Šport
26 ogledov

Italijani šokantno do zlata

Italijanski lokostrelci Reuters
Prvi dan olimpijskih iger je bilo na sporedu 12 končnih odločitev. Najuspešnejše so tekmovanja odprli azijski športniki, za največje presenečenje pa poskrbeli Italijani.

Kitajska strelka Siling Yi je postala prva olimpijska zmagovalka iger v Londonu. Z zračno puško je dosegla rezultat 502,9 kroga. Druga je bila Poljakinja Sylwia Bogacka (502,2), tretja pa še ena Kitajka Dan Yu (501,5). Edina slovenska strelka v Londonu Živa Dvoršak je tekmovanje končala na 11. mestu. "Tekma je bila zelo razburljiva. Presrečna sem, da sem osvojila prvo zlato odličje za Kitajsko na olimpijskih igrah, zmago pa posvečam mami in očetu,” je po uspehu dejala Yijeva.

Tudi drugo zlato je romalo na Daljni vzhod. Južnokorejski strelec Jin Jongoh je bil najuspešnejši z zračno pištolo, zadel 668,2 kroga. Srebrno kolajno je osvojil Italijan Luca Tesconi (685,8), bronasto pa Srb Andrija Zlatić (685,2).

Sarah Menezes | Avtor: Reuters Reuters
Prva dva kompleta kolajn sta bila podeljena tudi v judu. V kategoriji do 48 kilogramov so se na zmagovalni oder povzpele Brazilka Sarah Menezes (zlato), Romunka Alina Dumitru (srebro) ter Belgijka Charline van Snick in Madžarka Eva Csernoviczki (obe bron), v moški konkurenci pa so v kategoriji do 60 kilogramov na stopničke stopili Rus Arsen Galstjan (zlato), Japonec Hiroaki Hiraoka (srebro) ter Brazilec Felipe Kitadai in Uzbekistanec Rišod Sobirov (oba bron).

Kitajka Migjuan Wang jeosvojila zlato kolajno v dviganju uteži v kategoriji do 48 kilogramov. Srebro je osvojila Japonka Hiromi Mijake, bron pa tekmovalka iz Severne Koreje Chun Hwa Ryang.

Za veliko presenečenje je na kolesarski cestni dirki poskrbel Alexandr Vinokurov, ki je v boju za zlato v sprintu ugnal Kolumbijca Rigoberta Urana. Z osmimi sekundami zaostanka je kot tretji v cilj prikolesaril Norvežan Alexander Kristoff.

Še do bolj presenetljive zlate kolajne so prišli tudi italijanski lokostrelci. Ti so v polfinalu ekipne tekme premagali Južno Korejo, ki je doživela prvi poraz po letu 1999. Južnokorejci so se tako morali zadovoljiti z bronom, srebro pa je pripadlo Američanom.

Roger Federer | Avtor: Reuters Reuters
Južnokorejci so bili verjetno nezadovoljni z bronasto kolajno v ekipni tekmi, še manj razlogov za veselje pa sta imeli tenisačici Samantha Stosur in Li Na. Za petopostavljeno Avstralko je bila v uvodnem krogu usodna Španka Carla Suarez Navarro (3:6, 7:5 in 10:8), desetopostavljeno Azijko pa je ugnala Slovakinja Daniela Hantuchova (6:2, 3:6 in 6:3). Od nadaljnjega tekmovanja se je poslovila tudi Slovakinja Dominika Cibulkova, v moški konkurenci pa je izpadel šestopostavljeni Tomaš Berdych. Od Čeha je bil boljši Belgijec Steve Darcis, ki je zmagal s 6:4 in 6:4. V drugo kolo se je z nekaj težavami prebil tudi prvi nosilec, Švicar Roger Federer je po treh nizih ugnal Kolumbijca Alejandra Fallo s 6:3, 5:7 in 6:3.

V štirih končnih odločitvah v plavanju so do zlatih kolajn prišli Američan Ryan Lochte (400 mešano), Kitajec Yang Sun (400 prosto), Kitajka Shiwen Ye (400 mešano) in avstralske plavalke (4 x 100 prosto).

Italijanska sabljačica Elisa Di Francisca je na olimpijskih igrah v Londonu osvojila zlato kolajno s floretom. V finalu je premagala rojakinjo Arianno Errigo z 12:11. Tretje mesto je osvojila še ena sabljačica z Apeninskega polotoka, legendarna Valentina Vezzali, ki je v malem finalu ugnala Južnokorejko Hyun Hee Nam s 13:12.

Na igrah pa so dobili že tudi prvega dopinškega grešnika. Albanski dvigovalec uteži Hysen Pulaku je bil pozitiven na steroid stanozolol na testu, ki so ga opravili 23. julija.

Pregled osvojenih kolajn

				Zlato  Srebro  Bron  Skupaj 	
1. Kitajska              	   4        0        2       6
2. Italija                        2        2       1        5
3. ZDA                         1        2       2        5
4. Brazilija                    1        1       1        3
  . Južna Koreja             1        1       1        3
6. Avstralija 1 0 0 1 . Kazahstan 1 0 0 1 . Rusija 1 0 0 1
9. Japonska 0 2 1 3 10. Kolumbija 0 1 0 1 . Nizozemska 0 1 0 1 . Poljska 0 1 0 1 . Romunija 0 1 0 1
14. Belgija 0 0 1 1 . Severna Koreja 0 0 1 1 . Norveška 0 0 1 1 . Srbija 0 0 1 1 . Madžarska 0 0 1 1 . Uzbekistan 0 0 1 1


 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.