Šport
14 ogledov

Izjemni Janowicz ''odpihnil'' še Simona

jerzy Janowicz
1/14
EPA
Poljska senzacija Jerzy Janowicz nadaljuje svoj izjemni zmagoviti pohod. 69. igralec sveta je v polfinalu s 6:4, 7:5 premagal domačega aduta Gillesa Simona in se prvič v karieri uvrstil v finale turnirja serije masters. Za prestižno lovoriko se bo pomeril z Davidom Ferrerjem.

Jerzy Janowicz je prvi finalist zadnjega masters v letošnji sezoni, ki poteka v Parizu. V polfinalu je 21-letni Poljak s 6:4, 7:5 premagal 20. igralca sveta Gillesa Simona.

jerzy Janowicz | Avtor: EPA EPA
Janowicz si je zmago zagotovil z izjemnim začetnim udarcem, svojega nasprotnika pa je spravljal v obup z brutalnimi forehandi z osnovne črte. Bogat nabor udarcev je demonstriral še s pogostimi skrajšanimi žogicami, ki so kljub njegovi višini - visok je 203cm - spominjale na specialitete Novaka Đokovića. Zmago v prvem nizu si je zagotovil z brejkom v peti igri, v drugem pa je servis nasprotniku odvzel v enajsti in izkoristil drugo zaključno žogo na svoj začetni udarec.

Jerzy Janowicz še nikoli v karieri ni zaigral v finalu kateregakoli ATP turnirja, zato je njegov uspeh na mastersu v Parizu največje presenečenje v letošnji sezoni. Leto je začel z igranjem na turnirjih serije futures, medtem ko je na lestvici ATP zasedal šele 221. mesto. Na poti do finala v Parizu je premagal kar pet igralcev prve dvajseterice. V prvem kolu je presenetil Philippa Kohlschreiberja, v drugem Marina Čilića, nato šokiral Andyja Murraya, kljub izgubljenemu prvemu nizu je uspel ugnati tudi Janka Tipsarevića in vse skupaj zaokrožil z zmago nad Gillesom Simonom. Poljak, ki po lastnih besedah v zadnjih dneh ne jé in ne spi, se bo v finalu udaril z Davidom Ferrerjem, ki je s 7:5, 6:3 premagal Michaela Llodraja. V vsakem primeru se Janowiczu obeta velik skok na lestvici in zajetna finančna injekcija, saj so mu prav finance preprečile, da bi se udeležil letošnjega OP Avstralije.

David Ferrer bo v nedeljo še četrtič v karieri zaigral v finalu masters turnirja. Pred dvema letoma ga je v Rimu premagal Rafael Nadal, Ferrer pa je najboljšemu španskemu tenisaču moral priznati premoč tudi lani v Monte Carlu. Prav tako v sezoni 2011 je zaigral v finalu Šanghaja, kjer ga je ugnal Andy Murray. Pravijo, da gre v tretje rado, bo šel Ferrer v četrto?

ATP Masters, Pariz, polfinale:

Jerzy Janowicz (Pol) : Gilles Simon (Fra) 6:4, 7:5

David Ferrer (Špa/4) : Michael Llodra (Fra) 7:5, 6:3

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.