Šport
2 ogledov

Ko kolajne in prvenstva polzijo skozi prste

Kauzer_oi_kval_reuters Žurnal24 main
Porazi so sestavni del športa. A nekateri bolijo bolj kot drugi. Tisti odločilni, usodni ali pa tisti, ki si jih je nekdo nakopal po lastni neumnosti. Slovenci smo takih v tem letu doživeli precej.
 

Poraz leta 2008, Slovenija

Peter Kauzer
Mitja Petkovšek
Rokometna reprezentanca
Košarkarska reprezentanca
HDD Tilia Olimpija

Kauzerjevo največje razočaranje
Peter Kauzer je kot edini slovenski predstavnik v slalomu na divjih vodah na olimpijskih igrah 2008 na Kitajskem verjel v kolajno. Obrnilo se je drugače. Napake v spodnjem delu proge so ga na olimpijskem slalomu v Shunyiju že po polfinalu vrgle iz borbe za napovedano odličje. Hrastničan je olimpijske igre v Pekingu tako končal na 13. mestu, tri mesta za sklepno finalno vožnjo.

Po nekaj drobnih napakah na začetku je 24-letni Hrastničan na olimpijski progi, ki jo je natreniral do potankosti, dobro odveslal predvsem srednji del proge in po dveh tretjinah prevzel vodstvo. Kauzer je potrdil dobro vožnjo iz kvalifikaciji. Spodnji del pa je bil zanj katastrofalen. Prvo napako je naredil na 16. vratcih, drugo na 19. in štiri sekunde pribitka so bile kljub najhitrejši vožnji med vsemi preveč za uvrstitev v finale.

"Peter je bil odličen do 11. vratic, nato pa je pobral vsak val in izgubil ritem. Po napaki je dal vse od sebe in nato naredil še eno drobno, a odločilno napako,"
je po vožnji povedal njegov trener in oče Peter Kauzer starejši. Najbolj razočaran je bil Kauzer sam, ki je po prihodu v cilj iz jeze zlomil veslo. "Včeraj prvi, danes 13. Tega, kar sem čutil v cilju, ne bi privoščil nikomur. To je moje največje razočaranje v življenju, saj sem za to tekmo garal dve leti."

Sani Bečirovič je z reprezentanco klonil proti Portoriku. © EPA

 
Slovenija: ekipa, ki si jo vsi želijo
Slovenska moška košarkarska reprezentanca je v prvem delu kvalifikacijskega turnirja za nastop na avgustovskih olimpijskih igrah v Pekingu premagala Južno Korejo in Kanado, v četrtfinalu atenskega tekmovanja pa se je pomerila s Portorikom. Izbranci Aleša Pipana bi se v primeru zmage uvrstili v polfinale. Usoda je hotela drugače.

Portoričani so razblinili olimpijske sanje slovenskih košarkarjev, ki tudi v svojem četrtem poskusu na zaključnih turnirjih niso mogli premagati prekletstva četrtfinalnih obračunov. Na evropskem prvenstvu v Beogradu leta 2005 so jih v četrtfinalu ugnali Nemci, na svetovnem prvenstvu na Japonskem leta 2006 Turki, na lanskem turnirju stare celine v Španiji pa so bili zanje usodni Grki.

Čeprav je bil slovenski uvod naravnost sanjski (na semaforju se je v 3. minuti svetil izid 7:2), pa je bilo nadaljevanje slabše. Igra v napadu je izginila, srednjeameriški košarkarji pa so znali izkoristiti zadrego tekmecev in počasi začeli prevzemati pobudo na atenskem parketu.

V zadnji četrtini je upanje na slovensko zmago tlelo do 34. minute, v zadnjih šestih minutah pa so naši naredili preveč napak. Z vsemi "žavbami" namazani Portoričani so z rutinsko igro zadržali prednost. "Očitno postajamo ekipa, ki si jo v četrtfinalu vsi želijo, saj nasprotne reprezentance dobro vedo, da jo bomo izgubili," je po tekmi povedal razočarani Sani Bečirovič .

 
 

Zakaj bi ravno jaz bil med tistimi izbranci?

