. V drugem delu je bilo še nekaj osamljenih bakel, v 73. minuti pa jih je na zelenico priletelo več hkrati in italijanski policisti so začeli "čistiti" problematično gostujočo tribuno. Prišlo je do obračunavanja, tekma je bila tako prekinjena za deset minut. 

Po normalizaciji razmer se je srečanje nadaljevalo in se končalo z remijem (1:1). Za domačine je v 11. minuti zadel Antonio Candreva, štiri minute kasneje je izenačil Ivan Perišić. Hrvati so imeli rahlo terensko premoč, remi pa je realen odraz dogajanja na igrišču. Obe reprezentanci sta na vrhu skupine H z desetimi točkami po štirih kolih.

Stari spori s HNS

Del hrvaških navijačev že dlje časa izraža nezadovoljstvo nad Hrvaško nogometno zvezo, ki jo formalno vodi Davor Šuker, iz ozadja pa ji "dirigira" Zdravko Mamić, s katerim so na bojni nogi tudi zagrebški Bad Blue Boys. Prekinitev je bila tako najbrž izzvana namerno, da bi Uefa sankcionirala hrvaško zvezo, ki je imela v preteklosti že veliko težav z izgredi navijačev.

Tudi tokrat je bilo poleg bakel in pretepanja še nekaj situacij, s katerimi se bo "pozabavala" disciplinska komisija Uefe. Nekateri hrvaški portali so tako poročali, da so se, posebej sredi prvega polčasa, jasno slišali sporni vzkliki, kot so "Za dom - spremni*!" in "Ajmo ustaše*!". Na eni od večjih hrvaških zastav je bila tudi pomenljiva črka "U", ki simbolizira ustaštvo.  

Zanimivo je dejstvo, da je italijanska policija v nedeljo popoldne blizu Trsta ustavila konvoj okrog 3000 hrvaških privržencev, ki so jih smatrali za problematične, in jih preiskala. Kljub temu je "ognjenim" na San Siro uspelo pretihotapiti ogromno količino pirotehnike. Druga skupina hrvaških navijačev (okrog 2000), ki ni bila pod drobnogledom policistov, je ure pred tekmo preživela v centru Milana brez večjih ekscesov.

Kovač: "To je nedopustno"

"Kaj naj komentiram? To ni bilo prvič, to ni slučaj in upam, da bodo odgovorni našli rešitev.To ni slika, ki jo želimo kazati v Evropi in svetu, naš hrvaški narod ni takšen. Opravičil sem se Italijanom za današnje dogodke. Če kdo želi protestirati, naj to dela izven stadionov. Tukaj so otroci in družine in to je nedopustno," je glede divjanja navijačev za HTV povedal hrvaški selektor Niko Kovač.

"Z igro sem zadovoljen. Prevladovali smo in zato mi je žal vseh priložnosti, ki jih nismo izkoristili. Ob prekinitvi smo se malce izgubili. Mislim, da smo si mi bolj zaslužili zmago kot Italijani, ki so se tipično branili, nismo pričakovali, da se bodo tako povlekli v obrambo. Vsa čast mojim igralcem," je igro pokomentiral nekdanji kapetan kockastih.

Komentarjev 1
  • Hi5 09:49 17.november 2014.

    Kovač: "naš hrvaški narod ni takšen". Temveč kakšen? Navijači so odraz realnosti nacije. Če se oblečejo v obleko in dajo kravato za vrat, še ne pomeni, da so civilizirani.