Šport
0 ogledov

Kitajci so čisti

Kitajska se trudi, da bodo njihovi športniki na OI v Pekingu "čisti". Žurnal24 main
Kitajski mediji poročajo, da je boj proti dopingu zelo uspešen, saj so kitajske protidopinške agencije v preteklem letu opravile največ kontrol, pozitivnih vzorcev pa je bilo zgolj 15.

Kitajska, ki se je zavezala, da bo avgusta gostila olimpijske igre brez dopinških prekrškov, je leta 2007 izvedla več testov kot kdaj koli prej in zabeležila najmanj grešnikov doslej, so poročali kitajski mediji. Kitajski športni minister Peng Liu je pojasnil, da je bilo pozitivnih le 15 testov izmed odvzetih 10.238. "Dopinškim prekrškarjem prav nič ne popuščamo. Vsekakor bomo storili vse, da bomo na olimpijske igre poslali 'čisto' kitajsko reprezentanco," je v pogovoru za tiskovno agencijo Xinhua dejal Liu.

Kljub temu pa je vodja oddelka za znanost in izobraževanje na športnem ministrstvu Zhixue Jiang poudaril, da so predvsem najboljši dvigalci uteži našli luknje v kitajskem protidopinškem sistemu. "V dviganju uteži je bilo sedem pozitivnih testov, kar je skoraj polovica vseh v lanskem letu. To nam je pokazalo, da obstajajo luknje v našem sistemu, čeprav smo zelo izboljšali dopinški nadzor," je povedal Jiang. Kitajska je prve dopinške teste izvedla leta 1990, takrat je "pod drobnogled" vzela 165 športnic in športnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.