Šport
71 ogledov

Institucije proti kolesarskemu maratonu

Žurnal24 main
Organizatorje Soča Outdoor Festivala je presenetila negativna odločba in s tem prepoved organizacije gorskokolesarskega maratona.

"Navkljub dvakratni korektni izvedbi prireditve, na katero ni bilo pripomb in ob izvedbi katere smo se izkazali kot dober gospodar narave, nas je presenetila negativna odločba, ki jo je izdal Zavod za varstvo narave območna enota Nova Gorica. Pri organizaciji dogodka smo v preteklih dveh letih poskrbeli ne samo za zaščito tekmovalcev temveč tudi za zaščito narave – urejanje poti po lanskoletnem žledolomu in nasploh stalnemu vzdrževanju. Kljub temu smo letos prejeli negativno odločbo. Razlog tiči v rigidni interpretaciji zakonskih določil in neživljenjskem pogledu na odgovorno uporabo naravnih virov za napredek in razvoj. Po tej praksi se na kocko postavlja velik del kolesarskega turizma, ki se je v preteklih letih spodbudno razvil v dolini Soče," so zapisali organizatorji Soča Outdoor Festivala, ki so bili tako prisiljeni v odpoved Soča MTB Maratona. 

Organizatorji sicer menijo, da "to pomeni, da so v enakem prekršku vsa ostala podjetja, ki tržijo gorsko kolesarjenje v celotni dolini Soče kot tudi vsi posamezniki. Destinacija Tolmin potemtakem ostane praktično brez prave kolesarske infrastrukture. Po tej praksi bi se morali iz prometa vzeti vsi vodniki, zemljevidi in programi kot je Trans Slovenija, ki je lani na Primorskem ustvarila 7.000 nočitev (letos pa se napoveduje podvojitev tega števila)."

"Soča Outdoor festival brez MTB maratona je kot rock koncert brez kitar,” pa je dejal Peter Immich, ki je napisal prvi tuji vodnik po gorskokolesarskih poteh v dolini Soče (vključuje tudi del trase maratona) in je zaradi številnih zaslug na področju gorskega kolesarjenja postal Slovenski turistični ambasador leta 2010.

Gorsko kolesarstvo je sicer eden izmed hitreje rastočih turističnih produktov v svetu. Po podatkih Evropske kolesarske zveze iz raziskave leta 2012 ustvari na letni ravni 44 milijard evrov prihodkov. Ta raziskava ocenjuje, da kolesarski turizem v Sloveniji ustvari okoli 180 milijonov prihodkov.

"Naša skupna vizija je organizirati dogodek, ki bi na odgovoren način udeležencem približal lepote doline Soče, jih popeljal po urejenih in varovanih poteh, jih ozavestil o odgovornem odnosu do narave in okolja v katerega vstopajo ter jih navdušil in povabil na ponovni obisk. Na drugi strani pa gradimo dogodek, ki intenzivno vključuje lokalno prebivalstvo in ponudnike. Zato nam je nerazumevanje pristojnih nacionalnih institucij toliko bolj presenetljivo. Bolj kot prepoved bi si želeli sodelovanje in pomoč za skupno doseganje ciljev ozaveščanja po odgovornem in naravi prijaznem aktivnem in zdravem oddihu," so še zapisali organizatorji dogodka. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.