Šport
8 ogledov

"Odločitev Moka je korak nazaj"

Julija Stepanova EPA
Brez Julije Stepanove ena največjih dopinških afer v zgodovini, državni doping v Rusiji, ne bi bila nikoli razkrita. Mednarodni olimpijski komite je v nedeljo sporočil, da ruski športniki lahko nastopijo na olimpijskih igrah, a pod določenimi omejitvami. Nastop je s tem preprečil tudi Stepanovi.

Del svetovne športne javnosti se zgraža nad dejstvom, da lahko večji del ruske ekipe kljub razkritju državno načrtovanega dopinga in prikrivanja pozitivnih testov nastopi na igrah, med tistimi redkimi, ki bodo ostali brez nastopa pa je tudi kronska priča afere. Mnogi ocenjujejo, da ima takšno ravnanje lahko dolgoročne posledice tudi na boj proti dopingu.

"Wada je zaskrbljena nad sporočilom Moka, saj je s tem ogroženo sodelovanje naslednjih prič," pravi Olivier Night, generalni direktor Svetovne protidopinške agencije. Kot pravi, je možno ukrepe Moka tolmačiti le na način, da bodo tistega, ki bo razkrival nepošteno dopinško prakso kaznovali in ne zaščitili. "Sporočilo Moka bi moralo biti drugačno in to je zamujeno," še pravi Night.

Ruska tekačica na 800 metrov je lani za nemško televizijo ARD razkrila dopinško prakso v Rusiji in sprožila val, ki se je v nedeljo končal z izrednim zasedanjem IO Moka na telekonferenci. Mednarodna atletska zveza, ki je izključila vse ruske atlete z velikih tekmovanj, nazadnje je bil prejšnji teden potrjen tudi suspenz v Rio de Janeiru s strani Mednarodnega športnega razsodišča, je Rusinji, ki živi v ZDA, nastop dovolila. Bila je ena od dveh izjem v ruski atletiki.

A povsem drugačna odločitev je bila v nedeljo sprejeta na Moku. Tam so prepoved nastopanja preložili na posamezne športne panožne zveze in Cas, obenem pa prepovedali nastop na igrah vsem ruskim športnikom, ki so jih kadarkoli zalotili pri zlorabi nedovoljenih poživil. Prve kritike so na Mok letele zaradi dejstva, da na spisku nastopajočih niso le nekateri nekdanji "grešniki" iz Rusije in da bi morala biti kazen za vse enaka. Drugo dejstvo je, da je bila med uporabniki prepovedani snovi tudi Julija Stepanova, leta 2013 je bila suspendirana za dve leti, ki je bila tako posredno kaznovana zaradi razkritja pred letom dni. Zadeva je sporna tudi pravno, saj so ruski športniki za en prekršek zdaj v nasprotju z vsemi ostalimi kaznovani dvakrat.

S kaznovanjem prič pa se lahko ustavi razkrivanje dopinga, ki je bil v večjih zgodbah vedno odvisen od insajderjev. Ameriško afero Balco je razkril atletski trener, ki je ameriški protidopinški agenciji dal na voljo do takrat še neznani steroid. Afero v nemški kolesarski ekipi Telekom z Janom Ulrichom je razkril maser, glavne obremenilne priče pri Američanu Lanceu Armstrongu so bili njegovi sotekmovalci.

"Odločitev Moka je korak nazaj. Priče se na ta način lahko počutijo izdane in v bodoče bo ob takih signalih težje razkrivati afere," pa pravi švicarski protidopinški delavec Matthias Kamber. Enakega mnenja so v številnih protidopinških agencijah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.