Šport
36 ogledov

Jesenice iščejo pot do stare slave

acroni jesenice tilia olimpija finale Boštjan Tacol
Jesenice so brez profesionalne hokejske ekipe že skoraj eno leto, kakšna bo prihodnost, pa še vedno ni povsem jasno. Klub ima še vedno dolgove, pomanjkanje najhitrejšega moštvenega športa na Jesenicah pa ogroža tudi prihodnost slovenskega hokeja in reprezentance.

Na tokratni prireditvi SportForum o hokeju na ledu: priložnosti na Jesenicah, priložnosti v Sloveniji, na kateri so bili vsi vodilni možje jeseniškega in tudi slovenskega hokeja, manjkali niso niti predstavniki lokalne skupnosti, je bilo osrednje vprašanje, kdaj se bodo jeseniški hokejisti vrnili v ligo Ebel in kje so ključne priložnosti za jeseniški in slovenski hokej.

Po izstopu iz lige Ebel spomladi lani je jeseniški klub "preživel" do poletja, nastopil na poletni ligi na Bledu, potem ugasnil, čeprav formalno kluba niso razpustili oziroma zaprli. Klub je obremenjen z dolgovi, na hokejskih Jesenicah pa si vsi želijo, da bi njihovi ljubljenci znova igrali na najvišji ravni.

Rakovec: "Na silo se je vztrajalo na rezultatih"

"To je izredno velik udarec za slovenski hokej. Že tako imamo pomanjkanje kadra, nenastopanje Jesenic v ligi Ebel je velik udarec. Včasih je dobro, da se to zgodi, da pridejo novi ljudje, tisti, ki bodo postavili temelje za dvig. Na silo se je vztrajalo na rezultatih, v nastopanju v ligi Ebel," je uvodoma dejal Matjaž Rakovec, predsednik Hokejske zveze Slovenije (HZS) in nadaljeval: "Tradicijo je treba peljat naprej. Po letu je nastopil čas, da se najdejo ljudje, naredijo program, da se liga Ebel v treh, štirih letih vrne na Jesenice. Verjamem, da bo to nov list hokeja na Jesenicah."

"HZS je pomagala Jesenicam. Na zvezi so bile težave, leta 2010 je bilo za več kot milijon dolga, odnosi so bili neurejeni, igralci niso želeli igrati za reprezentanco. S pravimi ljudmi in idejami se da storiti marsikaj, to so dokazali tudi slovenski hokejisti z uvrstitvijo na olimpijske igre 2014 v Sočiju," je mnenja Rakovec. Po njegovem se je na Jesenicah treba organizirati, najti prave ljudi, ki bodo popeljali jeseniški hokej na stara pota.

Hiti: "Brez derbija hokej nima prave teže"

Slavko Kanalec, še vedno predsednik Acroni Jesenic, je sprva izpostavil, da ni bilo politične volje, da bi hokej na Jesenicah obstal, vprašati pa se je treba ali ta želja obstaja danes. Ne glede na vse mu je bilo užitek iti v Podmežaklo in se srečati z ljudmi ter reševati težave. Na vprašanje koliko še znaša dolg, je Kanalec odgovoril, da bodo do konca leta prišli do zneska 1,6 milijona evrov, kolikor je bil jeseniški klub dolžan, ko ga je prevzel.

Med gosti je bil tudi eden najboljših hokejistov v zgodovini Slovenije Rudi Hiti, ki je izpostavil predvsem dejstvo, da je jeseniški hokej osnova za slovensko reprezentanco. "Za ljubitelje hokeja je to težko leto, ni bilo superfinala, ni bilo 'playoffa'. Vsaka čast Slaviji, brez finala Jesenice - Olimpija slovenski hokej nima prave teže. Vsi živimo, da bi to videli, da bi to doživeli. Ljudje to pogrešajo. To je osnova za reprezentanco," meni Hiti.

"Nismo daleč od tega, da bodo tudi drugi klub zašli v podobne težave. Liga, ki jo igrami z Avstrijci, zahteva velik strošek," sporoča Dejan Kontrec, generalni sekretar HZS. Jeseniški klub se je v neprijetnem položaju znašel tudi zaradi lige Ebel in tujcev, ki za moštva predstavljajo velik strošek in tu se Slovenija ne more primerjati z drugimi državami. "Treba je vzgajati mlade igralce, igrati z njimi, ker so cenejši. Dragi tujci so prinesli dosti kvalitete, ki niso nujno boljši, od tega nima reprezentanca nič, klub pa stanejo veliko," je dejal Kontrec.

Rebolj: "Nobenemu ne privoščim tega"

Miha Rebolj (na sliki), Gaber Glavič, Aleš Remar, David Slivnik in Anže Terlikar | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Nekdanji reprezentant Miha Rebolj, predsednik HD Jesenice mladi, se je ob tej priložnosti zahvalil fantom, ki so se odzvali njegovemu povabilu in igrali v jeseniški ekipi. Po stresni sezoni za jeseniški hokej ga skrbi predvsem prihodnost: "Letošnja sezona se ne more primerjat z nobeno prej. Ukvarjali smo se z organiziranjem ledenih ploskev, prevozi, organizacijo tekem ... Nobenemu ne privoščim tega. Skrbi me kaj bo v prihodnjih letih. Jesenice si zaslužijo profesionalno ekipo, če je nimaš težko nadaljuješ."

Osrednje vprašanje še vedno ostaja: ali se bo na Jesenice vrnil vrhunski hokej. Kanalec verjame, da upanje ostaja: "Upravni odbor, ki sem ga vodil štiri leta, je imel upanje. Pa so nas nagnali. Upanje zmeraj obstaja, predpogoj je zaupanje. Treba si je zaupati. Ogromno igralcev je v tej zgodbi. Iskati moramo formulo, kako se bomo spreminjali in odgovarjali na te izzive. Profesionalna ekipa ni projekt Jesenic, je projekt regije, Slovenije." Ob tem je izpostavil, da tu ne gre računati le na Acroni, ki je dal hokeju številne milijone, na Jesenicah se morajo predvsem odločiti, kje bodo v prihodnje igrali in se ob tem poenotiti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.