Šport
23 ogledov

Katarci na krilih Kubanca in Bošnjaka

Rafael Capote Katar EPA
Slovenska rokometna reprezentanca se je tretjič zaporedoma prebila med osem najboljših na svetu. Četrtfinalna tekma proti Katarju se bo pričela ob 20.45.

Reprezentanca Slovenije je v osmini finala po sijajni predstavi v drugem polčasu premagala Rusijo (32:26), medtem ko je Katar priredil eno največjih presenečenj na letošnjem turnirju in na kolena položil favorizirano Nemčijo (21:20). 

Slovenski rokometaši so doslej odigrali zgolj eno tekmo s Katarci, pred dvema letoma so v skupinskem delu svetovnega prvenstva v Dohi izgubili za dva gola (29:31).

Varovanci Veselina Vujovića po senzacionalnem razpletu nedeljske tekme med Nemci in Katarci niso več "absolutni outsiderji" torkovega četrtfinala, na stežaj so jim odprta vrata do polfinala, tako kot so to storili pred štirimi leti v Španiji. Tedaj so v četrtfinalu v Barceloni izločili Ruse, nato pa izgubili polfinale s Španci ter tekmo za tretje mesto s Hrvati.

Katarski varovanci reformatorja rokometne igre Valera Rivere, ki je v devetdesetih letih minulega stoletja v Barceloni ustvaril eno najbolj vznemirljivih ekip vseh časov, so na nedeljski tekmi proti Nemcem pokazali svojo moč.

Predvsem so navdušili z izjemno kolektivno predstavo, tudi njihovi največji zvezdniki - kot so denimo Kubanec Rafael Capote, Bošnjak Danijel Šarić ali Francoz Bertrand Roine - so se povsem podredili ekipnemu uspehu in na kolena položili absolutne favorite iz Nemčije. 

Ne gre jih soditi po imenih

Katar je pred dvema letoma šokiral svetovno javnost z osvojitvijo drugega mesta na domačem svetovnem prvenstvu, v vsakem primeru pa Slovenijo v torek čaka izjemno negotov in trd četrtfinalni boj.

"Ne smemo soditi Katarcev po njihovih imenih. Čeprav ima Katar v primerjavi z domačim prvenstvom zelo spremenjeno ekipo, je izločil aktualnega evropskega prvaka. Katarci imajo kakovost. Imajo dobro obrambo, prejemajo malo zadetkov z izjemo tekme s Švedi. Oboji, Nemci in Katarci, so premagljivi. Ali nam drugi bolj ustrezajo, bomo videli. Garati moramo v obrambi, se zbrati ob njihovi nekoliko počasnejši igri, ne smemo popuščati do konca. Prepričan sem, da bo Katar dobro igral in se boril do konca," je pred srečanjem dejal (po odhodu Davida Miklavčiča) najstarejši v slovenski izbrani vrsti Vid Kavtičnik.

"Potrebno bo igrati zelo hitro, saj v 'kontakt igri' proti njim nimamo veliko možnosti. Z našo iznajdljivostjo se lahko zoperstavimo njihovi obrambi, po drugi strani pa bo tudi naša obramba morala biti izjemno kompaktna in čvrsta, saj Katarci premorejo številne izjemne strelce. Izpostavil bi Capota, ki je izjemno sposoben igralec, a premoremo dovolj kakovosti in gremo na zmago," je nasprotnika ocenil Gašper Marguč.

Dve tekmi Slovenije v četrtfinalih SP

Slovenija je doslej odigrala dve tekmi v četrtfinalih svetovnih prvenstev in ima polovičen izkupiček. Pred štirimi leti je na že omenjeni tekmi proti Rusiji v Barceloni minimalno slavila, pred dvema letom v Katarju pa je visoko izgubila s Francijo (23:32).

DOHA, 28. JANUAR 2015:
Slovenija - Francija 23:32 (10:18)
L. Žvižej 6; Narcisse 6.

BARCELONA, 23. JANUAR 2013:
Rusija - Slovenija 27:28 (13:14)
Dibirov, Šelmenko po 6; L. Žvižej, Zorman po 5.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.