Šport
9 ogledov

Kdo je bil v resnici najdražji v letu 2014?

Luis Suarez EPA
Koliko v resnici klube stanejo prestopi največjih nogometnih zvezdnikov? Za najdražje nakupe so poskrbeli Angleži in največja španska kluba.

Pri nogometnem portalu goal.com so objavili lestvico najdražjih prestopov leta 2014. Pri tem so v ceno vključili odškodnino klubu, novo plačo nogometaša, bonuse, ki jih bo igralec dobil, in izplačila agentov.

Na 10. mestu se je tako znašel novi član Manchester Cityja Eliaquim Mangala, ki je k angleškim prvakom prišel iz Porta. Skupni znesek katerega je in še bo predvidoma do izteka pogodbe za francoskega branilca zapravil City znaša 111,2 milijona evrov. Mangala je v zadnjem času standardni član meščanov.

Vse se vrti okoli Chelseaja ...

David Luiz ni blestel na svetovnem prvenstvu v Braziliji, že prej pa je bil dogovorjen njegov prestop iz Chelseaja k Paris Saint-Germainu. Parižani so zanj skupno namenili 115 miljonov evrov, brazilski branilec je doslej v francoskem prvenstvu odigral 13 tekem.

Tudi osmega na lestvici so prodali modri iz Londona. Juan Mata se je preselil k v tej sezoni zelo zapravljivemu Manchester Unitedu. Rdeče vrage bo španski reprezentant skupno olajšal za 122,2 milijona. Španec je v Manchester prišel že v zimskem roku, na 29 ligaških tekmah pa se je že enajstkrat vpisal med strelce.

Chelsea je tudi nakupoval. Za Cesca Fabregasa, ki je v London prišel iz Barcelone, je trenutno vodilni klub Premier League plačal 126,5 milijona. Katalonec je eden najzaslužnejših za odlične predstave modrih, je prvi asistent angleškega prvenstva.

Še nekoliko večjo vlogo ima pri izjemni formi čete Joseja Mourinha španski reprezentant Diego Costa. Ta je v najelitnejši angleški ligi zaigral na 14 tekmah, pri tem pa je zabil kar 12 zadetkov, večji del po podajah Fabregasa. Brazilski napadalec s španskim potnim listom se je na Satmford Bridge preselil za 130 milijonov.

United, Arsenal, Real in Barcelona

United je po mizerni minuli sezoni, ko se skozi prvenstvo celo ni uspel uvrstiti v evropska tekmovanja, krenil v (pre)drage nakupe. iz presenetljivo dobrega Southamptona je tako pripeljal mladega Angleža Luka Shawa. Ta je rdeče vrage stal 130,9 milijonov.Zaradi slabe telesne pripravljenosti na začetku sezone ga novi trener Louis van Gaal ni uvrščal v ekipo.

Odlično je sezono odprl novi član Arsenala Alexis Sanchez. V Premier League je zabil devet zadetkov na 15 tekmah, med strelce pa se je vpisal tudi v Ligi prvakov. Čilenec je bil v tem letu četrti najdražji nogometaš, topničarje, ki sicer v zadnjih letih niso veliko zapravljali zaradi dolgov ob gradnji novega stadiona, bo stal 143,3 milijona.

Po izjemnih predstavah na svetovnem prvenstvu je novega delodajalca dobil tudi Kolumbijec James Rodriguez. Ta je v Real Madrid prestopil iz Monaca, aktualni evropski prvak pa bo zanj zapravil 168,7 milijona. Kolumbijec je član prve enajsterice kraljevega kluba, ki ima za sabo odličen prvi del sezone. Konec minulega tedna so nogometaši iz Madrida osvojili klubsko SP, v La Ligi pa vodijo.

Angel Di Maria je poskrbel za najdražji prihod nogometaša na Otok. Manchester United bo za Argentinca skupno odštel 240,7 milijonov evrov. V Premier League je doslej zbral tri zadetke, zvezdnik pa pri Unitedu skrbi predvsem za natančne podaje do soigralcev.

In kdo je prvi? To je Luis Suarez, ki za Barcelono sicer zaradi incidenta na svetovnem prvenstvu, ko je ugriznil italijanskega branilca Giorgia Chiellinija, ni smel igrati do konca oktobra. Minuli konec tedna je zabil svoj prvi zadetek v španskem prvenstvu, že prej je bil uspešen v Ligi prvakov, podelil pa je že tudi nekaj asistenc. Cena: 252,9 milijonov evrov

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.