Šport
22 ogledov

Japonska pravljica: Nišikori v četrtfinalu

Nišikori Tsonga Melbourne OP Avstralije četrto kolo četrti krog EPA
Na uvodnem teniškem turnirju za grand slam v Melbournu je za presenečenje na začetku drugega tedna poskrbel Japonec Kei Nišikori, ki je po razburljivem dvoboju osmine finala premagal šestega nosilca Francoza Jo-Wilfrieda Tsongaja. Novak Đoković je izgubil prvi niz na turnirju, a vseeno izločil domačina Lleytona Hewitta s 3:1. Izpad Serene Williams, napredovala tudi Marija Šarapova.

Kei Nišikori je Joja-Wilfrieda Tsongaja premagal z 2:6, 6:2, 6:1, 3:6, 6:3 in postal prvi Japonec po letu 1932 z uvrstitvijo med osem najboljših v Melbournu. Njegov tekmec v četrtfinalu bo Škot Andy Murray. Boj Japonca in Francoza je v hudi vročini trajal kar tri ure in pol. "To je moj rezultat kariere. Doslej sem bil najdlje v osmini finala v ZDA, toda vedel sem, da se moja forma vzpenja," je dejal japonski igralec. Tsonga, finalist pred štirimi leti, je tokrat moral priznati premoč 26. igralcu sveta. Nišikori je tekmecu šestkrat odvzel servis. "Težko je igrati proti nasprotniku, ki ti vrne vse, kar pošlješ na drugo stran, čeprav je servis močan 215 km/h," je potožil Francoz.

Zadnji dvoboj dneva je pripadel prvemu igralcu sveta Novaku Đokoviću. Na drugi strani je imel domačega aduta Lleytona Hewitta in občinstvo, a srbskega zvezdnika vsaj v prvih dveh nizih to ni zmedlo. Hitro je povedel z 2:0, toda nato je popustil in dovolil Hewittu, da se je vrnil v igro. Vseeno pa presenečenja ni bilo in po slabih treh urah je branilec naslova dobil tretji niz in se zanesljivo uvrstil v četrtfinale, kjer bo igral s Špancem Davidom Ferrerjem. Manj težav je imel četrti nosilec Murray, saj je Kazahstanec Mihail Kukuškin po zaostanku z 1:6, 1:6 in 0:1 dvoboj predal.

V ženskem delu turnirja je nekoliko nepričakovano gladko izpadla Američanka Serena Williams. Rusinja Jekaterina Makarova v Melbournu piše podobno zgodbo o uspehu kot Nišikori, saj je kot 56. igralka sveta prišla doslej najdlje na turnirjih za grand slam, za nameček pa si je že od avgusta lani vse do Melbourna zaman prizadevala priti do zmage na glavnih turnirjih. V Avstraliji je najprej izločila slavnejšo rojakinjo Vero Zvonarevo, danes pa je "odpihnila" še izkušeno Williamsovo.

"Lani mi ni šlo nič od rok. Na šestih turnirjih sem šestkrat izgubila v prvem krogu. Privoščila sem si dolge počitnice in tenis povsem odklopila. Zdaj pa je novo leto, novi občutki, novi začetki," je po uspešnem nizu tekem žarela ruska igralka in se veselila prestižne zmage: "Malo sem presenečena, saj je Serena izredna igralka. A bila sem res osredotočena, igrala sem v svojem slogu in jo premagala. Izjemno." K uspehu pa ji je delno pomagala kar Williamsova, saj je bila v zelo slabi formi in napake so se kar vrstile: 37 neizsiljenih napak, le 50-odstotni prvi servis. "Mogoče bom začela servirati z levo roko, slabše ne more biti," je bila samokritična Američanka.

V četrtfinalu se bo Makarova pomerila z rojakinjo Marijo Šarapovo, ki je v zadnjem dvoboju osmine finala premagala zadnjo Nemko na tekmovanju Sabine Lisicki. Dvoboj je trajal več kot dve uri, Šarapova, četrta nosilka, pa se je morala kar potruditi, potem ko je izgubila prvi niz po 35 minutah. "Zelo težka tekma. Sabine je žilava tekmica in vesela sem, da sem se prebila naprej," je dejala zmagovalka iz leta 2008.

Manj dela je imela druga nosilka Petra Kvitova, ki je Ano Ivanović premagala s 6:2, 7:6 (2), izpadla pa je zadnja Kitajka. Zheng Jie je morala prav za kitajsko novo leto priznati premoč Italijanki Sari Errani, tako da ta država po slovesu prvega orožja Li Na nima več predstavnice med posameznicami.

OP Avstralije, ATP in WTA (21 mio EUR), 4. kolo, ženske:

Petra Kvitova (Češ/2) : Ana Ivanović (Srb/21) 6:2, 7:6 (2);
Sara Errani (Ita) : Zheng Jie (Kit) 6:2, 6:1;
Jekaterina Makarova (Rus) : Serena Williams (ZDA/12) 6:2, 6:3;
Marija Šarapova (Rus/4) : Sabina Lisički (Nem/14) 3:6, 6:2, 6:3;

Moški:

Andy Murray (VBr/4) : Mihail Kukuškin (Kaz) 6:1, 6:1, 1:0, b.b.;
Kei Nišikori (Jap/24) : Jo-Wilfried Tsonga (Fra/6) 2:6, 6:2, 6:1, 3:6, 6:3;
David Ferrer (Špa/5) : Richard Gasquet (Fra/17) 6:4, 6:4, 6:1;
Novak Đoković (Srb/1) : Lleyton Hewitt (Avs) 6:1, 6:3, 4:6, 6:3.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.