Šport
20 ogledov

James, Falcao in druščina v Stožicah

Kolumbija kolumbijska nogometna reprezentanca EPA
Slovenska reprezentanca bo 15. novembra v Londonu proti Angliji igrala četrto tekmo kvalifikacij za Euro 2016. A to očitno ne bo njena letošnja zadnja tekma, tri dni zatem bo v Stožicah na prijateljski tekmi gostovala trenutno tretja reprezentanca sveta Kolumbija. Nogometna zveza Slovenije sicer tega še ni uradno potrdila.

Četrtfinalistka letošnjega svetovnega prvenstva v Braziliji Kolumbija, ki se lahko pohvali tudi z naslovom prvaka Južne Amerike iz leta 2001, je v zadnjem času v nogometno orbito izstrelila številne zvezdnike, vključno z Realovim Jamesom Rodríguezom, Radamelom Falcaom, ki kot posojen nogometaš trenutno igra za Manchester United, Fredyjem Guarinom, ki si pri Interju slačilnico deli s Samirjem Handanovićem in Renejem Krhinom, Juanom Cuadradom, ki pri Fiorentini igra z Josipom Iličićem in Jasminom Kurtićem, Jacksonom Martínezom, ki dosega zadetke za Porto, in drugimi.

Kolumbija, ki se s Slovenijo še ni pomerila, bo pred tekmo v Stožicah 14. novembra v Londonu igrala tudi prijateljski obračun z ZDA. Ta južnoameriška država je nogometni razcvet doživela v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so izbrano vrsto zaznamovali ekscentrični vratar René Higuita, izvrstni "beli Gullit" Carlos Valderrama in temperamentni napadalec Faustino Asprilla.

V zadnjem obdobju med najboljšimi

V tem času se je Kolumbija uvrstila na SP 1990, 1994 (po njem se je zgodila tragedija, ko je življenje izgubil Andrés Escobar; tega so domnevno umorili zaradi doseženega avtogola na prvenstvu) in 1998, a v drugi del tekmovanja prišla le leta 1990. Ob koncu devetdesetih let je kolumbijska zvezda izgubila nekaj sija, a se je ta vrnil v zadnjih letih. Z dobrimi igrami, vrhunskimi nogometaši so si Kolumbijci prislužili spoštovanje po celem svetu.

Njihovo kakovost dokazuje tudi dejstvo, da so drugič v zadnjih letih na lestvici Mednarodne nogometne zveze na tretjem mestu, tokrat zgolj za Nemčijo in Argentino. Slovenija je po zmagah nad Švico in Litvo na 36. mestu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.