Šport
64 ogledov

IAAF blokira objavo ankete o dopingu

sp atletika koreja daegu Reuters
Mednarodna atletska zveza (IAAF) že nekaj let preprečuje objavo ankete v kateri je tretjina atletov priznala jemanje nedovoljenih poživil.

IAAF naj bi preprečevala objavo ankete, ki je bila narejena že leta 2011, prav tako je avtorjem prepovedala govoriti o njej. Na nemški univerzi Tubingen, ki je opravila raziskavo, so dejali, da  "Mednarodna atletska zveza že dolgo brez pravega razloga odlaša z objavo ankete in s tem krši pravico do objave raziskave."

Raziskovalci so informacije zbrali pri sodelujočih na svetovnem prvenstvu v Daeguju leta 2011, v anketi pa je kar 29 do 34 odstotkov atletov priznalo, da je v zadnjih 12 mesecih uporabljalo nedovoljena poživila. "Anketa je pokazala, da je uporaba dopinga med najboljšimi atleti izjemno razširjena in neuspešno odkrivana kljub novim biološkim testom," so svoja opažanja zaključili raziskovalci.

Rolf Ulrich, ki je vodil raziskavo, to pa je financirala Mednarodna protidopinška organizacija Wada, je dejal. "IAAF preprečuje objavo. Pri Wadi imajo velik vpliv in preprosto blokirajo vso stvar."

Pri Mednarodni atletski zvezi so na zastavljena vprašanje odgovorili le skopo: "Razprava o objavi publikacije z raziskovalci in Wado še poteka."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.