Šport
13 ogledov

Ko ni Bolta, zmagujejo drugi

Tyson Gay je bil v odsotnosti Usaina Bolta najhitrejši v teku na 100 metrov. (Fo Žurnal24 main
Na atletski diamantni ligi v britanskem Gatesheadu ni bilo slovenskih predstavnikov. osma tekma letošnje najmočnejše serije mednarodnih mitingov ni postregla z rekordi.
Sonja Roman, bronasta lani na atletskem dvoranskem evropskem prvenstvu v Torinu (1500 m), je sporočila, da je zaradi zdravstvenih težav predčasno končala letošnjo sezono.

Američan Tyson Gay, nekdanji svetovni podprvak, je na atletski diamantni ligi v britanskem Gatesheadu v teku na 100 m z 9,94 premagal Jamajčana Asafo Powella (9,96), nekdanjega svetovnega rekorderja, ki ima skupaj z rojakom in svetovnim rekorderjem Usainom Boltom v lasti najboljši izid sezone (9,82).

Izmed trojice najhitrejših Zemljanov sta bila na startu dva. Powell je imel kmalu po startu že več kot meter prednosti pred tekmeci in bil krepko v vodstvu še po polovici proge. Gay je v njunem prvem medsebojnem dvoboju na startu "zaspal", vendar vse bolj pospeševal ter Jamajčana dobrih 20 m pred koncem dohitel. V cilj je prišel z dvema stotinkama prednosti. V močnem protivetru (-1,7 m/s) sta bila Gay in Powell edina, ki sta se spustila pod mejo 10 sekund, saj je že tretjeuvrščeni Daniel Bailey iz Antigve tekel 10,15.

Francoz Christoph Lemaitre, ki je v petek kot prvi belopolti sprinter 100 metrov pretekel v manj kot desetih sekundah (9,98), je danes dobro pripravljenost na francoskem prvenstvu v Valenceu potrdil še na 200 metrov. Razdaljo je pretekel v času 20,16, kar je najboljši čas sezone v Evropi in osmi na svetu.

Med ženskami na 100 m se je Američanka Carmelita Jeter (10,95) edina spustila pod 11 sekund. V metu kopja, kjer po utrujajoči seriji tekem tokrat ni bilo slovenske rekorderke Martine Ratej, je slavila Sunette Viljoen iz Južnoafriške republike (64,32 m), šele tretja pa je bila olimpijska zmagovalka in svetovna rekorderka Barbora Špotakova iz Češke (62,02 m).

Svetovni podprvak Piotr Malachowski se je v metu diska povsem približal 70-metrski oznaki in postavil poljski rekord (69,83 m). Avstralec Fabrice Lapierre je bil najboljši v skoku v daljino (8,20 m), Panamec Irving Saladino, zlat na OI v Pekingu, pa je bil tretji in ni presegel osmih metrov (7,96 m).

Konkurenca je bila zelo okrnjena, saj je bila prejšnja diamantna liga le tri dni prej v Lozani, tekmovalci pa so nastopali na državnih prvenstvih in mitingih drugod po Evropi. Naslednja tekma diamantne lige bo v petek, 16. julija, v Parizu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.