Šport
1 ogledov

IAAF sprejela paket reform

Iaaf, atletika EPA
Mednarodna atletska zveza (IAAF) je na izrednem kongresu v Monte Carlu sprejela paket reform, za katere je glasovala velika večina od 197 prisotnih; podprlo jih je 182, proti pa je bila le deseterica.

Predsednik športne komisije IAAF Rožle Prezelj je pozdravil sprejem reform in poudaril, da so športniki dobili dva glasova v svetu IAAF. Slovenski rekorder v skoku v višino Prezelj, ki je bil na položaj predsednika atletov izvoljen na začetku leta, je doslej sicer sodeloval na sejah sveta IAAF, vendar brez glasovalne pravice. Svet bo tudi izgubil veliko pristojnosti in bo poslej njegova glavna naloga usmerjanje športnih vidikov zveze, kot so tekmovalni sistemi, pravila, sodniške zadeve in podobno.

Med drugimi najpomembnejšimi spremembami so omejitev mandatov predsednika in članov sveta na največ 12 let, obenem pa nihče ne more opravljati več funkcij hkrati. Že 1. oktobra, je bila uvedena je funkcija izvršnega direktorja, ki jo kot prvi doslej opravlja Olivier Gers; on in njegovi najožji sodelavci bodo morali ob dnevnem vodenju zveze skrbno bdeti tudi nad proračunom in izdatki. Smernice za slednje in nadzor nad delom zveze bo opravljal izvršni odbor, ki ga bodo sestavljali predsednik, štirje podpredsedniki in izvršni direktor.

Reforme, izpeljali jih bodo v dveh korakih, 1. januarja 2017 in 1. januarja 2019, uvajajo tudi enoten prekrškovni organ, ki bo zajemal med drugim tako boj proti dopingu, nelegalnim športnim stavam in korupciji. Pravila za to bo pripravljala posebna skupina za neoporečnost.

"To je zelo pomemben dogodek, zgodovinski za naš šport. Končno je napočil čas za spremembe," je po glasovanju dejal predsednik IAAF Sebastian Coe

Prvi korak je narejen

"Športniki smo zelo zadovoljni, da je prišlo sprememb, da bo šla atletika v moderno dobo. Športniki smo veliko pridobili, imeli bomo dva glasova v svetu IAAF, po enega atleta in atletinjo. Reforme se morajo najprej sploh začeti izvajati, potem pa bodo stvari šele počasi zaživele. Toda prvi, najpomembnejši korak, je narejen. Pomembno se mi zdi tudi, da je prišlo do izenačitve spolov, da ne po več podvajanja funkcij. Doslej se je dogajalo, da je imel posameznik v zvezi tudi po štiri," je povedal slovenski rekorder v skoku v višino Prezelj.

IAAF se v zadnjem obdobju sooča s številnimi težavami, tako je prejšnji predsednik IAAF Lamine Diack iz Senegala obtožen finančnega okoriščanja s prikrivanjem pozitivnih dopinških vzorcev, v številnih dopinških škandalih pa je najbolj odmeval ruski, saj so atletinje in atleti te države, ostali brez pravice nastopa na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru in drugih velikih tekmovanjih.

Dan potem, ko je nemški Adidas predčasno prekinil sodelovanje IAAF, je ta zveza začela sponzorsko sodelovanje z japonskim Asicsom, ki bo veljal tri leta od začetka prihodnjega leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.