Šport
11 ogledov

Janowicz takoj pokončal slovenske upe

Žemlja Poljska Slovenija Davisov pokal Vroclav EPA
Slovenska teniška reprezentanca je že po prvem srečanju tretjega dne izgubila dvoboj s Poljsko v 1. krogu prve evroafriške skupine Davisovega pokala. V Vroclavu je Poljska povedla s 3:1, saj je Grega Žemlja v dvoboju dveh najboljših igralcev reprezentanc izgubil z Jerzyjem Janowiczem s 6:7 (4), 3:6 in 3:6.

Zadnji dvoboj posameznikov tako ne bo več odločal o končnem razpletu. Zato sta kapetana obeh ekip namesto Lukasza Kubota in Blaža Kavčiča na igrišče poslala Mariusza Fyrstenberga in 22-letnega Tomislava Ternarja iz Beltincev.

Zmagovalka Poljska se bo v drugem krogu med 5. in 7. aprilom pomerila z Južnoafriško republiko, Slovenija pa bo septembra igrala za obstanek v prvi evroafriški skupini proti poražencu aprilskega dvoboja Rusija - Velika Britanija.

Žemlja je odlično začel dvoboj z za glavo višjim, 2,03 metra visokim Janowiczem. Dobil je vseh sedem uvodnih točk zapored, vendar mu ni uspelo povesti z 2:0 v igrah. Na koncu je prvi niz izgubil šele po podaljšani igri. V tem delu je bilo veliko raznovrstnih udarcev in dolgih točk na obeh straneh.

"Mislim, da sem dobro odigral uvodni niz. Dobro sem začel in tudi nadaljeval. Škoda pa zaradi dvojne napake v podaljšani igri, ki me je stala uvodnega niza. Če bi prvi niz osvojil, bi bilo vse bolj odprto in bi imel veliko več možnosti za končni uspeh. Žal pa se ni izteklo tako," je dejal vidno utrujeni Žemlja, ki je dan pred tem z Blažem Kavčičem po maratonskih igrah dvojic znižal zaostanek na 1:2.

Odlično serviranje

V drugem in v začetku tretjega niza sta oba igralca izvrstno servirala, to pa je tudi najboljša teniška prvina Janowicza. Slednji je z zgolj z enim odvzemom servisa v drugi igri dobil drugi niz, v tretjem pa je Žemlji odvzel servis v sedmi in zadnji, deveti igri, ter gostiteljem zagotovil končni uspeh.

Po uvodni seriji točk je imel Žemlja pri vodstvu s 40:0 v drugi igri priložnosti za odvzem servisa Poljaku. Janowicz pa je dobil šest točk zapored ter v tem nizu z asom, ko je žogica letela z 233 kilometri na uro, izenačil na 1:1. V nadaljevanju sta igralca dobivala igre po svojih začetnih udarcih.

Na začetku prvi servis Poljaku ni šel in je imel več dela od Žemlje, da je ohranjal izid izenačen. V podaljšani igri je Žemlja vrnil poljskemu tekmecu za odvzeto četrto točko po njegovem servisu ter je izenačil na 3:3 ter nato po svojem prvem servisu še na 4:4. Takoj zatem je napravil dvojno napako pri servisu (4:5). Poljak je s tremi zaporednimi točkami in asom zaključil niz.

Žemlja po pomoč fizioterapevta

Janowiczu je uspelo že takoj na začetku drugega niza povesti s 3:0, v drugi igri pa je po lepi izmenjavi udarcev Žemlja žogico poslal v mrežo in izgubil svoj servis. To je tudi odločilo ta niz, saj sta oba tekmeca izgubila neverjetno malo točk po svojih servisih (končevali so se s 40:0 ali 40:15), izmenjave pa so bile dolge največ dva do tri udarce.

Tretji niz se je začel podobno, kot je potekal drugi; odločali so servisi. Pri vodstvu z 2:1 je Žemlja prosil za pomoč fizioterapevta, ki mu je zmasiral hrbet in del leve noge. Sledila je najdaljša izmenjava udarcev v drugem in tretjem nizu, ko je Žemlja na servis tekmeca povedel s 30:0, dve točki pozneje pa je imel priložnost za break.

Janowicz je z dvema izjemnima servisoma vendarle izenačil na 2:2. Po izenačenju na 3:3 je v sedmi igri Žemlja z asom izničil prvo prednost tekmeca, svoje pa ni izkoristil. Poljak mu je pri drugi priložnosti odvzel servisno igro in po svojem servisu brez izgubljene točke povedel s 5:3. Slavje je Poljski zagotovil z drugo žogico za zmago v dvoboju, čeprav je Žemlja igro začel z izidom 40:0 in imel med dvema žogicama za zmago tekmeca tudi sam še eno priložnost, da bi znižal izid na 4:5. "Vedno je možno preobrniti izid v Davisovem pokalu. Tudi sem se, kljub zaostanku, do zadnje točke boril ter opravil stoodstotno, kar sem v tem trenutku sposoben," je končal Žemlja.

Davisov pokal, 1. krog prve evroafriške skupine, rezultat:

Poljska : Slovenija 3:2

Jerzy Janowicz (Pol) : Grega Žemlja (Slo) 7:6 (4), 6:3, 6:3;

Tomislav Ternar (Slo) : Mariusz Fystenberg (Pol) 4:6, 7:5, 7:5

Že odigrano:
Jerzy Janowicz (Pol) : Blaž Kavčič (Slo) 6:3, 6:3, 7:5;
Lukasz Kubot (Pol) : Grega Žemlja (Slo) 6:3, 6:2, 6:0;
Marcin Matkowski/Mariusz Fyrstenberg (Pol) : Blaž Kavčič/Grega Žemlja (Slo) 3:6, 6:2, 2:6, 6:4, 11:13.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.