Šport
67 ogledov

Kenijsko zmagoslavje

štart maraton 2016
1/22
Anže Petkovšek
Kenijca Laban Mutai in Purity Changwony sta zmagala na 21. Ljubljanskem maratonu.

Laban Mutai je s časom 2:09:16, kar je minuta in četrt pod rekordom proge, ugnal rojaka Philipa Sanga Kimutaia (2:09:19) in Levija Omarija Mateba (2:09:37). Tudi med atletinjami rekord proge ni padel. Purity Changwony je slavila s časom 2:29:31, druga je bila Etiopijka Shasho Insermu (2:30:53), tretja pa rojakinja slednje Beshadu Bekele Bedane (2:312:05)

Izmed Slovencev sta bila v maratonu najboljša sedmouvrščena Helena Javornik (2:29,32) in Aleš Žontar na 11. mestu (2:36:57). Slovenska atleta Sonja Roman in Peter Lamovec sta bila najboljša v teku na 21 km, ki je štel tudi za slovensko prvenstvo, Blaž Grad in Laura Stauber pa na 10 km.

Na najdaljši razdalji ni nastopil nihče izmed najboljših slovenskih maratoncev. Kot v vseh zadnjih letih je zmaga odšla v Afriko, tokrat so vsa najvišja mesta pobrali Kenijci, kjer je med atleti Mutai v samem zaključku strl odpor Kimutaija in ga prehitel za tri sekunde, Changwonyjeva pa si je prvo mesto pred Etiopijkama priborila že precej pred ciljem.

maraton 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Slovenska rekorderka Javornikova, ki je sedaj le še rekreativka, je maja letos v Radencih v svojem petdesetem letu tekla svoj petdeseti maraton na 42 km in je tedaj osvojila svoj 40. državni naslov. "Na tej novi progi v Ljubljani sem tekla prvič, je izjemna, vreme je bilo tudi odlično. Zadnjih nekaj tisoč metrov je bilo ob progi ogromno gledalcev, ki so nas kar ponesli v zadnjem delu. Žal pa so se slovenski izidi v zadnjem obdobju na dolgih progah poslabšali. Sama sem najboljše izide dosegala po 15 letih treninga, mnogi obupajo prehitro," je nastop strnila Javornikova, ki je leta 1996 slavila na uvodnem ljubljanskem maratonu.

Po dokaj hladnem in svežem jutru so se temperature tako povzpele, da je bilo za nekatere tekače že prav vroče in mnoge so odpeljali na oskrbo k zdravniškim ekipam ob progi in na cilju, Lamovca, ki je odšepal zadnje metre pred ciljem, pa so zaradi težav v desni nogi odpeljali v bolnišnico na natančnejše preiskave. Lamovec upa, da bo nared za vrhunske dosežke na EP v gorskem teku prihodnje leto v Sloveniji.

Gorski tekač Lamovec je s časom 1:07:51 za šest sekund prehitel Roka Puharja (1:07:57), tretji je bil Domen Hafner (1:09:29). Romanova, slovenska rekorderka na 1500 m, je z 1:17:50 za minuto in 28 sekund ugnala drugouvrščeno Danijelo Kuno iz Hrvaške (1:19:18), tretja pa je bila Madžarka Bakony Fruzsina (1:22:02). Na petem mestu je srebro za DP osvojila Eva Zorman (1:23:59), mesto za njo pa je bila tretja v DP Lucija Dolenc Čuk (1:24:30).

Romanova je bila po desetih letih znova na ljubljanskem maratonu in jo čez tri tedne čaka lov na normo za svetovno prvenstvo prihodnje leto v Londonu. "Tu sem prvič nastopila bolj za hec, tokrat pa ne, to postaja že moja tekmovalna disciplina. Z moje strani so zato pritiski večji. Moj glavni cilj sezone bo 20. novembra v Valencii, to je bila dobra priprava na tekmovanje in lov za normo za SP. Pričakovala sem boljši čas, na začetku sem imela premalo svežine, pogoji pa so bili dobri," je povedala Romanova.

štart maraton 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Ob 8.30 so prvi začeli v teku na 10 km, ki je potekal v dokaj hladnem vremenu, sonce pa je nato med tekom na najdaljših razdaljah, kjer so začeli dve uri pozneje, krepko ogrelo ozračje. Na današnji najkrajši razdalji je Grad v izenačenem boju v finišu s časom 31:44 za dve sekundi ugnal Mateja Šturma (31:46) in po lanskem drugem mestu prišel do svoje četrte ljubljanske zmage ter se na 10 km po zmagah na čelu izenačil s Sonjo Roman. Tretji je bil triatlonec Matevž Planko (31:58), ki je v soboto slavil na srednješolskem teku. Med tekačicami je bila odločitev znana že veliko pred ciljem. Laura Stauber je s časom 37:14 za več kot minuto in pol ugnala Tino Česnik (38:53), tretja je bila Tina Kozjek (39:12).

"To je moja najtežja od štirih zmag doslej. Dokaj hladno je bilo zjutraj, pa tudi konkurenca je bila zelo dobra. Vesel sem zmage, do katere sem prišel v finišu. Zadnjih 1500 m se nisem dobro počutil, v zaključku me je dvojica celo prehitela in sem mislil, da bom tretji. Potem pa je Planka povsem pobralo in sem se potrudil za zmago. Ko sem si tik pred zaključkom pridobil deset metrov prednosti, sem že vedel, da me nihče ne more več prehiteti," je dejal Grad, sicer specialist za 3000 m zapreke.

Kakšnih 150 m pred ciljem je mladi triatlonec Planko prišel na čelo in začel teči izjemen ritem, kar pa je storil prehitro in kmalu padel na tretje mesto, vse skupaj pa ga je tako izčrpalo, da se je zgrudil v cilj in so ga na nosilih skoraj nepremičnega prenesli v zdravniški šotor. Tam si je 18-letni Kamničan tako opomogel, da se je lahko nedolgo zatem pridružil razglasitvi najboljših.

Med najboljšimi tekačicami na 10 km si je 16-letna Stauberjeva hitro pritekla veliko prednost, tako da je bilo ime zmagovalke znano že zgodaj. "Pričakovala sem stopničke. Na začetku je bilo mrzlo, ko pa sem videla, da sem v ospredju, sem držala tempo, ki je bil dovolj za zmago. Pred tekmo sem ocenjevala, da me lahko prehiti le ena tekmica, tako da to tudi ni kakšno presenečenje. Proga je zahtevna in mi ni všeč, vendar sem na njej dvakrat že tekla in sem jo uspešno zmogla," je pojasnila Stauberjeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.