Šport
22 ogledov

Kittel dobil kaotično prvo etapo

Marcel Kittel EPA
Nemec Marcel Kittel je zmagovalec prve etape jubilejne stote kolesarske dirke po Franciji. Jani Brajkovič je bil 180., Kristijan Koren pa 187.

Kittel, tekmovalec Argos-Shimana, je v ciljnem sprintu 213 kilometrov dolge preizkušnje med Porto Vecchiom in Bastio ugnal Norvežana Alexandra Kristoffa (Katjuša) na drugem in Nizozemca Dannyja Van Poppela (Vacansoleil-DCM) na tretjem mestu.

Na ciljni črti obstal avtobus

Kittel, ki bo v nedeljo nosil majico skupno vodilnega, je dobil svojo prvo etapo na francoski pentlji. Uvodna etapa je bila precej kaotična. Prireditelji so spreminjali mesto ciljne črte, med drugim je na njej obstal avtobus ekipe Orica-GreenEdge, ki so ga umaknili v zadnjem trenutku. Zaradi te zmede so vsem kolesarjem pripisali isti čas.

Padci zaznamovali prvo etapo

Prav tako so etapo zaznamovali številni padci, med drugim tudi eden malo pred ciljem, ki je iz bitke za etapno zmago med drugimi izločil tudi favorizirana Petra Sagana in Marka Cavendisha, ki sta sicer varno prišla do cilja, a izgubila možnosti za sprinterski obračun. Zato pa je bil ob pravem času na pravem mestu Kittel, ki je v ciljni ravnini napadel iz ozadja in z močnim finišem uničil tekmece.

"Moja ekipa je res dobro skrbela zame, hvala vsem. Videl sem tisti padec pred ciljem, a nisem vedel, kdo vse je bil vanj vpleten. Sprva smo bili malce zmedeni, kaj zdaj storiti, no, očitno smo dovolj hitro to ugotovili," je po zmagi povedal Kittel, ki za zmedo s ciljno črto ni vedel.

Slovenca brez vidnejše uvrstitve

Na dirki tekmujeta tudi Slovenca Jani Brajkovič (Astana) in Kristijan Koren (Cannondale), ki ju tokrat ni bilo povsem v ospredju. Brajkovič je ciljno črto prečkal v času zmagovalca na 180. mestu, Koren pa je bil 187.

Kolesarje bo druga, 156 kilometrov dolga etapa vodila od Bastie do Ajaccia.

Tour de France, 1. etapa (Porto-Vecchio - Bastia, 213 km):

1. Marcel Kittel (Nem/Argos-Shimano) 4:56:52
2. Alexander Kristoff (Nor/Katjuša)
3. Danny Van Poppel (Niz/Vacansoleil-DCM)
4. David Millar (VBr/Garmin - Sharp)
5. Matteo Trentin (Ita/Omega Pharma-Quick Step)
6. Samuel Dumoulin (Fra/AG2R)
7. Gregory Henderson (NZl/Lotto-Belisol)
8. Jurgen Roelandts (Bel/Lotto-Belisol)
9. Jose Joaquin Rojas (Špa/Movistar)
10. Kris Boeckmans (Bel/Vacansoleil-DCM)
...
180. Jani Brajkovič (Slo/Astana)
187. Kristijan Koren (Slo/Cannondale) vsi isti čas

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.