Šport
6 ogledov

Kavčič in Žemlja znižala proti Poljakom

Kavčič Slovenija Poljska Davisov pokal Vroclav EPA
Slovenska teniška reprezentanca je drugi dan dvoboja s Poljsko v 1. krogu prve evroafriške skupine Davisovega pokala v Vroclavu znižala zaostanek za gostiteljico Poljsko na 1:2. Blaž Kavčič in Grega Žemlja sta po maratonski igri dvojic premagala Marcina Matkowskega in Mariusza Fyrstenberga s 6:3, 2:6, 6:2, 4:6 in 13:11.

V nedeljo bosta na programu še dva preostala posamična dvoboja; prvi se bo začel ob 12. uri. Zmagovalec dvoboja Poljska - Slovenija se bo v drugem krogu med 5. in 7. aprilom pomeril z Južnoafriško republiko, poraženec pa bo septembra igral za obstanek v prvi evroafriški skupini proti poražencu aprilskega dvoboja Rusija - Velika Britanija.

Potem, ko sta v petek Blaž Kavčič z Jerzyjem Janowiczem in Grega Žemlja z Lukaszom Kubotom izgubila posamična dvoboja, sta bila združena v paru boljša od dvojice Marcin Matkowski-Mariusz Fyrstenberg, ki sodi med najboljše pare na svetu. Fyrstenberg je namreč 17. na lestvici dvojic, Matkowski pa 18.

Izjemno izenačen dvoboj se je končal po štirih urah in desetih minutah, v petem nizu pa sta ga dobila Slovenca, ki sta v tem nizu edina odvzela servis tekmecema. Začetni udarec je izgubil Fyrstenberg in celotna slovenska reprezentanca je z visoko dvignjenimi rokami proslavila prvo točko v dvoboju s Poljsko.

Po uvodnem nizu padec ritma

Matkowski je z dvojno napako začel dvoboj drugega dne in nekako napovedal tudi končni razplet, čeprav je na koncu servisno igro dobil. Žemlja je izenačil, nato pa sta s Kavčičem dobila vse svoje servise, ter še dve igri po začetnih udarcih tekmecev. Povedla sta s 5:2 ter po novi dvojni napaki Matkowskega dobila uvodni niz. V drugem nista nadaljevala s takim ritmom in gostitelja sta s pridom izkoriščala ponujene priložnosti za izenačenje v nizih.

Žemlja je začel s servisom v tretjem nizu, po izenačenju na 2:2 pa je Matkowski ponovno izgubil servis in Slovenca sta povedla in do konca niza nista več oddala igre. Žemlja je dobil tudi servisno igro na začetku četrtega niza, toda v sedmi igri mu s Kavčičem ni uspelo, da bi slavila po svojih začetnih udarcih, kar je bilo dovolj, da sta Poljaka znova izenačila. Fyrstenberg je deseto igro zaključil z asom.

Kubot Poljska Slovenija Davisov pokal Vroclav | Avtor: EPA EPA
Sledil je maratonski peti niz, v katerem sta bila slovenska igralca dvakrat, v deseti in 18. igri, le dve točki oddaljena od zmage. Toda glasni navijači, nekaj spornih odločitev sodnikov, ki so jezile Kavčiča in Žemljo, ter nekaj napak na slovenski strani, so poskrbeli, da je tekma potekala vse do štiriindvajsete igre zaključnega niza. Fyrstenberg je na koncu serviral, Slovenca pa sta povedla s 40:0. Poljaka sta dobila naslednjo točko, nato pa je žogica pristala za zadnjo črto igrišča za zmago Slovenije. Dvoboj se bo tako odločal v nedeljo.

"Lažje igrati kot gledati"

Žemljo čaka obračun z Janowiczem, kar bo dvoboj dveh najvišje uvrščenih igralcev reprezentanc na lestvici ATP, nato pa se bo Kavčič pomeril še z Kubotom. Poljaka, ki sta v soboto brez izgubljenega niza premagala slovenska igralca, sta bila danes prosta.

"Na to lahko gledaš iz dveh različnih zornih kotov. Res je, da bosta lahko Poljaka malo bolj spočita, obenem pa sva midva igrala. Zame je veliko lažje igrati, kot pa gledati, kako poteka dvoboj na klopi. Mislim, da je prednost, da sva bila na igrišču. Sicer bodo posledice dolgega današnjega dvoboja jutri vidne, vendar imamo s seboj dobrega fizioterapevta. Mislim, da se bova oba dobro počutila in prikazala dobro predstavo za zmago," je dejal Kavčič.

"Midva lahko na krilih današnje zmage gradiva nedeljska dvoboja. Zaradi bolezni je zame sicer nekoliko slabše, vendar mislim, da bom lahko učinkovito igral tudi v nedeljo, ko gremo na zmago. Igra Janowicza temelji na dobrem servisu in na močnih udarcih. To bom moral izničiti in priti do prevlade pri udarcih iz osnovne črte," pa je pojasnil Žemlja.

Takšnega tenisa ni bilo že dolgo

Kubot je v petek povsem nadigral Žemljo. "Kubot je v petek igral izredno, toda Žemlja je imel veliko rezerv. Poljak je prikazal tak tenis, kot ga nisem videl že zelo dolgo. Potem, ko je prikazal tako predstavo, bo še bolj pod pritiskom, poleg tega pa je še višje na lestvici od mene. Vsi od njega pričakujejo zmago. Upam, da bo Žemlja zmagal in bom nastopil po izenačenju na 2:2. Mislim, da lahko jutri Slovenija zmaga," je napovedal Kavčič.

Kavčič in Žemlja sicer precej trenirata skupaj, med dvojicami pa igrata praktično le v Davisovem pokalu. "Zadnji dve leti sva malo igrala skupaj, toda zabeležila sva dve veliki zmagi med pari proti Danski in danes proti Poljski. Napredujeva v igri posameznikov in to se pozna tudi med pari. Skupni treningi pa nama omogočajo, da poznava dobre in slabe strani drug drugega, tako da lažje ugotoviva, katere udarce je treba prepustiti soigralcu," je menil Kavčič.

Oba sta ocenila, da je bil začetek dvoboja z Matkowskim in Fyrstenbergom zelo izenačen in tudi nenavaden zaradi številnih odvzetih servisih na začetku dvoboja. Povsem drugače pa je bilo v zaključku, ko je v petem nizu zadnji odvzem servisne igre Poljakoma prinesel končni uspeh slovenskemu paru.

"Mislim, da je bilo odločilno, da sva pri takem izidu začela s servisom, saj sta bila tekmeca pod pritiskom. Tudi če izgubiš na 7:7 se lahko še vedno vrneš v igro, če pa ga izgubiš pri 8:7, potem pa je konec tekme. Najin začetni udarec v petem nizu je bil velika prednost," je končal Kavčič.

Davisov pokal, 1. krog prve evroafriške skupine, rezultat:

Poljska - Slovenija 2:1 (Vroclav)

Marcin Matkowski/Mariusz Fyrstenberg (Pol) : Blaž Kavčič/Grega Žemlja (Slo) 3:6, 6:2, 2:6, 6:4, 11:13;

Že odigrano:
Jerzy Janowicz (Pol) : Blaž Kavčič (Slo) 6:3, 6:3, 7:5;
Lukasz Kubot (Pol) : Grega Žemlja (Slo) 6:3, 6:2, 6:0.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.