Šport
36 ogledov

Katarke odšle domov zaradi hidžabov

katarska ženska košarkarska reprezentanca hidžab NDTV (PrtSc)
Delegacija Katarja je sporočila, da bodo košarkarice te države, ki so jo zastopale na azijskih igrah v Inčeonu v Južni Koreji, zapustile igre. Za to so se odločili, ker na tekmah katarskim tekmovalkam niso dovolili nositi hidžabov, tradicionalnih pokrival za glavo, ki ga nosijo muslimanske ženske.

Za to so se pri Katarju odločili, ker na tekmah njihovim tekmovalkam niso dovolili nositi hidžabov, tradicionalnih pokrival za glavo, ki ga nosijo muslimanske ženske. Spor je nastal zaradi tega, ker katarske košarkarice v sredo niso hotele sneti hidžabov na tekmi proti Mongoliji.

Pravila Fibe prepovedujejo nošenje kakršnekoli opreme na glavi v mednarodnih tekmovanjih, tako da so sodniki od katarskih košarkaric zahtevali, da snamejo hidžabe. Tega niso storile, zato je bila tekma končana s predajo Katarja. V katarski delegaciji so to dejanje označili kot diskriminacijo proti muslimankam.

Katarske košarkarice bi morale v četrtek popoldne po lokalnem času igrati proti reprezentanci Nepala, a zaradi prepovedi nošenja pokrival niso prišle na tekmo v dvorano. Vodja katarske delegacije Khalid al-Jabir je povedal, da ekipa ne bo več igrala in se pripravlja za odhod domov.

V nogometu že z hidžabi

Nošenje hidžaba je ena izmed vročih tem v športnih krogih. Muslimanske športnice so ocenile, da je prepoved nošenja tradicionalnih delov njihovih oblačil diskriminacija. "To je za nas žalitev, ne spoštujejo naše religije," je povedala igralka Katarja Rafaa Morgan Mohammed.

Skupine za človekove pravice in Združeni narodi so od športnih organizacij zahtevali, da se ta prepoved ukine. V začetku leta je Odbor mednarodnega nogometnega združenja (Ifab) odločil, da ukine prepoved nošenja hidžaba, tako da jih lahko nogometašice zdaj nosijo na tekmah. V košarki pa ostajajo še naprej v veljavi stara pravila. Fiba je sicer pred kratkim dovolila nositi verske simbole na glavah, a zgolj v lokalnih ligah, ne pa tudi na mednarodnih tekmovanjih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.