Šport
43 ogledov

Igra usode: Preldžić razveselil Turke in Slovence

Preldžić Turčija Avstralija Mundobasket osmina finala EPA
Emir Preldžić z dvema trojkama v zadnji minuti tekme osmine finala proti Avstraliji ni razveselil le turških navijačev, ampak tudi številne na sončni strani Alp.

Košarkarji Avstralije, ki so z namernim porazom proti Angoli pripomogli k temu, da Slovenijo v četrtfinalu čaka težko premagljiva reprezentanca ZDA, so proti Turčiji vodili praktično skozi celoten dvoboj. Poraz po preobratu v zadnji minuti je za kenguruje tako še bolj boleč, navijači Slovenije pa so lahko našli nekaj zadoščenja v tem, da je četo Andreja Lemanisa domov poslal (delni) produkt slovenske košarkarske šole.

Emir Preldžić je po vodstvu Avstralije za pet točk na začetku zadnje minute najprej zadel trojko iz kota in izbrancem Ergina Atamana vrnil upanje v zmago (62:64). Sledil je slab napad Avstralije prek Arona Baynesa, tako da je Turkom ostalo še 22 sekund za zadnjo akcijo. Odgovornost je nase prevzel Preldžić in preko roke Camerona Bairstowa z velike oddaljenosti zadel še drugič zapored in svetovnim podprvakom izpred štirih let priskrbel četrtfinalni obračun proti Litvi.

Od Zenice do Carigrada

Košarkar moštva Fenerbahçe Ülker skozi tekmo sicer ni bil pretirano razpoložen pri metu, skupno je zadel le pet od 14 poskusov iz igre. Izza črte 6,75 je pred končnico dvoboja poskusil petkrat, a je bil le enkrat natančen. Preldžić je v 33 minutah na parketu skupno zbral 16 točk, sedem skokov, ter po dve asistenci, ukradeni in izgubljeni žogi. 

V Zenici rojeni košarkar je v soboto praznoval 27. rojstni dan. 206 centimetrov visoki in 100 kilogramov težki Preldžić je v mladosti nastopal za domači Čelik. Po selitvi v Slovenijo je igral za kranjski Triglav in ljubljanski Slovan, leta 2007 pa se je preselil v Carigrad. Leta 2009 so ga na naboru lige NBA izbrali Phoenix Suns

Komentarjev 2
  • Silvester Alič 18:01 08.september 2014.

    avanzo se je takrat izkazal za nesposobnega zdaj se je malo popravil

  • markus 11:23 08.september 2014.

    Tak igralec manjka slovenski reprezentanci. Za to krivim samo in izključno KZS in gospoda vsepovsod prisotnega Avanza. Dobre igralce znate odgnati, da gredo igrat drugam, slabe pa pripeljati, kot so Omić, ki pojma nima, kaj je pravzaprav naloga ...prikaži več centra. Sram vas naj bo gospod Avanzo in KZS v celoti!