Šport
61 ogledov

Ivan Trajković: "Samo, da bo glava 'štimala'"

Ivan Trajković London olimpijske igre 2012 Stanko Gruden/STA
V soboto bo olimpijski krst dočakal tudi Mariborčan Ivan Trajković. V taekwondoju bo nastopil v kategoriji nad 80 kilogramov, že v prvem krogu pa bo njegov nasprotnik prvi nosilec, Korejec Dongmin Cha.

Še ne 21-letni Ivan Trajković pri žrebu ni imel posebne sreče, a lahkih nasprotnikov na igrah tako ali tako ni. "Vedel sem, da noben nasprotnik v prvem kolu ne bo lahek, ker nisem bil nosilec. Dobil sem Korejca, tako da nobeno taktiziranje ne pride v poštev. Vse bo treba pokazati že na začetku, dati vse od sebe." Tudi če proti aktualnemu olimpijskemu prvaku izgubi, bo še imel možnosti. "Možno je, ker oba finalista za seboj vlečeta vse borce, ki sta jih premagala. Tako da če slučajno izgubim prvo borbo in pride Korejec v finale, imam potem še dve borbi in še vedno lahko osvojim bronasto kolajno."

To še zdaleč ne pomeni, da se borec, ki je rojen v Zagrebu in zase pravi, da je "pravi Balkanac", saj je mati Hrvatica, oče pa pol Slovenec in pol Srb, predaja vnaprej. Na tekmeca se je dobro pripravil. "Glede na to, da prihaja iz Koreje, je vsestranski borec z vrhunsko tehniko. Korejci so večinoma tehnični borci. Sam pa sem močnejši od njega. Ker sem še pred letom dni tekmoval dve kategoriji nižje, mi je ostal spekter tehnik. Bomo videli," pravi Trajković in o taktiki, ki jo je pripravil, pove: "Predvsem ga želim nadvladati fizično. Tu sem dosti močnejši. Računam tudi na presenečenje. Sam sem neznan borec, komaj eno leto v tej kategoriji, nimam še nekih rezultatov. Računam na faktor presenečenja."

Ivan Trajkovič | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA
Korejci veljajo za začetnike tega športa, zato so še posebej nevarni. "To je njihov nacionalni šport. Pravijo, da bo neuspeh, če bodo osvojili manj kot štiri zlate kolajne. Imajo ogromno motivacijo, da pokažejo, da so še vedno številka ena na svetu. Ampak tudi sam sem izjemno motiviran, da premagam ravno njega, ki je olimpijski prvak." Njegov cilj je jasen: "Na vsakem tekmovanju želim zlato. Drugače se nima smisla boriti. Bo pa težko. Vem, da sem fizično pripravljen kot še nikoli. Samo da bo v soboto zjutraj glava 'štimala', pa bo vse v redu."

Ali bi se v primeru zmage nad prvim nosilcem odprla prosta pot do kolajne? Po Trajkovićevih besedah ne tako hitro. "V drugem kolu bi me verjetno čakal neugodni Turek, v polfinalu pa najverjetneje Kubanec, ki je tudi težak nasprotnik. Ampak če bi v prvem kolu premagal olimpijskega prvaka, potem bi bilo možno vse." Konkurenca je tudi v njegovi kategoriji izjemna. Šestnajst najboljših borcev v igri za tri odličja. "Tu so vsi borci zelo dobro telesno pripravljeni, odločale bodo malenkosti, ki se bodo dogajale v glavi. Zelo hitro se moraš odločiti, kaj boš naredil. Ponavadi se to zgodi avtomatsko, ker že toliko let treniramo. Morda bo zmagal tisti, ki si bo uspeha v danem trenutku bolj želel."

Obračun Trajkovića s Korejcem se bo začel ob 10.15.

Komentarjev 2
  • karpo 21:48 11.avgust 2012.

    Sedajle ob 22:00 pa ugotavljamo, da taekwondoisti, ki so napovedovali tri kolajne, niso dobili nobene. Nekaj ste Sloveniji dolžni v Riu!!!

  • karpo 21:46 11.avgust 2012.

    Hej Trajkovič, ali nisi rekel, da ga boš polomil? Ja, točno to si rekel! Pa ni bilo tako enostavno, a ne? Zgodba kot pri Kauzerju; formalen nastop, kolajna je itak moja. Hallo? Ošabnost, prepotentnost, aroganca nikoli niso bile in ne ...prikaži več bodo odlike športnika.