Mitja Petkovšek o tem, da le trije dobijo kolajno

 
Kolajne so samo tri
Slovenski telovadec Mitja Petkovšek tudi ob svojem tretjem poskusu ni osvojil tako želene olimpijske kolajne. V vitrinah našega telovadca se svetijo štirje naslovi evropskega prvaka in dva naslova najboljšega na svetu, a olimpijska kolajna ostaja zakleta. V polfinalu je Petkovšek v tekmovanju na bradlji prejel oceno 16,125 točke in se zanesljivo uvrstil v veliki finale, tam pa je usodna napaka sledila pri ponesrečeni prvini healy, ki je našega tekmovalca stala olimpijske kolajne. "Nekaj centimetrov mi je zmanjkalo, da bi lepo izpeljal tistega healyja. Ostal sem v napačnem položaju. Najtežje stvari sem pravzaprav naredil, en tak element, ki je načeloma enostaven, a hkrati zapleten, pa se mi je ponesrečil. Tam sem izgubil kakšne pol točke," je po koncu tekme povedal Petkovšek. "Predolgo sem že tukaj! Tako sem bil vesel, ko sem pred finalom zadnjič odšel v tisto ogrevalno telovadnico. Ko bi vsaj dobil kolajno. A zavedam se, da so samo tri. Zakaj bi ravno jaz bil med tistimi izbranci? Trudil sem se, ni šlo," je še povedal 31-letni Ljubljančan, ki še upa, da bo nastopil tudi na igrah v Londonu leta 2012.

Zapravljena priložnost generacije
Slovenska rokometna reprezentanca se prvič po letu 1999 ni uvrstila na veliko tekmovanje. Svetovno prvenstvo na Hrvaškem bo minilo brez naše udeležbe. Slovenski rokometaši so v kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu pogrnili po celi črti, čeprav so pred dvobojema s Slovaki veljali za absolutne favorite. Po neodločenem izidu na prvi tekmi v Celju je povratni obračun s 30:29 dobila Slovaška.

 
 

To je velik poraz in velika zamujena priložnost tega rokometnega rodu.

Uroš Zorman

 
"Na drugi tekmi smo prikazali boljšo igro kot na prvi, a žal je bilo v naši igri preveč padcev. V prelomnih trenutkih dvoboja smo imeli lepo priložnost za končno zmago, vendar nismo izkoristili igralca več na igrišču, ravno tako smo naredili preveč tehničnih napak. Prevzemam odgovornost, v takšnih trenutkih je vedno kriv trener in ne igralci, o moji usodi naj odloča vodstvo Rokometne zveze Slovenije," je po tekmi odgovornost prevzel selektor Miro Požun . Nekoliko bolj filozofski je bil Uroš Zorman. "To je velik poraz in velika zamujena priložnost tega rokometnega rodu. Nastop na svetovnem prvenstvu na Hrvaškem smo zapravili že na prvi tekmi v Celju."

Hokejska zvezdica šestič na Gorenjsko
Hokejisti Acronija Jesenic so državni prvaki za sezono 2007/08. V četrti finalni tekmi so zmagali v Ljubljani in na sovražnem ledu velikega tekmeca Olimpije dvignili pokal ter se s skupnim izidom 4:0 v zmagah veselili šestega naslova v samostojni Sloveniji, skupno pa že 29. v zgodovini. Olimpija je tako po šokantno izgubljenem finalu lige Ebel izgubila še v finalu državnega prvenstva.

Pokal je spet odpotoval na Gorenjsko. © IFP

 
Jeseničani so večne tekmece iz Ljubljane v finalu odpravili z gladkimi 4:0, potem ko so na domačem ledu slavili s 6:2 in 6:1, prvo tekmo v gosteh pa po bolj izenačenem boju dobili z 2:1. Jeseničani so prve tri zvezdice za najboljše moštvo v Sloveniji osvojili v prvih treh sezonah samostojnih državnih prvenstev (1991/92, 1992/93 in 1993/94) ter nato še dve v sezonah 2004/05 in 2005/06. V nekdanji Jugoslaviji pa so Jeseničani med letoma 1957 in 1988 naslov najboljšega osvojili 23-krat.

Finale državnega prvenstva v hokeju, četrta tekma med ZM Olimpijo in Acronijem Jesenicami. "Zelo smo veseli. Odlično smo igrali, tudi na zadnjih dveh tekmah. Olimpijo smo spoštovali, saj je imela za sabo težko serijo v ligi Ebel. Zadovoljni smo s tem, kar nam je uspelo," je po odločilni zmagi povedal trener Jesenic Doug Bradley .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.