Šport
46 ogledov

Pri Moku obravnajo ukrepe proti Rusiji

doping rusija EPA
Mednarodni olimpijski komite obravnava možne ukrepe proti Rusiji po ponedeljkovem poročilu Svetovne protidopinške agencije o državno načrtovanem prikrivanju pozitivnih dopinških izidov ruskih športnikov.

Wada je v ponedeljek po objavi poročila Moku sicer priporočila, da svetuje izključitev ruskih športnikov z olimpijskih in paraolimpijskih iger letos v Riu. Pri tem so odzivi zelo različni, saj se velik del športnega sveta zavzema za izključitev Rusije, drugi del pa zagovarja stališče, naj športnikom, ki jim krivda ni dokazana, dovolijo nastopiti.

Richard McLaren, vodilni človek v preiskavi Wade, je v svojem poročilu v ponedeljek šokiral športni svet z izjavo, da je Rusija več let načrtno z državnega vrha prikrivala doping in skrivala krivce. Kanadski pravnik trdi, da so v Rusiji med letoma 2012 in 2015 prikrili najmanj 643 pozitivnih vzorcev v 30 športih, med katerimi je bilo tudi nekaj neruskih tekmovalcev. Med drugim naj bi Rusija skrivala pozitivne vzorce z olimpijskih iger v Sočiju ter domačih prvenstev atletov leta 2013 v Moskvi in plavalcev leta 2015 v Kazanu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v ponedeljek sporočil prve ukrepe: "Funkcionarji, ki so v McLarnovem poročilu omenjeni, so do konca preiskave suspendirani." Premier Dimitrij Medvedev pa je zvečer suspendiral namestnika ministra za šport Jurija Nagorniha. A Putin je obenem kritiziral, da preiskava Wade temelji na izjavah Grigorija Rodčenkova, človeka z neverodostojnim slovesom. Od Wade je zahteval več dejstev in dejal, da je tovrstno poročilo vračanje v čas hladne vojne in olimpijskih iger v Moskvi 1980 in Los Angelesu 1984, ko sta vzhod in zahod izmenično bojkotirala igre. Putin pravi, da je bil šport v tem času talec politike: "Zdaj opazujemo podobno vračanje in vmešavanje politike v šport."

Po drugi strani je jasno, da bi bilo brez razkritij Rodčenkova težko stopiti na prste ruski prevari. Podoben položaj ima atletinja Julija Stepanova, ki je pomagala razkriti prvo afero sistematičnega dopinga v ruski atletiki. "Samo razkritja Stepanove in njenega soproga so pomagala, da smo potrdili sodelovanje tajnih služb pri sistematičnem državnem dopingu. Samo s tem smo lahko dokazali, da obstajata dva sistema in dve strukturi boja proti dopingu v Rusiji," so prepričani tudi pri nemškem Združenju za pomoč žrtvam dopinga, ki bo Stepanovi za svoje dejanje podelilo nagrado.

Prihajajo tudi prvi odzivi zvez. Mednarodna nogometna zveza je najavila, da bo svoje ukrepe lahko sprejela šele, ko se bo podrobno seznanila z realnim položajem in prejela res vse potrebne informacije iz McLarnovega poročila. Fifa je v dodatno zapletenem položaju, saj poročilo za prikrivanje pozitivnih dopinških vzorcev neposredno krivi tudi ruskega ministra za šport Vitalija Mutka, ki pa je pomemben sodelavec Fife pri organizaciji nogometnega svetovnega prvenstva 2018.

Odločitve bodo težke. ZDA, Kanada, Nemčija, Japonska in druge države so že javno zahtevale, da se Rusijo izključi z olimpijskih iger. A vse te države so to zahtevale že konec tedna, torej preden je bila uradno znana vsebina McLarnovega poročila. Rusija zato poročilu očita tudi, da gre za odprt del napada na ruskega predsednika Putina. V Rusiji so prepričani, da gre v večini primerov vendarle za razkritje dopinga v Sočiju in trdijo, da je nastopanje športnikov na poletnih igrah težko preprečiti zaradi kršitev na zimskih.

Predsednik Moka Thomas Bach pa je vseskozi trdil, da morajo biti odločitve v zvezi s poročilom poštene. "Razkritja v poročilu so napad na integriteto športa in olimpijske igre. Mok zato ne bo okleval pri izrekanju najostrejših sankcij proti vpletenim," pa je bil njegov komentar v ponedeljek. Vsekakor se tudi Moku mudi, saj je do začetka iger vsega 18 dni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.