Šport
31 ogledov

Kavčič povabljen na OI v London

Djoković Đokovič Kavčič OP Francije Roland Garros drugi krog Reuters
Na olimpijskih igrah v Londonu bo nastopila četverica slovenskih teniških igralcev. Poleg najboljše slovenske igralke Polone Hercog med posameznicami in ženske dvojice Katarina Srebotnik/Andreja Klepač še najvišje uvrščeni slovenski igralec na lestvici ATP Blaž Kavčič, ki je dobil posebno vabilo Mednarodne teniške zveze (ITF).

Olimpijski turnir bo eden najmočnejših v zgodovini. Po današnji odločitvi ITF so znani vsi udeleženci. Tako pri moških kot pri ženskah bo nastopilo kar 19 od prvih 20 igralcev sveta. Pri moških ne bo manjkal tudi bronasti iz Pekinga, Srb Novak Djoković, ki je medtem postal številka ena svetovnega tenisa, žensko karavano bo vodila Marija Šarapova. Od najboljše dvajseterice sta se nastopom odpovedala le Američan Mardy Fish in Francozinja Marion Bartoli.

Trije zmagovalci iz Pekinga 2008 bodo lovorike branili v Londonu: Rafael Nadal, Roger Federer in Stanislas Wawrinka med dvojicami ter ženska dvojica Venus in Serena Williams. Zmagovalka pred štirimi leti Jelena Dementjeva pa je že končala kariero. Skupno bo imelo vsaj enega predstavnika na teniških igriščih Wimbledona, ki bodo čez mesec dni postala tudi olimpijska, kar 45 držav.

"Že v Parizu sem začela z lobiranjem, najprej sem imela nekaj sestankov s predsednikom Riccijem Bittijem, potem pa še s člani odbora, ki sem jih poznala. Težava je bila, da so mi vsi rekli, da bo dobil vabilo, če bo kakšna možnost, a da bodo dali prednost državam v razvoju," je srečen razplet bitke za vabilo pojasnila vodja slovenske teniške delegacije v Londonu Mima Jaušovec in dodala, kakšni argumenti so na koncu tehtnico nagnili na Kavčičevo stran: "Morala sem pojasniti, zakaj zahtevamo 'wild card'. Blaž je imel močne argumente, nikoli ni odpovedal nastopa za reprezentanco, ena okoliščina pa je bila, da je bil poškodovan in dva meseca ni mogel igrati. Če bi takrat igral, bi morda dobil dovolj točk za neposredno uvrstitev."

Štirje slovenski udeleženci na OI so izenačenje do zdaj najštevilčnejše teniške olimpijske zasedbe v Atenah, prvič pa bo nastopil tudi igralec v posamični moški konkurenci. O možnostih pa Jaušovčeva še ni želela razmišljati: "Veliko bo odvisno od žreba, na OI bo do zdaj najhujša konkurenca. Nastopili bodo vsi, a med njimi je kakšnih 12 ali 15 igralcev malo slabših in žreb bo res odločilen."


Tako pri moških kot pri ženskah bo v posamični konkurenci nastopilo 64 igralcev, 56 jih je bilo že znanih glede na uvrstitev na lestvicah z 11. junija, osmim je ITF podelila vabilo. Pri dvojicah bo nastopilo po 32 parov, pri čemer je bilo po 24 neposredno uvrščenih, dvakrat po osem pa je bilo vabil. Na OI pa bodo prvič po letu 1924 izvedli tudi tekmovanje mešanih dvojic. Nastopilo bo 16 parov, udeležence bodo izbrali med tistimi, ki bodo že v Londonu. Za najboljših 12 bo nastop zagotovljen, ITF pa bo podelila še štiri vabila.

"Veseli smo, da bo teniško tekmovanje na OI tako močno. Po letu 1988, ko se je tenis vrnil na OI, je tekmovanje vsakič močnejše in veseli smo, da bo tokrat olimpijsko dogajanje še posebej slovesno zaradi prizorišča, legendarnega All England Cluba," je dokončen seznam teniških olimpijcev pospremil predsednik ITF Francesco Ricci Bitti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.