Šport
122 ogledov

Kandidat za skupno zmago grdo padel

richie porte Twitter
Kolumbijec Rigoberto Uran je zmagovalec devete etape letošnje kolesarske dirke po Franciji, ki so jo zaznamovali številni padci. Od Toura sta se poslovila Richie Porte in Geraint Thomas.

Kraljevsko etapo od Nantue do Chamberyja je odlično odpeljal tudi Britanec Christopher Froome, ki je v cilj prišel v vodilni skupini na tretjem mestu in zanesljivo obdržal rumeno majico vodilnega na 104. francoski kolesarski pentlji.

Sam zaključek je po 181,5 km odločil šele fotofiniš, ki je pokazal, da je bil na ciljni črti srečnejši Uran, ki je ugnal junaka dneva Francoza Warrena Barguila. Ta je danes prejel nagrado za najbolj borbenega kolesarja in oblekel tudi pikčasto majico. Froome ima zdaj 14 sekund naskoka pred drugouvrščenim Italijanom Fabiom Arujem, ki je prav tako končal v vodilni skupini.

Med Slovenci se je dolgo dobro boril Primož Roglič, na koncu pa so tekmeci dokazali, da so mnogo močnejši od slovenskega kolesarja. Ta se je moral zadovoljiti z 19. mestom in dobrimi štirimi minutami zaostanka, Janez Brajkovič je zaostal več kot 26 minut in bil 43. V skupnem seštevku pa sta Slovenca 37. in 45.

Etapo so zaznamovali tudi številni padci. Med drugimi so se od Toura poslovili dva od sofavoritov za zmago Britanec Geraint Thomas in Avstralec Richie Porte ter zmagovalec dirke po Sloveniji Poljak Rafal Majka.

Thomas, ki je bil v skupnem seštevku drugi, vodil pa je do pete etape, si je na spustu s Col de Biche zlomil ključnico, posebej grdo pa je kazalo po padcu Porteja, ki je padel na spustu z Mont du Chata pri več kot 70 km/h in močno krvavel ter končal v bolnišnici. Porte je najprej priletel v skale ob cesti, nato pa ga je odbilo neposredno pred kolo Irca Dana Martina.

Quintana in Contador brez možnosti

Etapa s tremi vzponi prve kategorije in več kot 4600 metri višinske razlike je ponudila tudi številne druge pomembne spremembe. Od skupne zmage sta se bržkone poslovila tudi Kolumbijec Nairo Quintana in Španec Alberto Contador, ki nista zdržala ostrega tempa skupine okrog Frooma, ki je v finišu ujela najprej Barguila, nato pa še Francoza Romaina Bardeta, ki je imel na zadnjih kilometrih že lepo prednost in bil v solo vožnji blizu celo rumeni majici, a sta ga Froome in Aru ujela. Francoz se je moral sprijazniti s tretjim mestom v skupnem seštevku.

Svojo priložnost je imel na zadnjem vzponu tudi Aru, ki se je nešportno lotil Frooma, a bo to ob številnih hudih padcih komaj stvar ponedeljkovih pogovorov, ko ima karavana prost dan. Aru je namreč za napad izkoristil okvaro kolesa pri 32-letnem Britancu, a ni našel sovoznikov, ki bi mu v begu pomagali, očitno pa so ga ustavili tudi odgovorni v njegovi ekipi Astana in mu ukazali, da počaka tekmeca, Aru pa je le besno udaril po kolesu in se prilagodil.

Sicer pa je Froome, branilec naslova, prav na zadnjem vzponu dokazal, da obvladuje tekmece, saj je uspešno odgovarjal na kasnejše napade Aruja in tudi nesrečnega Porteja, nato pa z napadi skušal tudi sam. Vnovič je potrdil tudi, da je neustrašen na težkih in zahtevnih spustih ter odličen taktik, s čimer je kraljevsko etapo končal povsem pri vrhu.

Dirka po Franciji, 9. etapa, izidi:

1. Rigoberto Uran (Kol/Cannondale) 5:07:22
2. Warren Barguil (Fra/Sunweb)
3. Chris Froome (VB/Team Sky)
4. Romain Bardet (Fra/AG2R)
5. Fabio Aru (Ita / Astana)
6. Jakob Fuglsang (Dan/Astana) vsi isti čas
7. George Bennett (NZl/LottoNL) + 1:15
8. Mikel Landa (Špa/Team Sky)
9. Daniel Martin (Irs/Quick-Step)
10. Nairo Quintana (Kol/Movistar) vsi isti čas
...
19. Primož Roglič (Slo/LottoNl-Jumbo) + 4:19
43. Janez Brajkovič (Slo/Bahrain-Merida) 26:07
166. Borut Božič (Slo/Bahrain-Merida) 37:26
171. Grega Bole (Slo/Bahrain-Merida) isti čas

Skupno:

1. Chris Froome (VBr/Team Sky) 38:26:28
2. Fabio Aru (Ita/Astana) 0:18
3. Romain Bardet (Fra/AG2R) 0:51
4. Rigoberto Uran (Kol/Cannondale) 0:55
5. Jakob Fuglsang (Dan/Astana) 1:37
6. Daniel Martin (Irs/Quick-Step) 1:44
7. Simon Yates (VBr/Orica) 2:02
8. Nairo Quintana (Kol/Movistar) 2:13
 9. Mikel Landa (Špa/Team Sky) 3:06
10. George Bennett (NZl/LottoNL) 3:53
...
37. Primož Roglič (Slo/LottoNl-Jumbo) 32:58
46. Janez Brajkovič (Slo/Bahrain-Merida) 39:28
144. Grega Bole (Slo/Bahrain-Merida) 1:23:47
172. Borut Božič (Slo/Bahrain-Merida) 1:35:41

Komentarjev 1
  • Žurnalček 19:56 11.julij 2017.

    Imam občutek , da je najprej bil dotik z prvim kolesom ,ki ga je spravi iz ravnoteže in ceste , nato pa je pravičniško pokosil prav povzročitelja !