Šport
84 ogledov

''Kraljica'' Elizabeta skočila iz helikopterja

london 2012 slovenija
1/36
Reuters
Briljantno, dih jemajoče in povsem britansko. S temi besedami otoški mediji dan po začetku olimpijskih iger povzemajo spektakel, ki je v Londonu potekal pod taktirko Dannyja Boyla. Olimpijska ceremonija je postregla z britanskim duhom, zgodovino, humorjem in patriotizmom tega otoškega naroda.

V megalomanski predstavi, ki je vključevala prihod kraljice v družbi legendarnega Jamesa Bonda, je režiser Danny Boyle predstavil pravo praznovanje britanske zgodovine in kluture. Eden izmed vrhuncev večera je bil prihod britanske kraljive Elizabete II, ki je v družbi Jamesa Bonda s padalom skočila iz helikopterja in kmalu zatem nagovorila vse prisotne. Obiskovalcem je za

london 2012 | Avtor: EPA EPA
trenutek zastal dih, a so lahko hitro ugotovili, da sta Daniela Craiga in britansko kraljico za to priložnost zamenjala igralca. No, čisto prava kraljica se je kmalu pojavila na odru, kjer jo je sprejel predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacques Rogge. ''Oznanjam otvoritev iger v Londonu, s katerimi praznujemo 30 olimpijske igre moderne dobre,'' se je glasila izjava 86-letne kraljice Elizabete, kateri je sledil bučen aplavz in prava eksplozija ognjemeta. S tem se je začelo šestnajstdnevno tekmovanje, na katerem se bo merilo 16 tisoč atletov iz 204 držav.

V duhu olimpijskega mota v Londonu - ''navdihni generacijo'' - so se organizatorji odločili, da čast prižiganja legendarnega ognja prepustijo sedmim najstnikom, ki v svetu športa še nimajo tako prepoznavnega imena kot marsikateri športnik, ki je bil prisoten na prireditvi. Informacija, kdo bo prižgal olimpijski ogenj, je bila vse do zadnjega zavita v tančico skrivnosti. Na stadion je plamenico prinesel veslač Steven Redgrave, končna čast pa je pripadla skupini sedmih mladih športnikov, ki so zanetili ogenj v 204 posodicah, ki se je nato razširil do olimpijskega ognja. Simbolično je tako olimpijski ogenj prižgal ves svet. Več kot 60 tisoč obiskovalcev je lahko uživalo ob pogledu na zgodovinsko otvoritev olimpijskih iger v Londonu.

london 2012 | Avtor: EPA EPA
Po pričakovanjih so v stilu predhodnih izvedb največjega športnega dogodka na svetu upoštevali protokolarni potek dogodkov, a vendar je bila lahko svetovno javnost priča prenekaterim zanimivostim, ki bodo spomin na London 2012 ohranjale živ še mnogo let. Režiser Danny Boyle je želel v prireditev vključiti kulturno dediščino države gostiteljice, zato se je glavna tema predstave imenovala Otoki čudes. Skupno je na prireditvi nastopalo več kot sedem tisoč prostovoljcev.

london 2012 | Avtor: EPA EPA
Prireditev se je uradno začela z udarcem na zvon, čast pa je pripadla nedavnemu zmagovalcu dirke po Franciji Bradleyju Wigginsu. Manjkal ni niti legendarni Rowan Atkinson, bolj znan pod imenom Mr. Bean, ki je nasmejal vse obiskovalce. Zapel je legendarni Paul McCartney, medtem ko je na glasbo simfoničnega orkestra plesalo več sto plesalk in plesalcev.

Svoje vloge so na odprtju odigrali tudi številni drugi zvezdniki, med njimi igralec Kenneth Branagh in avtorica knjig o čarovniku Harryju Potterju J.K. Rowling. A ne samo okoli 7500 prostovoljcev, za to, da je scenarij prireditve zaživel, je poskrbelo še 965 bobnarjev, dvanajst konjev, 40 ovac, tri krave, 320 bolnišničnih postelj, 32 dežnikov in 40.000 recikliranih plastenk vode, ki so jih prireditelji vključili v posamezne kostume.

london 2012 | Avtor: EPA EPA
Po podatkih britanske vlade je bilo med občinstvom na olimpijskem stadionu več kot 80 šefov vlad in držav. Tam so bili predstavniki kraljevih družin. Dogajanje pa sta spremljala tudi slovenski predsednik Danilo Türk in minister za znanost, izobraževanje, kulturo in šport Žiga Turk. ZDA je predstavljala prva dama Michelle Obama, v Londonu pa je bil tudi republikanski predsedniški kandidat Mitt Romney, ki je sicer še dan pred tem poskrbel za nekaj slabe volje s tem, ko je izrazil dvom, ali bo Veliki Britaniji uspelo izpeljati uspešne igre.

Presenečenja, ki jih je ustvaril z oskarjem nagrajeni režiser Boyle, sta si ogledala tudi britanska igralska zvezdnika Richard E. Grant in Orlando Bloom, ki sta si pred stadionom vzela čas tudi za fotografiranje z britanskimi vojaki in oboževalci. Športnike pa je prišla pozdraviti tudi igralska zasedba večkrat nagrajene britanske televizijske drame Downton Abbey. Poleg številnih gledalcev je program prireditve navdušil tudi enega najbolj znanih britanskih športnikov, nogometaša Davida Beckhama, ki je sicer pomagal pri tem, da je London dobil organizacijo iger, posebno vlogo pa je imel tudi na petkovem odprtju. Po njegovih besedah je bila slovesnost osupljiva.

london 2012 steven redgrave | Avtor: EPA EPA
Prireditev tudi danes odmeva po celem svetu. ''Najbolj rokenrolovsla otvoritvenna slovesnost vseh časov?'' je zapisal eden izmed kitajskih novinarjev. Najbolj navdušeni so zagotovo v ZDA, kjer sta Washington Post in New York Times prireditev preko bloga spremljala v živo. Predvsem v Washingtonu so bili navdušeni nad prihodom kraljice, ki je nastopila v svoji prvi ''filmski'' vlogi. Na italijanski mreži RAI so pudarili, da je Boyle enako nepredvidljiv kot tamkajšnji prebivalci, medtem ko je novinarka na terenu dodala ''tako je lahko samo v Londonu.'' Dopisnik španskega El Munda pa je zapisal: ''Postalo je jasno, da brez Velike Britanije naša življenja ne bi bila enaka.''

 

Komentarjev 2
  • Trsten 16:15 29.julij 2012.

    Kakšen beden cirkus so naredili Britanci - katastrofa. poveličevali so sami sebe. Eden od bednih fint je bil prikaz vojakov z redečimi rekelci. Bedniki osvajalski. Dobro, da jih niso opremili še s kremenjačami. Na koncu pa uniformirani vojaki obesijo olimpijsko ...prikaži več zastavo.Ameriški športniki se pojavijo z vojaškimi baretkami na glavi. Verjetno, da imajo v svojih !ŠPORTNIH TORBAH! še šmajserje sabo.In to naj bo spektakel za svetovno javnost. To je britansko posiljevanje nekih imperialističnih vrednot.

  • Kunaver 11:18 28.julij 2012.

    Kraljica si je urejala tudi nohte:-)http://slo-kronika.si/svet/oi-london-2012-med-prihodom-domace-ekipe-na-stadion-si-je-kraljica-elizabeta-urejala-nohte/