Šport
26 ogledov

Italija žaluje: Mennea odtekel zadnji krog

Mennea Bolt Rim diamantna liga majica fotografija EPA
Italija v četrtek žaluje po smrti nekdanjega olimpijskega prvaka Pietra Mennee, bolj znanega pod nadimkom Puščica z juga. Njegov svetovni rekord v teku na 200 metrov je bil nepremagan kar 16 let, Mennea pa je v četrtek izdihnil v 60. letu starosti, je sporočil italijanski olimpijski komite (CONI). "Italijanski šport žaluje," so sporočili na svoji spletni strani.

V bolnišnici v Rimu je v četrtek za posledicami raka v 60. letu starosti umrl Pietro Paolo Mennea, ki je leta 1980 na poletnih olimpijskih igrah v Moskvi osvojil zlato kolajno v teku na 200 metrov. V svoji karieri je bil v sedemdesetih in osemdesetih letih na stopničkah tudi na svetovnih in evropskih prvenstvih, igrah univerzijade in sredozemskih igrah.

Mennea, ki se je po koncu tekmovalne kariere preizkusil tudi v političnih vodah, od leta 1999 do 2004 je bil poslanec v Evropskem parlamentu, je na dvestometrski razdalji kar 17 let držal svetovni rekord 19,72 sekunde. Najboljši izid vseh časov je dosegel na poletni univerzijadi leta 1979 v Ciudadu de Mexicu. Njegov rekord je izboljšal šele Američan Michael Johnson leta 1996. Italijanova rekordna znamka je še vedno aktualen evropski rekord.

Velik madež na njegovi atletski karieri je bil povezan z uporabo dopinga. Mennea je namreč priznal, da se je posluževal nedovoljenih snovi, uporabljal je rastni hormon, ki pa takrat, ko je tekmoval, ni bil na nedovoljenem seznamu prepovedanih poživil v športu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.