Šport
19 ogledov

Hvastija: Mohorič me spominja na Induraina

Mohorič SP v kolesarstvu kolesarstvo cestna dirka Firence EPA
Po uspešnem letu za slovensko kolesarstvo smo se pogovarjali s selektorjem članskih reprezentanc Martinom Hvastijo. V središču pozornosti je bil seveda svetovni prvak v konkurenci mlajših članov Matej Mohorič.

Ali sodi Matej Mohorič med največje talente v slovenskem športu?
Za druge šport bi zelo težko sodil, v kolesarstvu pa je vsekakor eden največjih talentov.

Kaj ga odlikuje? Kaj je tisto, kar ga uvršča med upe slovenskega kolesarstva?
Kombinacija fizičnih predispozicij in zelo resnega pristopa.

Zdaj bo nastopal za profesionalno ekipo Cannondale. Lahko kmalu od njega pričakujemo vrhunske rezultate tudi med elito?
Uspehi bodo prišli, ampak ne kmalu. Ne smemo pričakovati ali pa zahtevati uspehov v bližnji prihodnosti. Star je 19 let, kolesarji pa dozorijo nekje po 25. letu, tako fizično kot psihično. 

Vas je presenetil z zmago na dirki mlajših članov na svetovnem prvenstvu?
Seveda. Vedeli smo, da je talent, še lani je bil mladinski svetovni prvak. A da se bo tako hitro izkazal tudi med mlajšimi člani ... To je edinstven primer, nikjer drugje na svetu se to ni zgodilo. 

Kako vam je všeč njegov posebni stil vožnje?
Všeč (smeh, op. a.). Očitno je učinkovit. Ga je pa praktično nemogoče posnemati. Prvič, ker je nevaren, drugič pa se tako ne more peljati nihče drug. On ima idealno postavo za to, velikost okvirja kolesa mu ustreza, da lahko sedi na horizontalni cevi in hkrati še poganja kolo. Če kdo drug to preizkusi, hitro ugotovi, da to nima posebnega učinka. Njemu se pa to izide. 

Kakšni so Mohoričevi dometi v prihodnosti?
Fizično gledano je vsekakor kolesar za etapne dirke. Dober je v vzponih, odličen na kronometrih. Ta kombinacija je vsekakor pomembna za uspeh na velikih etapnih dirkah. V življenju še ni vozil daljše dirke od tedna dni, tako da je še vse pred njim. 

Dolgo ste bili v elitni druščini. Vas spominja na koga od preteklih asov? 
Spominja me na Miguela Induraina. Ne samo po fizični plati, ampak tudi po skromnosti, pozitivnosti. Je nepoboljšljiv optimist. Noben poraz ga ne potre, vedno razmišlja pozitivno. Vsekakor na Induraina, ki je bil odličen kronometrist, soliden na vzponih in dober na etapnih dirkah.

Koga od mlajših slovenskih kolesarjev še vidite, da bi lahko uspel med najboljšimi?
Tudi Jan Polanc bo zagotovo pokazal še veliko. On je še boljši na vzponih, slabši pa v kronometru. Je veliko bolj specifičen kolesar. Tu je še Luka Pibernik. Naslednje leto bo še nastopal med mlajšimi člani v amaterski konkurenci, a bo tudi hitro prestopil med najboljše. Je hiter, eksploziven, ustrezajo mu enodnevne preizkušnje. Je nekako podoben Andreju Hauptmanu. 

So ti fantje dokaz, da se v Sloveniji dobro dela z mladimi?
Vse je odvisno od generacije, imamo zelo majhno bazo. Odvisno je tudi od sreče, koliko talentov bo prišlo skozi sito. V zadnjih letih se nam je izšlo, čeprav je fantov zelo malo. Jaz imam 16 kandidatov za reprezentanco, Francozi pa jih imajo 2.000. To je neprimerljivo.

Bi se morali v Sloveniji bolj odločiti za podporo nekaterih športov? Jim dati sistemsko več pozornosti kot drugim?
To je politična debata, ki se vleče že kakšna štiri leta. Načeloma bi se vsakdo strinjal, če bi bil njegov šport zraven (smeh, op. a.).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.