Šport
28 ogledov

Kauzerju uspelo v tretjem poskusu

peter kauzer rio 2016 slalom olimpijske igre
1/8
Stanko Gruden/STA
Kajakaš Peter Kauzer je na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru osvojil srebrno kolajno v slalomu na divjih vodah!

V tretje gre rado, pravijo! Po dveh razočaranjih v Pekingu (2008) in Londonu (2012) je slovenskemu kajakašu Petru Kazuerju uspelo osvojiti tako želeno olimpijsko kolajno.

Trboveljčan je tako ponovil uspeh, ki ga je pred natanko dvajsetimi leti na olimpijskih igrah v Atlanti (1996) zabeležil Andraž Vehovar. Zmage se je veselil Britanec Joseph Clarke, tretje mesto pa je osvojil Jiri Prskavec. Kauzer je po Tini Trstenjak drugi slovenski športnik s kolajno v Rio de Janeiru.

peter kauzer oi 2016 rio de janeiro podelitev | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA
Kauzer je z drugim mestom v Braziliji dopolnil zbirko odličij z velikih tekmovanj in izpolnil to, kar je napovedal pred štirimi leti v Londonu. V britanski prestolnici je takrat dosegel najhitrejši čas polfinalne vožnje in veljal za velikega favorita za zlato, nato pa se mu je v finalu zalomilo in je osvojil zanj skromno šesto mesto.

Tokrat je bila zgodba povsem drugačna.

V polfinalu si je s četrtim časom privozil solidno izhodišče pred čustveno in napeto finalno vožnjo. Svojo nalogo je opravil brez napake in se ob prihodu v cilj zavihtel na prvo mesto. Tam pa ni ostal dolgo, saj ga je za 17 stotink ugnal Britanec Joseph Clarke. Na vrhu sta bila samo še dva tekmovalca in začelo se trepetanje za kolajno.

S progo se je kot predzadnji spoprijel Čeh Jiri Prskavec, ki je bil zelo hitro na poti, vendar je v želji po vrhunskem rezultatu naredil napako in zaradi dotika vrat prejel dve sekundi pribitka. Kljub dobri vožnji mu zaostanka ni uspelo nadoknaditi in ob prečkanju ciljne črte se je uvrstil za našega tekmovalca.

Končna odločitev, katere žlahtne kovine bo druga slovenska medalja v Riu, je pripadla Slovaku Jakubu Grigarju, ki je dosegel najhitrejši čas polfinalne vožnje. Toda Grigar ni ponovil svoje predstave in krepko zaostal za najboljšimi. 

S petim časom ni mogel ogroziti Slovenca, ki se je po razočaranju v Pekingu (13. mesto) in Londonu (6. mesto) veselil prvega olimpijskega odličja.

peter kauzer oi 2016 rio de janeiro podelitev | Avtor: Stanko Gruden/STA Stanko Gruden/STA

Komentarjev 2
  • blueone 00:03 11.avgust 2016.

    Bravo Peter! Iskrene čestitke za osvojeno medaljo in, ker si tako lepo ponesel ime Slovenije v širni svet.

  • Avatar Zala
    Zala 22:20 10.avgust 2016.

    Peter, daj si duška. Samo ti veš kaj vse si vložil v to zlato srebro! Srečno !