Šport
68 ogledov

Hud padec rumene majice

Fabian Cancellara EPA
V tretji etapi dirke po Franciji se je zgodil hud množični padec. Dirko so organizatorji za nekaj časa zaustavili, kasneje pa je etapo dobil Španec Joaquim Rodríguez, drugi Chris Froome je oblekel rumeno majico.

Tretja etapa Toura je bila znova razburljiva, a na žalost iz narobnega razloga. Pri veliki hitrosti se je namreč v glavnini zgodil hud padec (pri okoli 90 km/h), ko je William Bonnet iz ekipe FDJ zapel s tekmecem pred njim, nato pa so v ponesrečenca trčili še mnogi drugi, grdo je padel tudi nosilec rumene majice Fabian Cancellara. Med poškodovanimi se je z zlomom zapestja znašel tudi Avstralec Simon Gerrans, eden izmed favoritov tretje etape, odstopiti pa je moral tudi odlični Nizozemec Tom Dumoulin (izpahnjena rama), ki je bil glavni kandidat, da bi po današnji preizkušnji oblekel majico vodilnega. Najhuje jo je sicer skupil Bonnet (poškodba glave).

 

Zaradi narave padcev so organizatorji zaustavili dirko, kolesarji so se morali najprej v počasnejšem tempu voziti za avtomobilom direktorja dirke, nato pa se je glavnina povsem zaustavila. Ko se je etapa nadaljevala, se je hitro videlo, da mnogi ne bodo zmogli do cilja, ali pa jim bo to uspelo le ob hudih bolečinah. Poleg Cancellare so bili načeti tudi Michael MathewsJosé Mendes, Simon Yates, Laurens ten Dam (izpahnjena rama), Johan Van Summeren, Greg Henderson, Daniel Oss ... Kasneje je odstopil še član Katjuše Dmitrij Kozončuk.

Po ponovnem začetku so napadli kolesarji Astane, ki so želeli nadoknaditi izgubljeno v drugi etapi, ko je bil med osmoljenci tudi branilec lovorike Vincenzo Nibali. Ta se je v prvi skupini znašel tudi po hudem tempu, ki so ga v predzadnji klanec diktirali kolesarji moštva Tinkoff Saxo, od favoritov za skupno zmago pa je odpadel Thibaut Pinot

Sledil je še strm vzpon na sloviti Mur de Huy. Največ moči sta imela Joaquim Rodríguez in Chris Froome. Britanec je po etapi oblekel rimeno majico, skupno ima pred Nemcem Tonyjem Martinom le sekundo prednosti. Cancellara je zastal več kot 11 minut za zmagovalcem.

"To je poseben trenutek, tu sem že zmagal na Valonski puščici in dobro poznam ta zid. Danes je bilo povsem drugače, imel pa sem tako dobre noge, da se nikakor ne bi moglo razplesti slabo. A do cilja je še daleč, odločale bodo druge etape," je sicer po etapi dejal Purito.

Edini slovenski predstavnik na dirki Kristijan Koren se je znašel v podobni vlogi kot na prejšnji etapi, ob dejavni pomoči sotekmovalcem v ekipi Cannondale je nato etapo končal na 71. mestu (+ 2:29), skupno pa je 42. (+ 4:28).

Komentarjev 1