Šport
43624 ogledov

Hrvatu počil film: "Ne želim se pretepati, toda ..."

Đoković Gojo Profimedia
Hrvaški tenisač je pred obračunom osmine finala na OP ZDA kritiziral trenutne razmere v svetu profesionalnega tenisa.

Hrvat Borna Gojo je pred dvobojem osmine finala, v katerem ni imel prav nobenih možnosti proti 23-kratnemu zmagovalcu največjih turnirjev Novaku Đokoviću, razburkal teniško javnost s kritičnimi pogledi na trenutno stanje belega športa.

Po mnenju 25-letnika, ki je z uvrstitvijo v četrti krog odprtega prvenstva ZDA dosegel svoj največji uspeh na Grand Slamih, se profesionalni tenis zaradi togosti pravil in rigorozne tradicije nezadržno približuje svojemu neslavnemu koncu.

Preprečitev tega "umiranja na obroke" vidi v prevetritvi obstoječih predpisov in uvedbi zanimivejših prvin po zgledu nekaterih drugih športnih panog.

Đoković OP ZDA Šport Rojak pošteno prestrašil Đokovića: "Vsekakor mi ni bilo prijetno"

"Občutek imam, da tenis kot produkt počasi umira," je dejal hrvaški tenisač in se zavzel za odpravo pravila, po katerem morajo gledalci na tribunah izmenjavo žogic spremljati v tišini.

"Hrup me ne moti. Bolj noro, tem bolje. Všeč mi je napeto vzdušje, saj tenis postaja ekstremno dolgočasen šport. Med točkami morajo gledalci ostati tiho. To bi spremenil. Poglejte druge športne panoge. Samo predstavljajte si, da greste na tekmo Hajduka in morate obračun gledati v tišini? Lepo vas prosim."

Borna Gojo | Avtor: Epa Epa

"Tenis je umirajoči produkt. Spremenil bi vsa pravila! Želim si, da bi nam pobiralci žog spet prinašali brisače, da mi ne bi bilo treba ves čas hoditi po igrišču. Prav tako bi zelo užival, če bi si lahko dali kakšen 'bodiček' ali pa se zbadali med seboj. Ni se nam treba pretepati, dovolj bi bilo, če bi lahko govoril z nasprotnikom. Tako kot stvari stojijo, rečeš eno besedo in že vsi kličejo policijo."

"Želim si tudi, da bi se lahko gledalci nemoteno pogovarjali in hodili naokrog. Nekateri igralci imajo problem, če se nekdo premika v 77. vrsti največjega stadiona na svetu. Na zunanjih igriščih se vsi sprehajajo naokrog. Pa kaj potem? Ljudem bi omogočil, da lahko nemoteno prihajajo in odhajajo kadarkoli, ne pa da morajo čakati dve igri. Ne vidim razloga, zakaj ne bi smeli navijati med točkami? Morda te bo v nekem trenutku to zmotilo. Pa kaj?" je bil konkreten Gojo.

Zelo kritičen je bil tudi do strogih pravil glede uporabe neprimernih besed, za katere so kršitelji praviloma kaznovani z opozorilom, sankcije pa se v primeru ponovitev stopnjujejo z odvzemom prvega servisa oziroma točke. 

"To, kar v zvezi s tem počnete novinarji, je smešno. Napišite še članek o vsaki izrečeni besedi na nogometni ali košarkarski tekmi. Kakšno s*anje je zdaj to? Še naprej bom preklinjal. Nekateri pravijo, da se ne znam obnašati. Morda bi se morali te ljudje pobrati s kavča in stopiti na igrišče, potem pa se bomo lahko pogovarjali o preklinjanju. Temu se lahko samo smejim," je dodal trenutno 105. igralec sveta, ki bo že čez teden dni prvič postal član elitne stoterice.

Đoković: "Ne strinjam se z Borno"

Đoković | Avtor: Profimedia Profimedia
Njegov krvnik v osmini finala Novak Đoković je po uvrstitvi v četrtfinale turnirja poudaril, da se ne strinja z izjavami svojega nasprotnika. "Razumem njegovo sporočilo, da je potrebno marsikaj spremeniti. Govoril sem že o tem, da je zaključni turnir NextGen zasnovan na način, da lahko testiramo novitete, katere potem uvajamo v samo igro," je povedal Srb in navedel še en konkreten primer. "Če po novem dopuščamo 'coaching' (komunikacijo med igralcem in trenerjem med dvobojem, op. a.), se mi zdi zanimivo, da bi lahko trener prišel na igrišče. O tem sem se pogovarjal tudi z drugimi igralci. Nenazadnje je bil 'coaching' prisoten, še preden so ga dovolili. Zdaj moramo vpiti na igrišču, kar sam tudi počnem, ko poskušam pridobiti trenerjeva navodil."

"Čestitam Borni, odigral je dober turnir, če bo tako nadaljeval, bo zagotovo napredoval po lestvici. Zasluženo se bo prebil med top 100 igralcev na svetu. Kar zadeva njegove izjave o umiranju tenisa, pa se ne morem strinjati z njim," je sklenil Đoković.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • johan 22:13 04.september 2023.

    Dam mu prav. Če je šport, se navija, tudi med tekmo, igro. Ne vem, zakaj moraš biti tiho. Aja, da mora biti igralec tenisa zbran. Ubogi revček. 🤣

  • satir 14:09 04.september 2023.

    tenis je otročarija kot vsak šport... tekmovanje, rangiranje, borba za oblast, za liderja plemena, za dovoljenje za razplod... za alfa samca, halo, kaj nismo v 21 stoletju ko bi moral intelekt in duhovnost že enkrat priti na površje in nehat ...prikaži večt s tekmovanjem in otroškimi igricami, ki se pri odraslih imenujejo šport, politika vojna...?

  • Avatar Zoran
    StarMačk 13:44 04.september 2023.

    V bistvu vsak vleče na svoj mlin in si želi pogojev za katere smatra, da bi imel več možnosti od tekmecev. Ampak to je samo kratkoročno, ker tako ali tako se potem večina novim pogojem prilagodi.