Svet
7 ogledov

Kanadski muslimani proti burki

Na fotografiji lahko vidite razliko med burko in nikabom. Burka popolnoma prekri Žurnal24 main
Kanadska muslimanska organizacija je pozvala tamkajšnjo vlado, naj prepove tradicionalni muslimanski oblačili za ženske burko in nikab.

V organizaciji so namreč prepričani, da omenjeni oblačili, ki žensko pokrivata od glave do tal, nimata mesta v družbi, ki se zavzema za enakost med spoloma. "Muslimani po vsem svetu vemo, da so takšna oblačila, ki so žaljiva do žensk, uvedli talibani in Al Kaida," je dejal ustanovitelj Muslimanskega kanadskega kongresa Tarek Fatah.

 

Tudi varnostno vprašanje

Burka in nikab zadnje mesece nista samo versko, ampak tudi varnostno vprašanje. V Kanadi, Veliki Britaniji in ZDA se je namreč zgodilo že več ropov, v katerih so bili udeleženi moški, ki so se oblekli v burke in tako spretno zakrili svojo indentiteto.

Fatah ob tem pravi, da prepoved ne sme veljati za tradicionalno naglavno ruto hidžab, ki v nasprotju z burko ne pokriva celotnega obraza. Predstavnik kanadskih muslimanov ob tem tudi pravi, da burke in nikaba ne zahtevata niti strogo šeriatsko pravo niti Koran. "Menimo, da je dolžnost sodobnih muslimanov, da se zavzemamo za pravice naših članov in enakopravnost med spoloma," je še dejal Fatah.

Za podobno prepoved so se sicer že odločili tudi v Egiptu. Tamkajšnji najvišji predstavnik muslimanov je študentkam in profesoricam na univerzi Al Azhar v Kairu prepovedal nošenje nikaba, saj slednje "nima nič skupnega z islamom". Šejk Al-Azharja Mohamed Sajed Tantavi je ob tem dejal, da je cilj ukrepa "širjenje zaupanja, harmonije ... in pravilnega razumevanja vere med dekleti".
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.