Šport
18 ogledov

Jan: Ne strinjam se z idejo Olimpije

Ivo Jan dobrodelna tekma legende slovenskega hokeja Olimpija Jesenice Tivoli Jak Saša Despot
Pred zadnjo tekmo risov na SP divizije I proti Avstrijcem smo spregovorili z Ivom Janom, ki bo v naslednji sezoni služboval v Gradcu, potem ko je sredi že končane sezone vodil ljubljansko Olimpijo.

Kako ste zadovoljni s predstavami risov na SP Divizije I v Južni Koreji?
Ne igra se ravno najlepši hokej. Prvenstvo smo začeli s porazom proti Japonski, zdaj pa smo nanizali tri zmage, reči se tako premikajo na bolje. Najpomembneje je, da osvajamo točke, to pa nas bo pripeljalo nazaj v skupino A. 

Vas je zaskrbelo, ko je na četrtkovi tekmi Ukrajina povedla s 3:2?
Malce me je res. A že po porazu proti Japonski sem dejal, da verjamem v to reprezentanco in da so fantje sposobni zaigrati bolje. Tudi proti Ukrajini sem verjel v preobrat. Pokazali so pravo borbenost in na koncu zasluženo osvojili vse tri točke. 

Vas je kdo v reprezentanci presenetil? Odlično na primer igra tretji napad.
Ne, ne. Vse fante zelo dobro poznam. Anže Kuralt je imel odlično sezono v Franciji, vsi so zelo samozavestni. Boštjan Goličič je z Briançonom postal francoski prvak, v napadu je tudi izkušeni Tomaž Razingar. Super je, da je v izbrani vrsti precej igralcev, ki so dosegli zadetek, da se ne računa le na dva ali tri hokejiste. Tako se tudi tekmec precej težje pripravi na dvoboj z našo reprezentanco. 

Kako proti Avstriji? 
Premagali smo jih v Sočiju in prijateljski tekmi na Dunaju, a svetovno prvenstvo je nekaj drugega. Pritiski so drugačni. Tekma bo zelo težka, Avstrijci so še brez poraza, zato je tudi njihova samozavest iz dvoboja v dvoboj večja. Je pa naša reprezentanca sposobna zmagati, veliko bo odvisno tudi od razpoloženega vratarja, Luka Gračnar brani odlično. Upam in verjamem v zmago in to, da bodo fantje razblinili vse dvome o tem, ali si zaslužijo skupino A. 

Sami boste trenersko kariero nadaljevali Gradcu, a zadnji odgovor pa ni bil ravno diplomatski.
(smeh, op. a.) Sem Slovenec, ki bo delal v Avstriji, še vedno sem pristaš slovenskega hokeja. Vedno bom navijal za slovensko reprezentanco in verjamem, da se bomo v soboto vsi veselili vrnitve med elito.  

Kakšno pa je stanje v slovenskem klubskem hokeju?
Vsekakor stanje ni rožnato. Zaradi fantov, ki bodo še igrali, si želim, da se bodo reči uredile in da bodo lahko napredovali iz leta v leto. V minuli sezoni so pokazali, da si to zaslužijo, imeli so odlično sezono. Upam, da bo tako tudi v prihodnosti. 

Vaše mnenje o ideji, da bi se Olimpija povezala z Medveščakom, in v Zagrebu registrirala klub?
To ni tako enostavno, kot so si zamislili. Vsi slovenski hokejisti bi bili potem tujci, kar pa se ne ujema s številom točk, ki so v ligi Ebel na voljo klubom. Vsaj 10 ali 12 hrvaških državljanov bi moralo igrati v tem moštvu. Potem bi Slovenci odpadli. S takšnimi idejami se na sploh ne strinjam. Potrebno je urediti stvari v Ljubljani in na Jesenicah, potrebujemo dve profesionalni ekipi, ki bi nastopali v ligi Ebel. Če se zadeve ne bodo uredile nekako v dveh letih, se slovenskemu hokeju ne piše nič dobrega. 

Kakšen je dolg Olimpije do vas?
Precejšen. Niso mi dolžni le za minulo sezono, ampak tudi za takrat, ko sem še igral. Upam, da se bodo reči uredile in da bom kmalu sedel za mizo z direktorjem in predsednico kluba in se bomo pogovorili, kako rešiti te dolgove. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.