Šport
4374 ogledov

Jumbo-Visma pokvarila slavje Pogačarja, Slovenec tik pred skupno zmago

Dirka po ZAE Profimedia
Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) je zmagovalec poslednje gorske etape Dirke po Združenih arabskih emiratih. Vodilni kolesar dirke, Slovenec Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), je z drugim mestom še povečal skupno vodstvo pred poslednjima dvema ravninskima etapama.

Slovenski kolesarski šampion Tadej Pogačar si je praktično že zagotovil skupno zmago na še eni etapni dirki najvišjega, WorldTour ranga.

Zmagovalec Dirke po Franciji je namreč na "domači" dirki svoje ekipe UAE Team Emirates po Združenih arabskih emiratih prepričljivo v skupnem vodstvu, do konca dirke pa sledita le še dve ravninski etapi, ki ne bi smeli vplivati na skupni vrstni red.

Mladi Slovenec si je tako zelo željeno zmago privozil z drugim mestom na 5. etapi dirke, ki se je končala z vzponom na Džabel Džajs.

Dirka po ZAE | Avtor: Profimedia Profimedia

Pogačar je ciljno črto prečkal le za mladim Dancem Jonasom Vingegaardom, ki se je svetu prvič dokazal že z izjemnimi vožnjami na lanski Vuelti, ko je bil eden najbolj zvestih pomočnikov drugega slovenskega asa, Primoža Rogliča. Tokrat pa je 24-letni Danec končno dočakal tudi svojih pet minut slave.

"Mislim, da sem dobro načrtoval napad. Glavnina je nekoliko upočasnila in rekel sem si, da moram vsaj poskusiti. Na srečo mi je uspelo dohiteti zadnjega ubežnika in ga premagati v sprintu. Zame je to velika zmaga. Je prva v sezoni in tudi za ekipo. Ponosen sem na ta uspeh, saj vem, da lahko dirkam z najboljšimi," je po etapi dejal Vingegaard.

Dirka po ZAE | Avtor: Profimedia Profimedia

Današnjo do poslednjega klanca precej nerazburljivo etapo je sicer še najbolj popestril Mathias Frank, ki se je prvi odločil za beg, nekaj časa mu je sicer delal družbo še evropski prvak Giacomo Nizzolo, a je hitro obupal.

Švicar si je tako privozil tri minute prednosti, preden so se mu 115 kilomterov pred ciljem na čelu dirke pridružili Thomas De Gendt, Alexey Lutsenko, Larry Warbasse, Roger Kluge, Alex Dowsett, Kevin Colleoni, Omer Goldstein in Lasse Norman Hansen. Skupaj so uspeli prednost povečati še za eno minuto.

Dirka po ZAE | Avtor: Profimedia Profimedia

Ta se je nato do začetka 21-kilometerskega vzpona na Džabel Džajs skrčila na vsega dve minuti. Ubežniki so nato eden za drugim začeli odpadati, edini ki se je obdržal v boju za etapno zmago do samega konca, pa je bil Lutsenko.

A tudi njegove ambicije so se sesule, ko je glavnina v poslednjih štirih kilometrih končno navila tempo. Tri kilometre pred ciljem je tako napadel Vincenzo Nibali, a mu ni uspelo skočiti do vodilnega Lutsenka. Med tem časom je sicer silovito napadel tretji iz skupnega seštevka Joao Almeida, a Pogačarju in preostalim favoritom ni mogel do živega.

Dirka po ZAE | Avtor: Profimedia Profimedia

Nibali je bil tako kmalu ujet, v zadnjem kilometru pa je vse presenetil mladi Danec, na katerega niti niso resno računali, tako da ni nihče odgovoril na njegov napad. Vingegaard je v zadnjih metrih ujel Lutsenka ter imel še ravno dovolj časa, da je lahko proslavil svoj največji uspeh kariere.

Sprint favoritov je nato s tri-sekundnim zaostankom dobil Pogačar, na tretjem mestu pa je končal njegov najnevarnejši zalsedovalec v skupnem seštevku, Anglež Adam Yates (Ineos Grenadiers).

Pogačar je zaradi novih bonifikacijskih sekund še povečal svojo prednost, saj Yates po novem zaostaja za 45 sekund, medtem ko Almeida (Deceuninck Quick Step), ki je etapo končal na petem mestu, tri sekunde za Pogačarjem, zaostaja že za minuto in 12 sekund.

"Danes sem bil bolj osredotočen na tekmece v skupnem seštevku kot na etapno zmago. Že tako smo navkreber večino časa vozili z vetrom v prsi, zato je bilo težko slediti vsem napadom," je sprva po etapi dejal Pogačar.

"Vingegaard je bil v zaključku odličen, sam pa sem vesel, da sem obdržal rdečo majico. Vseeno moramo ostati osredotočeni v naslednjih dveh dneh. Sicer ni več vzponov, a še zdaleč nisem osvojil dirke po ZAE," je še opozoril slovenski zvezdnik.

Dirka po ZAE | Avtor: Profimedia Profimedia

Do konca dirke po ZAE sta sicer ostali še dve ravninski etapi, v katerih bodo favoriti morali paziti zgolj še na morebitni bočni veter, da ne bi prišlo do večjih razlik. Pogačarjevo moštvo UAE Team Emirates je na čelu z rojakom in pomočnikom Janom Polancem že danes zelo dobro ščitilo vodilnega na dirki.

Pogačar je z novim dnem v rdečem nadaljeval brezhibno tradicijo, da je vedno ubranil vodstvo v skupnem seštevku, ko je na dirkah nosil majico vodilnega. Zdaj je tik pred tem, da kot drugi Slovenec osvoji dirko po ZAE. Leta 2019 je bil najboljši Primož Roglič, ki je v takrat šesti etapi na Džabel Džajs slavil 23. zmago. Dve leti kasneje jih ima že 47. Pogačar je pri 18.

Dirka po ZAE | Avtor: Profimedia Profimedia

V petek bo na sporedu 165 kilometrov dolga sprinterska etapa od Deire do Palm Džumejre. Dirka po ZAE se bo končala v soboto s sprintersko etapo po Abu Dabiju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice