Šport
165 ogledov

Kanadčani šokirali Ruse, v polfinalu še Finci

Epa
ZDA in Nemčiji sta se v polfinalu SP elitne divizije pridružili Kanada in Finska.

Hokejisti Kanade so v četrtfinalu svetovnega prvenstva elitne skupine v Latviji po podaljšku premagali Rusijo z 2:1 (0:0, 0:1, 1:0; 1:0).

Ekipi, ki sta se danes pomerili v četrtfinalu, sta imeli doslej na SP povsem nasprotni zgodbi. Ruska zasedba je bila prepričljiva in ni imela težav z zmagovanjem, osvojila je tudi prvo mesto v svoji skupini.

nemška hokejska reprezentanca SP elitne divizije Šport Američani za razred boljši od Slovakov, veliki met Nemčije

Kanadčani pa so po drugi strani trepetali, da bi lahko doživeli podobno usodo kot Švedi, ki so ostali celo brez četrtfinala. A za Kanado se je zadnji krog predtekmovanja razpletel srečno, saj so ji Nemci z zmago proti Latviji pomagali do četrtega mesta v skupini.

Po drugi strani pa je to pomenilo, da se bodo morali za morebiten preboj med ekipe, ki bodo odločale o medaljah, boriti z ruskimi hokejisti. A je četrtfinale vnovič pokazal, da so tekme na izpadanje lahko povsem drugačen svet, Kanadčani pa so bili tokrat na precej boljši ravni kot na nekaterih predtekmovalnih dvobojih.

Na koncu so se tako veselili Kanadčani, Rusi pa so lahko le razočarano obsedeli po porazu v podaljšku. Do prednosti so sicer prvi prišli ruski hokejisti, ko je zadel Jevgenij Timkin v drugi tretjini.

A za Ruse je bila nato usodna izključitev v 45. minuti, saj so Kanadčani izkoristili "power-play", zadel je Adam Henrique. To je bil tudi zadnji zadetek v rednem delu, sledil pa je podaljšek, po katerem so si igro za medalje priigrali Kanadčani.

Polfinale sta Kanadi priigrala Troy Stetcher z lepim prodorom, ko je premešal rusko obrambo, in natančno podajo pred gol, kjer je bil na drugi strani na pravem mestu Andrew Mangiapane in le še potisnil plošček v mrežo Sergeja Bobrovskega.

Finci s taktično igro do polfinala

Svetovni prvaki Finci so še v igri za ubranitev lovorike izpred dveh let. V polfinalu, v katerem nobena ekipa ni želela preveč tvegati, so v taktičnem boju s tesno zmago izločili Češko, tako da imajo možnost priti do četrte zlate medalje.

finska sp elitne divizije | Avtor: Epa Epa
Junak tekme v finski zasedbi je bil Jere Innala, ki je bil edini strelec, potem ko je v 33. minuti potisnil odbiti plošček po strelu Iira Pakarinena v mrežo Simona Hrubeca.

Ta se je, tako kot njegov tekmec v finskih vratih Jussi Olkinuora (razmerje strelov je bilo sicer 28-24 za Čehe), izkazal z dobrimi obrambami, a je polfinale odločil en gol.

V prvi tretjini so imeli sicer sodniki precej dela ob ogledovanju posnetka ob finski akciji, ko je Pakarinen sicer spravil plošček v gol, a obenem tudi oviral vratarja. Sodniki niti po ogledu posnetka niso mogli odločiti, ali je bil prej plošček prek golove črte ali pa se je finski napadalec dotaknil vratarja, zato zadetka nazadnje niso priznali.

Bližje zmagi pa so bili že pred edinim priznanim zadetkom Finci, Atte Ohtamaa je v začetku druge tretjine zadel okvir gola.

V zadnji tretjini so najprej Čehi imeli priložnost z igralcem več, a Dominik Kubalik in Jan Kovar nista bila uspešna. Ob koncu pa so šli Čehi na vse ali nič in že dve minuti pred koncem tvegali brez vratarja. Pol minute pred koncem je bil nevaren Kubalik, toda Finci so se ubranili in slavili tesno zmago.

V soboto se bosta za vstop v nedeljski finale najprej merili ZDA in Kanada, v večerni tekmi pa še branilka naslova Finska in Nemčija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.