Šport
74 ogledov

Jeranko do novega slovenskega rekorda

Samo Jeranko potapljanje Reševalni pas/Twitter
Slovenski potapljač Samo Jeranko je ponoči na mednarodnem tekmovanju v prostem potapljanju - Vertical Blue - na Bahamih dosegel nov slovenski rekord. Jeranko je četrti dan tekmovanj izboljšal slovenski rekord v disciplini prosti potop brez plavuti. Svojo prejšnjo znamko je izboljšal za 1 meter in z globino 76 metrov trenutno zaseda drugo mesto.

Potapljaška tekma poteka v naravnem biseru pred otokom Long Island, 202 metra globoki morski luknji. Tekmovanja potekajo le v disciplinah, kjer morajo potapljači napovedano globino doseči na dah, brez dodatnih uteži in naprav za vrnitev na površino.

Pred dnevi je Samo Jeranko s plavutjo dosegel globino 105 m, a bil zaradi napake na površini kasneje diskvalificiran. "Bil sem zelo presenečen zaradi diskvalifikacije. Vedel sem, da lahko globino dosežem brez težav, a sem bil kasneje premalo zbran pri vrnitvi na površje. Manjša napaka me je stala nove rekordne znamke," je dejal Jeranko, ki je priložnost za nov rekord izkoristil že ob naslednjem nastopu.

Zahtevni pogoji za tekmo

Disciplina brez plavuti velja za najtežjo, saj tekmovalci za potop v globino ne smejo uporabljati nobenih pripomočkov. Jeranko je po novem, že drugem rekordu na tem tekmovanju, dejal: "Pogoji so se v zadnjih dneh močno poslabšali. Nad nami je hladna fronta, ki onemogoča optimalne tekmovalne pogoje. Kljub temu sem vedel, da lahko napovedano globino varno dosežem. Potop sem izvedel dobro, globino 76 metrov dosegel v času 1:32 minute, na površino pa sem se vrnil v 2:57 minute."

Trenutno Jeranko zaseda drugo mesto tako v skupnem seštevku, kot v obeh ostalih disciplinah, potop s plavutjo in brez nje. Pred njim sta le svetovna rekorderja Novozelandec William Trubridge in Rus Aleksej Molčanov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.