Šport
304 ogledov

Janežič najhitrejši v kvalifikacijah, slovo Horvatove

Luka Janežič
Luka Janežič se je na dvoranskem svetovnem prvenstvu v atletiki v Birminghamu uvrstil v večerni polfinale. Anita Horvat je hitro končala s tekmovanjem.

V kvalifikacijah teka na 400 m je bil Luka Janežič v četrti skupini prvi (46,45 sekunde) in se je neposredno po mestih uvrstil v naslednji krog. Na koncu je bil najhitrejši med vsemi tekmovalci v šestih skupinah.

"Kaj naj rečem, lažje kot sem pričakoval, sem prišel v polfinale, sedaj pa gremo v finale," je napovedal Janežič. Danes zvečer se bo odvil tudi polfinale na 400 m za moške, na sporedu bo ob 22.06. Finalni tek bo v soboto ob 22.20.

Janežič je v skupini prehitel tudi Javona Francisa, člana srebrnih jamajških štafet predlani na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru in leta 2013 na SP v Moskvi. Ta je bil drugi s 46,87 in se je s tem kot zadnji v skupini po mestih neposredno uvrstil v polfinale. Francis je bil tudi edini v skupni, ki ima boljši osebni dosežek (45,97) od državnega rekorda Janežiča (46,02). Skupno šesti čas je z drugim mestom v zadnji, šesti skupini, dosegel branilec naslova Čeh Pavel Maslak (46,80).

"Mogoče sem se celo malo lažje uvrstil v drugi krog, kot sem pričakoval. Dokazal sem, kot že vso sezono, da sodim med najboljše na svetu. To je bil na SP sicer le prvi korak. Načrtoval sem, da se bom uvrstil naprej po mestih, brez tveganja. Želel sem si priboriti prvo pozicijo po prvem krogu, to mi je uspelo in sem nadaljeval v svojem ritmu ter brez težav prišel do zmage. Ko sem bil enkrat na prvem mestu, sem vedel, da ne more nihče več mimo. Malo me je skrbelo prvih 200 m, kot vso sezono. Sedaj se moram le še regenerirati, ker sta dve tekmi v enem dnevu; izkoristiti moram vse pripomočke, ki jih imamo s seboj, ter trenerja Roka Predaniča in fizioterapevta Khalida Nasifa," je bil z nastopom zadovoljen Janežič.

Veliko smole pa so imeli tekmovalci v tretji skupini. Prvič v atletski zgodovini se je zgodilo, da so bili v enem teku diskvalificirani vsi sodelujoči. Vsa peterica iz tretje skupine je namreč prestopila v sosednjo progo, tudi Bralon Taplin iz Grenade, lastnik najboljšega izida sezone in eden izmed največjih favoritov za zlato je tako izpadel.

Anita Horvat Dvoransko SP Šport Le dva predstavnika in srebro iz 2008

Aniti Horvat (Velenje) se na dvoranskem svetovnem prvenstvu v atletiki v Birminghamu ni uspelo uvrstiti v večerni polfinale. V kvalifikacijah teka na 400 m je v drugi skupini zasedla zadnje mesto (53,52 sekunde) in se na skupnem 23. mestu ni uvrstila v naslednji krog.

"Kaj naj rečem, za mano je dobra sezona, očitno je prehlad pred prvenstvom pustil prevelike posledice, na koncu me je povsem pobralo in sem zelo razočarana," je povedla Horvatova. Imela je tako kot Janežič drugi prijavljeni časa v svoji skupini, kar je bilo lepo izhodišče, saj sta ti mesti neposredno vodili v polfinale. Hitrejši čas kariere (51,07 sekunde) in sezone je imela le Shakima Wimbley, zlata v ameriški štafeti 4 x 400 m lani na SP na prostem v Londonu. Tretja po času in precej za letošnjim slovenskim rekordom Horvatove (52,22) je Patrycja Wyciszkiewicz, ki je bila lani članica zlate poljske štafete na dvoranskem EP v Beogradu.

Horvatova je zelo hitro začela, čeprav jo je Wimbleyjeva hitro ujela in prehitela, pa ji ostale v prvem delu uvodnega kroga niso prehitele. Pred zadnjim krogom pa je bila Hrovatova tretja, nato pa je v zaključku povsem popustila in končala na zadnjem, petem mestu. Wimbleyjeva je zmagala z 52,43, kar je bil skupno peti čas, za polfinale po času pa je bilo treba teči 53,05 sekunde.

"Pred tekmo sem se dobro počutila in sem pričakovala boljši izid. Toda zadnjih 100 m me je začelo pobirati, tekmovalke so me prehitevale in nisem mogla reagirati. Prvi krog sem hitro začela, bila sem na zelo dobri šesti progi, na kateri sem vedno dobro tekla. Tokrat sem le začela dobro, prehlad pa mi je pobral preveč moči in je izpadlo veliko slabše, kot sem se nadejala. Za mano je sicer zelo dobra sezona, vendar mi na veliki tekmi ni uspelo vsega nadgraditi. Postavila sem dva državna rekorda in bila skupno tretja v seštevku svetovne serije Iaaf, toda na veliki tekmi bi morala doseči več, ne glede na zdravstvene težave," je bila razočarana Horvatova.

Dvoransko SP, kvalifikacije s slovensko udeležbo:

400 metrov (M):
1. Luka Janežič (Slo) 46,45
2. Oscar Husillos (Špa) 46,51
3. Jakub Krzewina (Pol) 46,57
...

400 metrov (Ž):
1. Courtney Okolo (ZDA) 51,54
2. Stephenie Ann McPherson (Jam) 52,18
3. Maria Belimpasaki (Grč) 52,27
...
23. Anita Horvat (Slo) 53,52
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.