Šport
22 ogledov

Kdo od Rusov na OI in kdo ne?

Soči 2014 Fisht Fišt olimpijski stadion olimpijske igre OI otvoritev EPA
Potem ko Mednarodni olimpijski komite vsem ruskim športnikom ni prepovedal nastopa na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, je odločitev o prepovedih padla na posamezne panožne zveze.

Panožne zveze so se glede dopinških grešnikov opredelile različno, kot prva je sedem Rusov za Rio suspendirala Mednarodna plavalna zveza.

Vrhunska ruska plavalka Julija Jefimova se bo pritožila na odločitev Mednarodne plavalne zveze, ki ji je prepovedala nastopiti na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, poročajo agencije.

Fina je na podlagi poročila McLaren, ki razkriva sistematični doping v Rusiji, v ponedeljek prepovedala na igrah nastopiti sedmim ruskim plavalcem, med njimi tudi Jefimovi, ki je leta 2012 na igrah v Londonu osvojila bronasto kolajno. Rusinja je zdaj že napovedala pritožbo na Cas.

Fina je Jefimovo suspendirala marca zaradi jemanja meldonija, ki je na seznamu prepovedanih sredstev od januarja. Maja so ji prepoved začasno umaknili, saj zaenkrat ni znano, kako hitro meldonij zapusti človeško telo. Štiriindvajsetletna Jefimova je med drugim tudi štirikratna svetovna prvakinja v prsnem slogu.

Jefimovi so se na seznamu ruskih plavalcev, ki ne smejo na igre, pridružili še Vladimir Morozov, Nikita Lobincev, Mihajil Dovgaljuk, Natalija Lovcova, Anastazija Krapivina in Darija Ustinova.

Pregled odločitev panožnih zvez

PLAVANJE: Kot prva je reagirala Fina, ki je suspendirala sedem ruskih plavalcev. Med njimi je svetovna prvakinja Julija Jefimova, ki so se ji po poročilu McLaren na seznamu grešnikov pridružili še Vladimir Morozov, Nikita Lobincev, Mihajil Dovgaljuk, Natalija Lovcova, Anastazija Krapivina in Darija Ustinova.

DVIGANJE UTEŽI: Zveza za dviganje uteži je od Mednarodnega olimpijskega komiteja zahtevala "dodatna pojasnila", saj po njihovem mnenju nekateri deli poročila v določenih točkah zavajajo. Ko bodo dodatna pojasnila predložena, bo odločala o posameznih primerih posebej, dotlej naj o nastopih svojih športnikov odločajo posamezne zveze.

NAMIZNI TENIS: Ittf je ostro kritizirala odločitev Moka, ki z iger ni izključil celotne ruske reprezentance. Zdaj je oblikovala posebno šestčlansko komisijo, ki bo odločala o trojici ruskih namiznih tenisačev, ki so si priborili olimpijski nastop.

GIMNASTIKA: Mednarodna gimnastična zveza Fig je sporočila, da bo upoštevala odločitve Moka. Ob tem bo oblikovala "skupino kvalificiranih ruskih športnikov". Ti bodo lahko nastopili le v primeru, da bodo zadostili vsem kriterijem Moka. V poročilu McLaren telovadcev ni, zato bodo v Riu bržkone lahko nastopili vsi, ki so si nastop zagotovili preko kvalifikacij.

TENIS: Mednarodna zveza ITF bo vsem uvrščenim ruskim teniškim igralcem dovolila nastopiti v Riu. "Sedem ruskih reprezentantov je opravilo stroge dopinške preizkuse izven meja Rusije," je bilo zapisano v sporočilu. "Prepričani smo, da imajo čisti športniki pravico nastopiti v Riu." Zvezdnica Marija Šarapova v Riu ne bo vihtela loparja, saj so ji že pred poročilom McLaren prepovedali nastopiti zaradi meldonija.

ROKOBORBA: Mednarodna rokoborska zveza je vse svoje športnike testirala neodvisno od ruske zveze na kvalifikacijskih turnirjih in oblikovala poseben seznam. Med nastopajočimi je šest ruskih rokoborcev in ena rokoborka, a senca dvoma ostaja, saj ima tradicionalno močna Rusija v tem športu v izvršnem odboru zveze tudi dva funkcionarja na visokih položajih.

MODERNI PETEROBOJ: Zveza za moderni peteroboj se zavzema, da bi v Riu nastopili vsi štirje ruski športniki, ki so se na igre uvrstili.

STRELSTVO: V poročilu McLaren so se pod dopinškimi očitki znašli tudi trije ruski športni strelci. Mednarodna zveza ISSF je vse tri naknadno preverila še enkrat in sklenila, da lahko v Braziliji nastopijo vsi trije.

JUDO: Mednarodna judo zveza se je zavzela, da v Riu nastopijo vsi ruski judoisti. Predsednik IJF Marius Vizer, ki je velik prijatelj ruskega predsednika Vladimirja Putina, je že tri dni pred odločitvijo Moka dejal: "Upamo, da bomo poslali s sodelovanjem ruskih športnikov v Riu leta 2016 močan signal mladim, da so primeri prijateljstva vredni več kot primeri hladne vojne."

LOKOSTRELSTVO: Mednarodna zveza za lokostrelstvo je v ponedeljek sporočila, da lahko vse tri ruske lokostrelke Tuiana Dašidorševa, Ksenija Perova in Ina Stepanova upravičene do nastopa v Riu. Krovna zveza je potrdila, da je trojica opravila tudi neodvisne preizkuse in nikdar v karieri ni bila deležna sankcij zaradi dopinga.

ATLETIKA: V tej panogi po odločitvi Mednarodnega športnega razsodišča ruski športniki ne smejo nastopiti. A je odločitev po mnenju nekaterih strokovnjakov sporna, saj krši načela enakopravnosti. Cas je pred petimi leti razveljavil pravilo Osaka, ki ga je leta 2008 uvedel Mok, ki atletom ob polletni prepovedi nastopanja zaradi dopinga ne dovoljuje nastopa na naslednjih igrah. Po mnenju Casa tokrat v Riu ne bo smel nastopiti noben ruski atlet, ki je bil kadarkoli vpleten v doping.

VESLANJE: Mednarodna veslaška zveza je zaradi dopinga prepovedala nastopiti trem ruskim veslačem v Riu. V poročilu McLaren, ki razkriva sistematični doping v Rusiji, je na seznamu namreč tudi Ivan Baladin iz moškega osmerca, medtem ko sta bila Anastazija Karabelščikova iz ženskega osmerca, ter član član četverca Ivan Podšivalov pozitivna že leta 2007/08. Za omenjeno trojico ruska veslaška zveza ne sme imenovati nadomestnih veslačev, kar posledično pomeni, da bo Rusija v Riu bržkone ostala brez nastopov v moškem in ženskem osmercu ter moškem četvercu. Po besedah Fise bodo zdaj sledili vnovični preizkusi vzorcev vse od leta 2011, kar lahko pomeni, da bo brez iger ostalo še več ruskih veslačev in veslačic.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.