Šport
13 ogledov

Čaka se na odločitev Cas o Rusiji

rusija zastava olimpijski krogi oi 2016 EPA
Športna javnost je danes v pričakovanju odločitve športnega razsodišča v Lozani, ki bo pogojevala kazen Mednarodnega olimpijskega komiteja Rusiji zaradi načrtnega dopinškega delovanja.

Po ponedeljkovem poročiluu Svetovne protidopinške agencije, da so imeli ruski športniki pri izvajanju dopinških kršitev sistematsko podporo države, Mednarodni olimpijski komite (Mok) še ni sprejel nobene odločitve. Kot so dejali pri Mok, bodo najprej počakali na odločitev Mednarodnega športnega razsodišča Cas.

To bo danes obravnavalo oziroma sporočilo odločitev o primeru ruskih atletov, ki so vložili pritožbo zoper prepoved nastopanja na igrah, to jim je izrekla Mednarodna atletska zveza Iaaf. "Zaradi tega bo Mok pri odločitvi upošteval odločitev razsodišča Cas, upoštevali pa bomo tudi olimpijsko listino in svetovni protidopinški kodeks," so zapisali pri Moku.

Za zdaj so v Moku sprejeli le nekaj manjših ukrepov. Začasno so prepovedali izvedbo mednarodnih športnih tekmovanj v Rusiji, pri čemer začasna prepoved velja tudi za projekt evropskih olimpijskih iger 2019.

Izvršni odbor Moka je še sklenil, da bodo opravili ponovne analize, tudi forenzične, vseh ruskih športnikov in njihovih spremljevalcev na igrah v Sočiju 2014. V ta namen so ustanovili posebno komisijo pod vodstvom Denisa Oswalda. Mok bo nato glede na ugotovitve komisije načrtovala nadaljnje ukrepe.

Poleg tega pa ruskim funkcionarjem, ki so jih kot sodelujoče v načrtnem dopinškem delovanju v Rusiji razkrili v poročilu svetovne protidopinške agencije Wada, Mok ne bo izdal akreditacij za igre v Riu, prav tako do njih ne bodo mogli priti člani ruskega ministrstva za šport.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.