Šport
23 ogledov

Kaj zmore Phelps? "Sem boljši kot lani"

michael phelps sp šanghaj 2011
1/6
EPA
Pred začetkom bazenskega dela plavalnega SP se vsi sprašujejo, kaj lahko doseže Michael Phelps, ki mu v zadnjem času ne gre. V Šanghaju ne manjka zgražanja nad odločitvijo Mednarodnega športnega razsodišča, da Cesar Cielo lahko nastopa.

Številne ekipe so si kot izziv na SP v Šanghaju zadale boj s slovitim Američanom, 22-kratnim svetovnim prvakom Michaelom Phelpsom, ki v lanski sezoni ni dosegal zanj pričakovanih vrhunskih dosežkov, v Šanghaju pa je napovedal vrnitev in generalko pred olimpijskimi igrami v Londonu, za katere pravi, da bodo njegov zadnji veliki cilj v bogati karieri. V preteklosti je imel Phelps več dela z napadi na svetovne rekorde kot s tekmeci v vodi, tokrat pa 26-letni tekmovalec opozarja, da ni v nepremagljivi formi iz Pekinga 2008; nenazadnje je letos v svoji paradni disciplini na 200 delfin doživel kar tri poraze, pred tem pa dobil 60 tekem zapored.


Phelps je priznal, da mu je po vseh olimpijskih uspehih leta 2008 in naslovih svetovnega prvaka pred dvema letoma v Rimu kar nekako zmanjkalo motivacije za zavzeto delo in namesto v bazenu je precej časa preživel na igriščih za golf. Prvi neuspeh je nato doživel na vseameriških igrah, kjer je na 400 mešano izpadel v predtekmovanju in nato nastop na 200 mešano odpovedal. Pred Šanghajem je obseg dela spet povečal in prvenstvo bo pokazalo, kam sodi.

"Sem v mnogo boljši formi, kot sem bil lani. Mislim, da se mi je samozavest, ki je lani ni bilo, povrnila. V vodi se počutim dobro in sem pripravljen na tekme. Naredil sem nekaj korakov naprej, da bi bil naslednje leto na vrhuncu," je na novinarski konferenci pred začetkom tekmovanja dejal 26-letni Phelps. "Sem že kar naveličan igric, ki jih zadnje dni igram v hotelski sobi. Komaj čakam, da grem v bazen." Pravi, da je povsem običajni fant in se ne pusti medijskim pritiskom. "Živim, kakor želim. Če si zaželim večerje, grem v restavracijo. Če bi rad odigral 18 lukenj, grem in igram golf."

Zgroženi, ker Cielo sme nastopiti

Ob plavanju se tekmovalci in trenerji dan pred začetkom SP še vedno zgražajo nad odločitvijo Mednarodnega športnega razsodišča, ki je oprostilo brazilskega zvezdnika in olimpijskega prvaka Cesarja Ciela, ki so ga zalotili pri uporabi prepovedanih poživil. Skoraj v en glas se plavalna srenja sprašuje, ali imajo dopinške kontrole po takšni oprostitvi sploh še kakšen smisel, saj je Cas sprejel razlago plavalca, da je sredstva lahko zaužil le s kontaminirano dodatno športno prehrano.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.