Šport
51 ogledov

Živa Dvoršak je ostala brez finala

živa dvoršak london 2012 streljanje
1/7
Stanko Gruden/STA
Prvi dan poletnih olimpijskih iger v Londonu je v slovenskih barvah začela Živa Dvoršak. Mlada strekla je bila v kvalifikacijah malenkost prekratka, saj se ji z 11. mesto ni uspelo uvrstiti v finale.

Slovenska strelka Živa Dvoršak je kot prva slovenska tekmovalka začela uvodni dan na poletnih olimpijskih igrah v Londonu. V kvalifikacijah z zračno puško je debitantka na največjem športnem dogodku leta končala na 11. mestu in ostala brez finala, ki se začne ob 11.30. Dvoršakova je zadela 396 krogov in bila za finale prekratka za krog. V kvalifikacijah je bila najboljša Poljakinja Sylwia Bogacka (399 krogov), druga je bila Kitajka Siling Yi (399), tretja pa Rusinja Darja Vodovina (398).

Dvoršakovi je ponagajala prva serija od štirih, kjer je dvakrat ustrelila ‘devetko’. Nato se je zbrala in streljala bolj konstantno, a jo je preboja v najboljšo osmerico bržkone stal zadnji strel uvodne serije. Kljub temu nastop ocenjuje kot dober, saj si je dokazala, da se lahko zbere tudi na tako velikem tekmovanju kot so olimpijske igre.

“Od začetka sem mislila, da ne bom preživela tekme, potem pa je steklo. V prvi seriji sem naredila dve manjši napaki, nato se je puška umirila in ta rezultat je tisti minimum, za katerega sem vedela, da ga zmorem. Dokazala sem si, da lahko tudi na tako veliki tekmi dobro streljam. Iz takih tekem, ko mi malo zmanjka, se največ naučim, da lahko naslednjič rečem, evo, tukaj imate,” je po debitantskem nastopu dejala Dvoršakova, ki pa s tem še ni zaključila z olimpijskimi igrami.

Prihodnjo soboto jo čaka še malokalibrska puška. “Ne vem kako bo, sploh še nisem uspela trenirati, saj sem se do zdaj osredotočila samo na zračno puško. Drug teden začnemo s treningi, veliko bo odvisno od dnevne forme. Če bo dan in se bo vse ‘poklopilo’, lahko tudi presenetim,” je še dejala Dvoršakova.

Pozitivno je nastop svoje varovanke ocenil tudi David Zalar: “Živa je pokazala tisto zagrizenost, ki jo zna. Dokazala je, da se zna potrudit, ko gre slabše, da ne obupa, to je najbolj pomembno. Prva serija je bila slabša z dvema devetkama, netipična, a to se zgodi, ko nastopi trema. Ta se pojavlja pri vseh in jo je težko preprečiti, težko je športnika pripraviti na tako veliko preizkušnjo. Z današnjim nastopom sem zadovoljen, škoda za tisti en krog, a je morda to nek nov zagon, da bo drugič mogoče dva kroga več.”

Prvo zlato odhaja na Kitajsko

Siling Yi london 2012 | Avtor: EPA EPA
Kitajska strelka Siling Yi je prva olimpijska zmagovalka letošnjih poletnih olimpijskih iger. Z zračno puško je dosegla rezultat 502,9 točke. Druga je bila Poljakinja Sylwia Bogacka (502,2), tretja pa še ena Kitajka Dan Yu (501,5). Slovenka Živa Dvoršak je tekmovanje končala v kvalifikacijah, bila je 11. Medalji sta poleg Kitajke osvojili še Poljakinja Sylwia Bogacka (srebro) in Kitajka Yu Dan (bron)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.